SAKSØKT ETTER FACEBOOK-KOMMENTAR: En amerikansk kvinne må bla opp millioner etter at hun la ut en kort Facebook-kommentar
SAKSØKT ETTER FACEBOOK-KOMMENTAR: En amerikansk kvinne må bla opp millioner etter at hun la ut en kort Facebook-kommentar Foto: Jan Haas

Denne Facebook-kommentaren kostet henne 4,2 millioner

Åtte ord på Facebook var alt som skulle til. Nå må en amerikanske kvinne betale en svimlende sum til den tidligere venninnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2015 postet amerikanske Jacquelyn Hammond en Facebook-kommentar hun nå angrer bittert på.

I en diskusjon anklaget hun venninnen Davyne Dial for å ha drept sin egen sønn.

«Jeg ble ikke full og drepte barnet mitt», skrev Hammond.

The Telegraph skriver at Dial i 1976 mistet den 11 år gamle sønnen sin i en skyteulykke hjemme i Asheville i North Carolina.

Dial, som driver en lokal radiostasjon, hadde ingenting med dødsfallet å gjøre.

Dial reagerte sterkt på Facebook-kommentaren, og gikk til søksmål mot Hammond for ærekrenkelse og for å ha blitt utsatt for «følelsesmessig og emosjonell nød».

HEVDET HUN POSTET FEIL: I en krangel om en radiokanal Hammond ønsket å ta over, la hun ut en melding som ifølge søksmålet var rettet mot kanalens eier, Davyne Dial. Dial mistet sønnen sin i 1976.
HEVDET HUN POSTET FEIL: I en krangel om en radiokanal Hammond ønsket å ta over, la hun ut en melding som ifølge søksmålet var rettet mot kanalens eier, Davyne Dial. Dial mistet sønnen sin i 1976.

Kranglet om radiokanal

I søksmålet skriver Dials advokat Michael Wimer at Dial i Facebook-statusen ble «åpenlyst anklaget for den forkastelige forbrytelsen uaktsomt drap eller drap».

Her kommer det fram at de to kvinnene har kranglet i en årrekke, etter at de skal ha forsøkt å drive den lokale radiokanalen sammen.

Det var i en Facebook-diskusjon om radiokanalen, at Hammond postet kommentaren.

Dial har nå blitt tilkjent erstatning, og Hammond må betale henne 500.000 dollar, altså 4,2 millioner kroner, i oppreisning.

– Denne kvinnen har holdt på med en svertekampanje mot meg i sosiale medier nesten i ett år, hevder Dial til lokalavisa Citizen-Times.

Ingen filtre på Facebook

Hun sier at sosiale medier gjør det enkelt for å henge ut andre.

– Det er ingen filtre som hindrer deg mot å si hva du tenker når du sitter bak skjermen. Jeg hadde ingen anelse om at hun visste om gutten jeg mistet, så jeg fikk helt sjokk, sier hun.

– Og så begynte det å synke inn at hun kom med disse anklagene i sosiale medier, hvor hun fortalte at jeg drakk meg full og drepte barnet mitt. Faktisk ble barnet mitt drept i en ulykke sammen med en annen liten gutt, mens de lekte med våpen.

Påstår at hun skrev feil

Hammond nekter for at Facebook-kommentaren var rettet mot Dial.

I tilsvaret sitt skriver hun at hun hadde postet kommentaren på feil sted.

«Kommentaren var på ingen måte rettet mot henne. Den havnet feilaktig i én Facebook-tråd mens Hammond samtidig deltok i en annen diskusjon på nettet,» skriver hennes advokat Michael Wimer.

«Så fort Hammond innså at hun hadde kommentert på feil tråd, fjernet hun kommentaren og publiserte den i riktig forum. Da hun fjernet kommentaren fra Facebook, visste hun ikke at feilpubliseringen var av betydning for andre i dette forumet».

Myndighetene tror ikke at Hammond postet kommentaren i feil tråd, og hun skylder nå Dial 4,2 millioner kroner.