DRAMATISK: Suzann Pettersen lå lenge på førsteplass uten å vite det, fordi motspiller Lexi Thompson som alle trodde ledet turneringen, hadde gjort to feil. FOTO: AP Photo/Alex Gallardo)
DRAMATISK: Suzann Pettersen lå lenge på førsteplass uten å vite det, fordi motspiller Lexi Thompson som alle trodde ledet turneringen, hadde gjort to feil. FOTO: AP Photo/Alex Gallardo)

Dramatikk for Tutta da TV-seer påvirket resultatet

Suzann Pettersen endte på en delt tredjeplass i årets første Major-turnering i golf. Men det var lenge usikkert hvem førsteplassen hørte til.

Suzann Pettersen endte på en delt tredjeplass i årets første Major-turnering i golf. Sørkoreanske Ryu So-yeon vant etter omspill mot Lexi Thompson fra USA.

De var ett slag bedre enn Tutta.

De to trengte bare ett hull ekstra til å gjøre opp om førsteplassen. Ryu var ett slag bedre enn Thompson på det avgjørende par fem-hullet. Dermed kunne den sørkoreanske spilleren ta det tradisjonelle vinnerbadet i Poppie's Pond etter en forrykende avslutning på turneringen.

Det ble en svært jevn avslutning på den siste runden i Rancho Mirage i California. En håndfull spillere kjempet om seieren helt til det siste hullet på den fjerde og siste runden. Men allerede før det ble omspill mellom Ryu og Thompson, var det en viss dramatikk som i høyeste grad involverte sistnevnte.

Formelt så ledet Pettersen turneringen da siste runde startet, men det var hun neppe klar over selv. Da tredje runde var ferdigspilt lå hun nemlig to slag bak Thompson. Det var før det ble klart at amerikaneren hadde gjort en feil mot slutten av runden, en feil som førte til at hun ble ilagt fire straffeslag. To av straffeslagene fikk hun for å ha plassert ballen feil da hun puttet på det 17. hullet, mens de andre to var for å ha levert inn spillekort med feil opplysninger for runden.

Hun fikk beskjed om straffen litt over halvveis i søndagens avsluttende runde. Dermed var det altså Pettersen som hadde ledet etter tre runder og som lå godt an til å vinne.

Det var en TV-seer som oppdaget at Thompson flyttet ballen feil med én centimeter.

LPGA-ledelsen forklarer avgjørelsen slik:

«En TV-seer hadde sendt dem en epost der det sto at Lexi Thompson ikke hadde lagt ballen tilbake på riktig sted da hun skulle putte på det 17. hullet lørdag.»

LPGAs dommere gransket tipset fra TV-seeren og konkluderte med at hun skulle idømmes 2+2 straffeslag. To slag for å ha lagt ballen tilbake på feil sted og to slag for å ha levert inn et feilaktig scorekort på klubbhuset.

TÅREVÅTT: Lexi Thompson tok til tårene da hun fikk sjokkbeskjeden som ga henne fire straffeslag. Foto: NTB Scanpix / Gary A. Vasquez
TÅREVÅTT: Lexi Thompson tok til tårene da hun fikk sjokkbeskjeden som ga henne fire straffeslag. Foto: NTB Scanpix / Gary A. Vasquez

Thompson tok til tårene da hun fikk beskjeden fra dommerne. Men til tross for straffen, holdt Thompson seg oppe i teten og endte på 14 slag under par, før hun og Ryu måtte ut i omspill. Suzann Pettersen avsluttet turneringen 13 slag under par og delte tredjeplassen med Park In-bee fra Sør-Korea og Minjee Lee fra Australia.

– Jeg fikk høre på neste utslag hva som hadde skjedd, at hun ble idømt fire straffeslag. Jeg syns utrolig synd på henne. Men hun tok det som den karakteren hun er og kjempet seg tilbake med birdies. Det er ren klasse fra Lexi. Vi spilte fantastisk hele dagen, og så får du det slaget i tryne på hull 12, det er ikke lett, sier Tutta i et intervju vist på Viasat, skriver VG.

TV 2 / NTB