LANDSLAGSVENNINNER: Maria Thorisdottir (t.v) og Elise Thorsnes smilte om kapp under Kick Off for Toppserien 2017. 
LANDSLAGSVENNINNER: Maria Thorisdottir (t.v) og Elise Thorsnes smilte om kapp under Kick Off for Toppserien 2017.  Foto: Pedersen, Terje

Forsvarsspiller på landslaget - spås som toppscorer i Toppserien

– Jeg er født som spiss, men det er bedre å spille back enn å sitte på benken, sier Elise Thorsnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 sender halvparten av kampene fra sommerens fotball-EM. Skaff deg TV 2 Sumo!

Tirsdag var det kick off for Toppserien på Ullevaal med kapteiner og utvalgte spillere fra de tolv klubbene.

Der fikk media muligheten til blant annet å spørre om hvem som kommer til å bli toppscorer i ligaen.

Tidligere Stabæk-trener Øyvind Eide er bare en av flere som lanserer Elise Thorsnes, landslagets venstreback (!), som den heteste kandidaten.

Hun skal nemlig tilbake til sin vante plass som spiss for Avaldsnes denne sesongen, og da mener ekspertisen at 28-åringen har minst 20 mål innabords.

– Jeg føler jeg har det selv. Nå får jeg spille spiss, det er der jeg trives best. Jeg har hatt en veldig god oppkjøring og føler meg i god form. Jeg har tro på at det skal bli en god sesong med mange mål fra meg, sier Thorsnes til TV 2.

Legger ikke skjul på at hun har spissambisjoner også på landslaget
Thorsnes har de siste årene ikke fått muligheten på favorittplassen for landslaget. Der spiller hun nemlig venstreback, men legger ikke skjul på at ambisjonene er å få herje på topp også med flagget på brystet.

I GODT HUMØR: Elise Thorsnes i «vestlandsduell» med landslagsvenninnen Maria Thorisdottir på tirsdagens kickoff på Ullevaal.
I GODT HUMØR: Elise Thorsnes i «vestlandsduell» med landslagsvenninnen Maria Thorisdottir på tirsdagens kickoff på Ullevaal. Foto: Pedersen, Terje

– Det er enda noen måneder frem til EM. Det er mye som kan skje. Det kan komme skader.

– Har du gitt opp håpet om å spille spiss på landslaget?

– Nei. Egentlig ikke. Men slik som det har vært de siste årene er jeg blitt flyttet fram og tilbake og fram og tilbake både på klubb- og landslag. Det er godt å ha i hvert fall to faste posisjoner. Nå føler jeg meg ganske trygg i begge, sier hun.

Landslagskollega: – Det er komisk
På den motsatte backen på landslaget spiller LSK Kvinner-kaptein Ingrid Moe Wold. Hun har også troen på Thorsnes som toppscorer, etter at hennes nå tidligere lagvenninne Isabell Herlovsen sikret seg den tittelen de to siste sesongene. Men for henne er ikke det det viktigste.

ALLE VAR REPRESENTERT: Ingrid Moe Wold fra LSK og Tine Erichsen fra Grand Bodø entrer gresset.
ALLE VAR REPRESENTERT: Ingrid Moe Wold fra LSK og Tine Erichsen fra Grand Bodø entrer gresset. Foto: Pedersen, Terje

– Jeg har Elise Thorsnes som toppscoer i 2017, men vi trenger ikke å vinne 8-0 eller 15-0 slik vi har gjort før. Vi tar til takke med 1-0-seirer også. Vi trenger ikke å score masse mål, om vi bare tar de jevne kampene i havn.

– Men det er litt pussig og småkomisk at venstrebacken på landslaget skal bli toppscorer i Toppserien?

– Ja. Hun spiller vel ikke venstreback i Avaldsnes da, for å si det sånn. Det er komisk, ja, men jeg har troen på Elise. Hun har scoret mye i treningskampene nå i vinter, sier Moe Wold.

TV 2-ekspert: – En spiss med høyt internasjonalt snitt
Lene Mykjåland, som nylig selv ga seg etter suksessrike år i LSK Kvinner, skal være TV 2-ekspert under sommerens fotball-EM. Hun har også troen på Thorsnes tilbake i spissposisjon.

– Elise på sitt beste er en spiss med høyt internasjonalt snitt.

