Medelever sørger etter at tre barn omkom i bussulykke i Sverige

SKENE, SVERIGE (TV 2): Det var tre barn, trolig åttendeklassinger, som omkom i bussulykken i Härjedalen søndag. På Ängskolan i Skene er elevene samlet i sorg.

SØRGER: Størrelsen på minnestedet ved barneskolen har vokst siden nyheten om ulykken kom søndag kveld. Mange av elevene på Ängskolan har søkt trøst der mandag. Foto: Sverre Saabye / TV 2  
SØRGER: Størrelsen på minnestedet ved barneskolen har vokst siden nyheten om ulykken kom søndag kveld. Mange av elevene på Ängskolan har søkt trøst der mandag. Foto: Sverre Saabye / TV 2  

Et stort minnested med lys og blomster har vokst fram på Ängskolan, som ligger noen mil sørøst for Göteborg.

Ulykken skjedde da en gruppe elever var på vei til et skisted i Jämtland i Midt-Sverige – en tur som er blitt en tradisjon for skolens åttendeklassinger.

Skolen er stengt mandag, men frem til lunsjtider ble skolen holdt åpen for gruppesamtaler med lærerne og andre voksne.

– Det har vært mange ungdommer her i dag og vi har snakket mye med de som hadde gode venner blant skoleelevene på bussen. Vi kommer å være tilgjengelige for samtaler på flere skoler i nærheten, hvor mange er berørt, forteller sogneprest Göran Lundgren til TV 2.

Han forklarer at mange av ungdommene syntes ventetiden før navnene omkomne blir frigitt er spesielt vanskelig.

– Det er vår oppgave å støtte, men for mange har det vært vanskelig å forholde seg til ulykken, fordi navnene på de omkomne ikke er offentliggjort ennå, sier Lundgren.

Flere alvorlig skadd

Mandag bekreftet politiet at de tre omkomne var barn.

23 personer ble innlagt på sykehus etter ulykken, noen av dem med alvorlige skader. Elleve personer er fortsatt innlagt på sykehus, men fem av dem blir trolig utskrevet i løpet av mandagen.

For to andre beskrives tilstanden som alvorlig, men stabil, ifølge Region Jämtland Härjedalen.

52 ungdommer var i bussen da den kjørte av veien og veltet på E45 mellom Sveg og Fågelsjö. I tillegg var føreren og seks andre voksne om bord i bussen.

Etterforsker ulykken

Svenske trafikkmyndigheter og politiet har satt i gang en etterforskning av hendelsen for å finne ut om sjåføren kjørte uaktsomt.

Bussjåføren, en mann i 60-årene, har forklart at ujevn veibane førte til ulykken. Groper, som følge av tele, gjorde at han mistet kontrollen. Han har lang erfaring som bussjåfør.

– Han sier at han ikke opplevde noen feil på bussen, og at alt fungerte bra. Han sier det var groper i veien, som følge av tele, som gjorde det vanskelig, sier kommunikasjonsansvarlig i Även Bergkvara buss, Göran Mellström til Expressen.

Han forteller at sjåføren er rystet etter den forferdelige tragedien.

TV 2 / NTB