Gikk til klinikk for å søke råd om abort i Dublin

«Du kan få brystkreft. Du kan miste alle kvinnelige organer. Det er som å dytte barnet ditt foran en bil»

En reporter fra The Times tok med seg skjult kamera og søkte objektive råd om muligheten for å avbryte svangerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Irland har en av verdens mest konservative abortlover. Det er forbud mot abort. Også i graviditeter forårsaket av incest og voldtekt.

Gikk til klinikk med skjult kamera

Den irske utgaven av The Times har over lengre tid hatt fokus på kvinners rettigheter og abort i det konservative landet.

En reporter fra avisen tok med seg skjult kamera inn på en rådgivingsklinikk kalt «Ask Majella» i Dublin. Klinikken hevder den drives av helsearbeidere som gir sanne opplysninger om abort til kvinner som søker informasjon.

Se det avslørende opptaket øverst i saken!

– Vi presser aldri noen. Vi forsøker bare å være så ærlige og sannferdige som mulig. Vi gir bare sannhet og kjærlighet, sier den ene kvinnen i opptaket.

Grove påstander

Men som det skjulte opptaket avslører, bruker kvinnene alle midler for å skremme kvinnen fra å vurdere abort som alternativ.

– Det er som å dytte barnet ditt foran en bil i bevegelse. Det er en latterlig beslutning å avslutte livet til barnet, sier en av sykepleierne.

Den andre skyter inn at å bære fram et barn reduserer faren for brystkreft, og forteller ekstreme historier.

– (...) Hun tok abort, og etterpå sa hun: «Jeg har mistet alle mine kvinnelige organer». Hun mistet livmoren, hun mistet eggstokkene og hun mistet brystene. Det var helt sant. Ja. Ja. Det skjedde. Det var fryktelig. Hun mener selv det er fordi hun tok abort, sier kvinnen.

De spiller også på følelser som skyld, skam og anger, og beskriver selve abortprosessen på grotesk og feilaktig måte.

Flere tusen demonstrerte mot de strenge abortlovene i Irland på Kvinnedagen 2017. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Flere tusen demonstrerte mot de strenge abortlovene i Irland på Kvinnedagen 2017. REUTERS/Clodagh Kilcoyne Foto: Clodagh Kilcoyne

– Som mødre er vi programmerte til å beskytte. Du kommer til å føle skyld hver gang du ser et barn, hver gang. Konstant. Konstant skyld, sier en av rådgiverne.

– Kan hindre dødelige kjønnssykdommer

– Vi pleier å si til jenter at graviditeten er en velsignelse. Det stopper deg fra sporet du var på. Tenk bare på at hvis du ikke var gravid kunne du fått kjønnssykdommer. Klamydia, gonoré, syfilis, HPV. Så mange sykdommer som du kan få og dø av. Eller blir steril, sier hun.

Det skjulte opptaket ble gjort 24. mars i år, og selve møtet på kontoret varte i en time, ifølge avisen. Kvinnene på kontoret forsøkte å overtale reporteren til å ta ultralyd, noe hun nektet.

Dette er andre gang The Times har avslørt overtramp på kvinneklinikker i Irland. For seks måneder siden publiserte de en video hvor en kvinne ble fortalt at abort kunne gjøre kvinner suicidale, og at foster i første trimester av svangerskapet var mer sensitive for smerter enn voksne mennesker.

10.000 demonstrerte

Den strenge irske lovgivningen er til stadighet gjenstand for debatt og demonstrasjoner i landet. På kvinnedagen 8. mars samlet det seg 10.000 kvinner i Dublins gater for å demonstrere, de fleste møtte opp under parolen mot de strenge abortlovene.

I 2012 demonstrete tusenvis mot abortloven i Iraland etter at Savita Halappanavar døde på grunn av et svangerskap hun ble nektet å avslutte.  (AP Photo/Shawn Pogatchnik, File)
I 2012 demonstrete tusenvis mot abortloven i Iraland etter at Savita Halappanavar døde på grunn av et svangerskap hun ble nektet å avslutte.  (AP Photo/Shawn Pogatchnik, File)

Hvert år reiser minst 5000 irske kvinner til utlandet for å gjennomføre abort. Noen kvinner, spesielt de yngste, har ikke mulighet til dette, og blir sittende i en svært vanskelig situasjon. I verste fall forsøker de farlige metoder for å avslutte svangerskapet selv.

– Jeg behandlet en jente som var så desperat at hun utførte abort på seg selv med en kleshenger, forteller den pensjonerte sykepleieren, Una Halligan, til Buzzfeed under demonstrasjonen i Dublin.

De aller fleste irske kvinner som trenger abort reiser til Storbritannia hvor abort utføres frem til 24. svangerskapsuke.

EU-kommisjonen vil ha endring

EU-kommisjonen har oppfordret Irland til å reformere abortlovene sine.

– Et minimumskrav må være å tillate abort for å ivareta kvinnens fysiske og mentale helse, i tilfeller hvor fosteret ikke er levedyktig, eller i tilfeller der graviditeten er resultat av incest eller voldtekt, sier kommisjonens talsmann for menneskerettigheter, Nils Muižnieks, i en uttalelse.

Han etterlyser også mer og mindre fordomsfull seksualundervisning i irske skoler.

Klinikken «Ask Majella» drives av Human Live International Ireland. Lederen der, Patrick McCrystal, sier det er hans ansvar å redde alle som urettferdig er dømt til døden. Han hevder det er hans organisasjon som forteller sannheten, og at media lyver om abort.