– Burde hun ikke være aktuell som spiss også på landslaget?

– Hadde du spurt meg for et halvt år siden, ville jeg svart et rungende ja. Men akkurat nå, etter de siste månedene der hun har prestert veldig bra på backen, kan jeg mer velvillig si at jeg ser henne for meg også som back, sier hun.

Mykjåland vet ikke hvor låst den nye landslagssjefen Martin Sjögren er med tanke på å drille de forskjellige spillerne i én posisjon, men utelukker ikke Thorsnes' spisskandidatur også i landslagsrødt.

– Hvis hun kan finne tilbake til den toppformen, mener jeg absolutt at hun bør være aktuell framover. Hun har spilt på venstrebacken i de fleste kampene nå, og slik sett virker han fornøyd med det, men så spørs det helt sikkert litt hvordan hun gjør det som spiss i Toppserien og hvordan hun gjør det som back på landslaget, sier hun.

Gulbrandsen: – En utfordring med to ulike roller
Tidligere landslagsvenninne Solveig Gulbrandsen er også enig i Thorsnes' kandidatur til toppscorertittelen.

– Hun er selvfølgelig en klar kandidat, i og med at det ser ut som om Stabæk har slitt litt med å score mål. De har ikke en veldig tydelig kandidat, og det har heller ikke LSK helt ennå, sier hun.

Gulbrandsen skal være ekspertkommentator for TV 2 under sommerens fotball-EM, der Thorsnes etter alle solemerker altså blir å finne på backplass for Norge.

– Hvis man er spiss i hverdagen, og det er det man trener på hele tiden, er det klart at det er en utfordring at man plutselig skal være back, sier hun om Thorsnes' rolle.

Kollega Mykjåland har selv vært i samme situasjon, der hun som offensiv midtbanespiller plutselig skulle være back når det handlet om landslag.

– Treningsarbeidet i det daglige går ikke med til å øve seg på det. Det er i klubbhverdagen du blir god, det er der du trener for det meste og det er der du gjør det daglige arbeidet. Så er det heller ikke så populært i klubbene at du skal øve deg i en posisjon der du aldri spiller for klubben din, men når det er sagt så har Elise nå gjort det veldig bra i backposisjonen, sier Mykjåland.

– Rå fysikk, hardt skudd, kraft og hurtighet
Gulbrandsen trekker også frem flere avgjørende egenskaper dersom Avaldsnes-spissen også får spilletid helt øverst for Martin Sjögrens jenter i sommerens mesterskap i Nederland.

– Elise har sagt selv at vi ikke har sett det beste av henne på landslaget ennå. Hun har en rå fysikk, et hardt skudd og kraft, i tillegg til at hun er rask, sier Gulbrandsen.

Enn så lenge er det dog venstrebacken som blir favoritten til Toppserie-toppscorertronens plass på landslaget, og det er også der hun i disse dager drilles på landslagets treningssamling i Oslo.

– Jeg gjør det jeg får beskjed om, men jeg er født spiss. Det er nok det som er favoritten fremdeles, men det er mye bedre å spille back enn å sitte på benken. Hvis det er der de mener jeg kan bidra best, så gjør jeg selvsagt det, sier Thorsnes.

– Det skjønner jeg, jo. Jeg forstår henne, og jeg synes hun har utviklet seg veldig bra som back og at hun gjør det bra der nå, sier Gulbrandsen.

Outsider til toppscorertittelen drømmer også om EM
TV 2-eksperten trekker også fram en annen kandidat til toppscorertittelen, som også har ambisjon om å spille EM-kamper for Norge i spissposisjonen.

– Jeg tror Lisa-Marie Karlseng Utland i Røa kan melde seg på i den kampen. Hvis de scorer nok mål, er hun en kandidat, sier Gulbrandsen.

24-åringen, som er hentet fra Trondheims-Ørn til Røa forut for denne sesongen, håper selvsagt på å score nok mål i Oslo-klubben til at også hun kan være med på flyet til Nederland i juli.

– Jeg drømmer selvfølgelig om å få spille i EM, men jeg kjemper mot de største stjernene oppe på topp der. Jeg har fått spilt litt i det siste, og det har vært veldig artig og lærerikt, sier Karlseng Utland selv.

