fattigdom i norge:

Trebarnsmor Hege bor i bofelleskap med 20 andre

Familien til Hege Storhamar lever under fattigdomsgrensen, og for dem teller hver eneste krone.

– Jeg tenker ofte på det at jeg ikke har råd til å ta med meg barna på kino en regntung dag, forteller Hege Storhamar.

Trebarnsmoren lever i et bofellesskap på Vålerenga i Oslo sammen med 20 andre mennesker. De bor i en egen leilighet, men med et felles bad for alle i bygningen.

– Her leier jeg utrolig billig, så om vi ikke hadde bodd her ville det ikke gått rundt, sier hun.

Hver krone teller

Storhamar studerer til å bli sosionom, så i over ett år har ikke familien hatt annen inntekt enn studielånet og barnetrygden. Slik vil det være frem til hun er ferdig med bacheloren og kan få seg jobb.

– Vi har aldri vært rike, men vi har aldri vært så fattige som nå. Jeg teller hver eneste krone, og det er utrolig slitsomt, sier trebarnsmoren.

Hverdagen til den lille familien er svært strukturert, og alle innkjøp er nøye planlagt. For at pengene skal vare hele måneden, kan ingen uforutsette utgifter dukke opp. Dette påvirker også sønnene hennes.

– Jeg måtte ta eldstegutten min (14) ut av fotballlaget til Vålerenga fordi det var for dyrt, og tvillingene (10) hadde ikke sykler i fjor sommer. Vi har også måtte si opp Donald-abonnomentet, og det er slike ting de kjenner på hele tiden, sier hun.

Midlertidig fattig

Storhamar har stor sympati for de som sliter med fattigdom hele livet. Hun er klar på at hennes situasjon er midlertidig ettersom hun er student, og selv om hverdagen kan bli tøff, så kunne det ha vært verre.

– Jeg tror det er lettere for meg å snakke åpent om dette fordi jeg vet at vi ikke vil ha det slik for alltid. Når jeg får jobb etter studiene vet jeg at livet vårt bli mer normalt, mye takket være at vi bor så billig som vi gjør, sier hun.

1 av 10 barn er fattige

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) sin oppvekstrapport for 2017, viser at en av ti norske barn nå vokser opp i relativ fattigdom. Dette utgjør over 98.000 barn, noe som betyr at barnefattigdommen har tredoblet seg siden 2001.

Professor i økonomi, Karl Ove Moene presiserer at relativ fattigdom varierer i forhold til inntekten til middelklassen.

– Dersom middelklassens inntekt hever seg, mens de fattiges inntekt forblir den samme, kan tallet på de som regnes som fattige stige, forklarer Moene.

Selv om det er trangt om pengene nå ser familien fram mot bedre tider.

– Når jeg er ferdig utdannet og har fått spart inn litt penger så skal vi på en real familieferie, det gleder vi oss skikkelig til! sier Hege.

Hvordan hverdagen er for Hege Storhamar og guttene hennes, kan du se i programmet Kjære Mamma, som blir vist på TV 2 Livsstil 24. april klokka 21.30.