Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg begynte å filme bestefar før han ble dement. Jeg var fascinert av han, han var en slags «Reodor Felgen»-type, som tok med meg og mine søsken på eventyr.

Filmprosjektet varte i ti år, og har nå blitt til dokumentaren «Til månen med bestefar» som vises på TV 2 i kveld kl 21.40.

Bestefar Kaare døde 89 gammel på lille julaften i fjor. David synes det er fint med alle minnene han har igjen.

– Bestefar etterlot seg et hav av minner på filmruller og videobånd, og det er fint å se at hans livsglede, skaperkraft og vitalitet ligger lagret i disse. Livet er skjørt. Når jeg ser på opptakene er det en påminnelse om at vi må nyte det mens vi kan og gjøre det meste ut av det, sier han til TV 2.

Bergenseren tok med kameraet hver gang han besøkte bestefaren.

– Etterhvert så jeg hvordan han forandret seg. Min bestefar var ingeniør og oppfinner, og hadde alltid kontroll på alt. Men så glemte han hvor han hadde lagt ting, og mistet oversikten over tid og sted.

Kjente ikke igjen kona

Syv år etter at Kaare fikk diagnosen frontallapp-demens, fikk bestemor Sol alzheimer. I en periode bodde de i hver sin etasje på sykehjem i Bergen.

Besteforeldrene var svært aktive og flinke til å holde seg i form. Foto: Privat/fra dokumentaren «Til månen med bestefar». 
Besteforeldrene var svært aktive og flinke til å holde seg i form. Foto: Privat/fra dokumentaren «Til månen med bestefar». 

En sterk scene fra filmen er når de to gamle møtes, og bestefaren ikke husker at de to er gift. Han lurer på om det er søsteren hans.

Bestefaren hadde selv vært svært ivrig hobbyfotograf og hadde selv filmet mye opp gjennom årene.

David fant mange opptak i en kiste på loftet, og har brukt mye av de gamle klippene i dokumentaren. Det var film helt tilbake fra 50-tallet.

– Det var fantastisk å dykke inn i det materialet. Det slo meg at han var opptatt av hvordan han fremstilte seg selv. Vi ser han ofte i slike perfekte livsøyeblikk i bar overkropp med en stokk over skulderen.

David takker bestefaren for filminteressen. Han arvet et kamera da han var 14 år, og ble etterhvert en ivrig fotograf. Han begynte på dokumentarfilm-regissørlinje, og det var da han begynte å filme bestefaren.

David (33) lagde film om bestefaren

Opptatt av minner

David sier at bestefaren hele veien har vært opptatt av film og av kamerautstyret barnebarnet hadde med på besøkene på sykehjemmet. Det har alltid vært en link mellom bestefar og barnebarn. Samtidig legger ikke David skjul på at det har vært tøft å se de spreke besteforeldrene forandre seg.

– Jeg har gått mange runder med meg selv, min mor, produsenten - men også bestefar selv - om hva vi skal vise i filmen. Jeg ville jo ikke vise ting han ikke ville vært komfortabel med.

I perioden David fulgte bestefaren med kamera, opplevde han at mange minner forsvant fra den gamles hode. For å friske opp minner fra barndommen, bestemte David seg for å ta med bestefaren hjem til hans barndoms rike, Gildeskål i Nordland. Det skulle bli hans siste reise.

– Det ble i denne prosessen tydelig for meg hvor verdifulle minner er, og hvor viktig det er å leve mens man kan.

Se dokumentaren på TV 2 kl 21.40 i dag!