Thorsnes har store ambisjoner - vil ta gullet fra LSK
LSK Kvinner har vært dominerende de siste sesongene, og vunnet tre strake ligatitler, men forut for 2017-sesongen har de mistet flere sentrale spillere. Derfor tror flere eksperter at det blir jevnere enn noensinne, og toppscorerkandidat Thorsnes samtykker til dem som lanserer hennes Avaldsnes som den største favoritten.

– Jeg er helt enig. Vi har mannskapet som skal til for å ta det siste steget. Hvis vi klarer å komme oss gjennom de første fire-fem kampene med tre poeng, har vi mannskapet som skal til for å ta gull, sier Avaldsnes-kapteinen.

LSK-kapteinen: – Vi må være tålmodige og tro til spillestilen
LSK Kvinner-kaptein Moe Wold er langt ifra sikker på at de tre sesongenes siste mestere holder på tronen ved sesongslutt i år.

– Det er vanskelig å si. Det kommer til å bli jevnere enn på lenge. Vi har mistet mange, men vi har fått inn veldig mange andre gode. Vi har hatt så å si den samme troppen, og jeg er ikke i tvil om at samhandling og relasjon er avgjørende faktorer.

– Det kommer ikke over natta, så vi må bare være tålmodige og tro til den filosofien og spillestilen vi har. De nye som kommer inn har andre egenskaper og ny giv, og så setter vi relasjonen etter hvert. Vi kommer til å bite fra oss, sier hun.

Har vunnet «The Double» tre år på rad - nå blir de kanskje undervurdert
Til tross for tre strake dobbeltriumfer, kan det faktisk være de gule fra Lillestrøm som er i utfordrerposisjon denne sesongen. Kapteinen tror Avaldsnes og Stabæk blir de tøffeste utfordrerne, og er spent både på Røa og Vålerenga, men er klar på at de selv så klart jakter sin fjerde strake triumf.

– Jeg tror vi kommer til å bite godt fra oss i år også. Jeg tror mange kan komme til å undervurdere oss fordi det er så mange som har forsvunnet. Vi får se når sesongen starter, sier kaptein Moe Wold.

Over halvparten av spillerne fra LSK Kvinners startoppstilling har forsvunnet, og samtlige er landslagsspillere. Både kaptein Marita Skammelsrud Lund og Marit Sandvei har lagt opp, mens toppscorer Isabell Herlovsen har forsvunnet til Kina og angrepspartner Emilie Haavi til USA. I tillegg er også den nederlandske cuphelten Sherida Spitse borte fra klubben, mens den nye TV 2-eksperten Mykjåland også har lagt opp.

– Det burde være mer åpent om gullet når LSK har mistet mer enn en halv startellever som har spilt de siste tre årene. Det er tøft å miste bare et par landslagsspillere, for alle lag, og når du mister seks på en gang så er det klart at det er en stor omstilling. Tittelkampen bør absolutt være mer åpen enn tidligere, sier Mykjåland.

Stabæk-strateg: – Vi vil også kjempe om gullet
Stabæks midtbanestjerne Ingvild Isaksen er også blant dem som ønsker å bite fra seg helt i toppen den kommende sesongen. Stabæk vant sist serien i 2013, og var hele 18 poeng bak LSK Kvinner da de selv tok bronse forrige sesong.

– Nå tror jeg det kommer til å bli jevnere, og jeg tror vi kommer til å slå mye bedre fra oss i år enn det vi har gjort de siste årene. Det er vankskelig å si hvem som vil ta tronen, jeg tror det blir utrolig jevnt mellom de tre lagene i toppen, men jeg håper og tror at vi vil slå såpass hardt fra oss at vi kan kjempe om det gullet, sier Isaksen.

I helgen som var møttes nettopp Stabæk og LSK Kvinner til treningskamp, med 1-0-seier til den regjerende mesteren som utfall. Isaksen tror ikke rivalene er så svekket som mange har spådd, og mener det fremdeles er lagene bak som er i utfordrerposisjon.

– Den kampen viser nok litt hvor listen ligger i år. Det laget er mer et LSK-lag som vi kjenner dem fra tidligere år. De ser farlige ut, de har hentet mange gode norske spillere, og de er fremdeles et veldig godt lag. For vår del handler det om å få ut potensialet i angrepsleddet, for vi har slitt litt med å score mål både i vinter og de siste sesongene, samt å vippe de jevne kampene i vår favør, sier Isaksen.