Regjeringen strammer inn på reglene for forbrukslån

– Det er bekymringsfullt fordi det er særlig de som har dårligst betalingsevne som blir sårbare, sier finansministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finansminister Siv Jensen, justisminister Per-Willy Amundsen og barne- og likestillingsminister Solveig Horne fra Frp la tirsdag morgen frem sitt nye mål om å begrense omfanget av usikret kreditt og forbrukslån.

De fremmer en lov som skal bidra til at personer som kan få problemer med tilbakebetalingen, ikke skal få ta opp mer lån.

I tillegg vil de skjerpe reglene for aggressiv markedsføring av forbrukslån.

– Vi ønsker å styrke forbrukernes rettigheter. det er viktig å ta godt opplyste valg og ved å stramme litt inn på den aggressive markedsføringen gjør at det går litt tid fra du får et tilbud til du faktisk svarer på det. Det å dempe farten litt gjør det lettere for folk å få full oversikt og ta kloke valg, sier Siv Jensen til TV 2.

– Bekymringsfullt

På pressekonferansen nevnte Jensen blant annet TV 2s sak om hvordan en av våre reportere fikk innvilget 1,5 millioner kroner i forbrukslån på én time, som et skrekkeksempel.

– Det er bekymringsfullt for det er særlig de som har dårligst betjeningsevne som blir sårbare i en sånn situasjon, sier finansministeren og legger til:

– Men de alle fleste har glede av kredittkortene sine uten at det er et problem. Derfor skal vi ikke forby det, men dempe det.

Markedsføring av kreditt ligger under Amundsens konstitusjonelle ansvarsområde, mens Solveig Horne har ansvaret for forbrukerlovgivningen, herunder spørsmålet om et gjeldsregister.

De nye reglene vil bli omtalt i finansmarkedsmeldingen som behandles i statsråd onsdag. Etter det NTB forstår, er det ikke aktuelt for regjeringen å forby rabattordninger som bonusordninger (flybonus).

Skal sjekke lånetakeren bedre

Forbrukslån utgjorde om lag tre prosent av husholdningenes samlede gjeld i slutten av 2016. I forrige uke tok Finanstilsynet til orde for at bankene må gjøre en grundigere sjekk av låntakernes betalingsevne enn de gjør i dag.

– Vi har erfart at flere banker har svake rutiner på dette området. Blant annet er det avdekket manglende rutiner for å sjekke kundenes betjeningsevne, framholdt direktør Morten Baltzersen.

Tilsynet foreslår blant annet strengere krav til dokumentasjon av kredittvurderinger, nøyere gjennomgang av kundenes mulighet til å betale avdrag samt krav om maksimal samlet gjeld i forhold til inntekt.

TV 2 / NTB