Professor vil forby alternativ  behandling til barn:

– Barnemishandling

– Vi voksne kan gjøre dumme ting, men barn må vi beskytte i vårt samfunn, sier professor Kristian Gundersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

40.000 barn får alternativ behandling i Norge. Professor i biologi, Kristian Gundersen, vil gjøre som Sverige å forby denne form for behandling til barn.

– Vi voksne kan velge det vi selv vil og gjøre dumme ting, men barn må vi beskytte i vårt samfunn.

– Skadelig

I Sverige er det forbudt å behandle barn under åtte år med alternativ behandling. I Norge kan hvem som helst kan kalle seg alternativ behandler og behandle norske barn og spedbarn

Gundersen mener at mange av behandlingsformene ikke bare er humbug, men også direkte skadelig.

– Ja, det er skadelig og noe av dette er barnemishandling, sier Gundersen.

Den kjente professoren viser til barn som gjennomgår bl.a. akupunktur og tarmskylling. Men det professoren reagerer mest på er TV 2s avsløringer av naturterapeuter som gir friske barn diagnoser.

– Det er veldig uheldig. Det skremmer foreldrene og det skremmer barna. Det kan også føre til at barna ikke får et fullverdig kosthold fordi de blir påført allergier de ikke har.

Dokumentasjon

I debattprogrammet Underhuset på TV 2 Nyhetskanalen møtte professor Gundersen biopaten Carl-Erik Farnes og naturterapeuten Stein Flaatrud.

– Hvor mange barn har dødd etter naturmedisinsk behandling i Norge? spør Flaatrud, som mener alternativ behandling er ufarlig, snilt og derfor meningsløst å forby.

Biopat Carl Erik Farnes og naturterapeut Stein Flaatrud.
Biopat Carl Erik Farnes og naturterapeut Stein Flaatrud. Foto: TV 2

– Gundersen kaller dette for barnemishandling? Kan det ikke være skadelig?, spør programleder Yama Wolasmal.

– Det faller på sin egen urimelighet. Jeg håper at foreldre i Norge som ser på dette ikke er så enkle at de tror at naturmedisinske behandlinger er barnemishandling. Da må jo det forbys over hele Europa, der man kan gå til all mulig behandling med barn. Det vil være urettferdig ikke å gi barn den samme gode behandlingen som vi tilbyr voksne, sier Flaatrud.

I Underhuset etterlyser Gundersen dokumentasjon på behandlingen til Flaatrud og Farnes, og bringer Napoelon inn i det som ble et aldri så lite slag mellom tradisjonell skolemedisin og alternativ medisin.