Stiller spørsmål ved dommernes kurs: – De mangler enkel fotballforståelse

TV 2s fotballekspert tordnet etter taklingen som kun førte til gult kort for Marcus Pedersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video av Marcus Pedersens takling søndag i Sportsnyhetene i vinduet øverst!

– Han kom inn i høy fart med foten løftet. Det tikker av i alle bokser som skal gi rødt kort. Ola Hobber Nilsen hadde panorama-utsikt til det som skjedde. Han hadde ikke en eneste spiller, fugl eller noe annet i siktet.

Ordene kom fra Jesper Mathisen i TV 2s FotballXtra søndag. Anledningen var situasjonen snaut 20 minutter ut i oppgjøret på Marienlyst, da Strømsgodsets Marcus Pedersen taklet Haugesunds Kristoffer Haraldseid stygt på stillingen 1-0 til gjestene.

– Situasjonen gir kampen helt andre forutsetningen enn hvordan det burde vært. Det er krystallklart rødt kort, sa Mathisen senere i sendingen.

– 2017s klareste røde kort
Da hadde Pedersen scoret 2-1-målet som skapte plattformen som Godset bygget 3-1-seieren sin på. Også etter kampslutt i oppsummeringsdelen av programmet tok programleder Davy Wathne opp igjen diskusjonen rundt hvorvidt Pedersen burde vært utvist lenge før han kom på scoringslisten.

– Svaret på det er verdens klareste ja. Det er sikkert 2017s klareste røde kort etter at vi har spilt 30 kamper også. Det er et mirakel og under at slikt griseri kun straffes med gult kort, for det betyr at dommeren har sett noe. Og hva har han da sett? Da må han opp med en brillestyrke sterkere enn både deg og meg, sa TV 2-kommentator Marius Skjelbæk som satt i panelet.

– Mangel på enkel og grei fotballforståelse
Programleder Wathne stilte spørsmål ved hva som er vitsen med at det avholdes kurs for dommerne det det presiseres at spillerne skal beskyttes og at hardt og grisete spill som er egnet til å skade motstanderne skal slås ned på, hvis man ikke tar situasjoner som søndagens store samtaleemne på Marienlyst.

– Det er et godt spørsmål. I mine øyne mangler dommerne ofte enkel fotballforståelse. For meg er dette rett og slett mangel på enkel og grei fotballforståelse, og det kan ikke læres, gjentok Mathisen.

Wathne undret om det også kunne dreie seg om mangel på mot og ryggrad, og om det er vanskelig å vise ut en hjemmehelt på eget gress i Drammen.

– Jo, men hvis du har nok forståelse så sier du at «dette er så krystallklart at uansett hvilken bane, spiller og hjemmefans det er, så gir du selvfølgelig det røde kortet der». Det er ikke noe mer å diskutere. Det skulle vært rødt kort. Det er en dommerfeil. Marcus Pedersen skulle vært suspendert. Det blir han ikke. Han fikk det gule. Da kan ikke dommeren gå tilbake i ettertid og si at det skulle vært rødt kort. Hadde han ikke sett den 100 prosent, så kunne han gjort noe i etterkant, men slik blir det ikke nå.

Terje Hauge, som er dommersjef i NFF, ønsker ikke å kommentere saken.