Nikab-bråket: «Ikke beroliget» etter møte med Islamsk Råd

Islamsk Råd Norge var tirsdag innkalt til kulturministerens kontor etter bråket rundt ansettelsen av nikab-kledde Leyla Hasic.

Organisasjonens budskap er at den vil fortsette som før. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier hun ikke er beroliget.

– Jeg stilte spørsmål om hvilke strategier de har videre for sin rolle som dialogpartner og brobygger. De svarte at de vil fortsette som før, sier Helleland til NTB.

Nikab-bråk

Det har vært uro rundt Islamsk Råd etter at det ble kjent at en tildeling på nær en halv million kroner til organisasjonens arbeid med brobygging, kommunikasjon og dialog, ble brukt til å ansette den nikab-kledde kvinnen Leyla Hasic (32) som administrasjonsmedarbeider.

Kulturministeren kalte Islamsk Råd Norge inn på teppet og ba juristene i departementet vurdere om Islamsk Råd fortsatt oppfyller betingelsene for å få statsstøtte.

– I invitasjonen til møtet understreket jeg behovet for å snakke om rådets rolle som dialogpartner og paraplyorganisasjon for muslimer i Norge. De var innstilt på å kun snakke om nikab, Leyla Hasic og ansettelsen. Jeg ble ikke veldig beroliget av dette møtet, sier kulturministeren til NTB tirsdag.

Skylder på pressen

IRN avviser bestemt at de har villedet departementet i sin søknad om brobyggermidler. Under en pressekonferanse Islamsk Råd holdt etter møtet, sa generalsekretær Mehtab Afsar at det er pressen som har tildelt Leyla Hasic rollen som organisasjonens ansikt utad.

– Det har aldri vært meningen at administrasjonskonsulenten i IRN skal ha den rollen. Den rollen er blitt tildelt henne av media og ikke av IRN, sa Afsar.

IRNs advokat Are Aurlien kalte det et paradoks at politikere, med kulturministeren i spissen, har uttalt seg på bakgrunn av det de mener er feil premisser.

– Det som var bakgrunnen for ansettelsen av Hasic var å avlaste generalsekretærens oppgave og være en administrasjonsarbeider på kontoret slik at styret og generalsekretæren i større grad kan jobbe for å oppfylle IRNs formål som er å være en brobyggerorganisasjon, sa advokat Aurlien.

– Ulovlig å si nei

Organisasjonen mener det ville være lovstridig å ikke ansette Leyla Hasic fordi hun bærer nikab. Aurlien understreket at IRN mener formålet med ekstrabevilgningen til en ny stilling ikke er brutt.

Afsar opplyste også at det ikke er aktuelt for Hasic å trekke seg fra stillingen.

Fram til ansettelsen av Hasic, som er den første kvinnelige ansatte i IRN, var Afsar den eneste faste ansatte i sekretariatet, i tillegg til to personer som jobber fulltid med halal-sertifisering.

Helleland sier departementet nå vil gå videre i arbeidet med å kartlegge om kriteriene for statsstøtte er oppfylt eller ikke.

(©NTB/TV 2)