Studenter ved produktdesignlinja på Høgskolen i Oslo og Akershus har testet termoser. Fra venstre Margrethe Jakobsen Fuan, Andreas Brekke, Madelene Skog, Kristoffer Gaarden Myhre og Sverre Wim Berg Storseth.  
Studenter ved produktdesignlinja på Høgskolen i Oslo og Akershus har testet termoser. Fra venstre Margrethe Jakobsen Fuan, Andreas Brekke, Madelene Skog, Kristoffer Gaarden Myhre og Sverre Wim Berg Storseth.   Foto: TV 2 hjelper deg

Billig-termos overrasker i test

TV 2 hjelper deg har testet hvilke termoser som holder drikken varm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 hjelper deg har valgt ut 7 termoser i flere prisklasser. Den billigste er fra Ikea og koster 69 kroner, mens testens dyreste termos er fra Stanley er priset fra 449 kroner. For å teste termosene grundig har fem produktdesign-studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus blitt satt på jobben.

Flere utfordringer

– Vi skal først sjekke temperaturen over tid, sier Kristoffer Gaarden Myhre. Studentene fyller alle termosene med kokende vann og måler starttemperatur. Deretter plasseres termosene i en fryser som holder -16 grader celsius. Temperaturene på væsken blir til sammen sjekket tre ganger: Etter null, fire, og 20 timer.

Studentene sjekker også størrelsen på termosene. Både vekt, høyde og omkrets blir målt.

Rommer ikke en liter

Underveis i testingen oppdager studentene at en av termosene ikke rommer en liter, som det står på pakken.

– Når du tar i tuten på termosen fra Thermos renner en del av væsken ut, forklarer Gaarden Myhre.

En rask måling viser at termosen kun rommer 9,2 dl. Produsenten sier at de forstår at det kan være misvisende at de skriver at den rommer en liter, men de ønsker likevel å oppgi termosens indre størrelse som mål.

To vinnere

Det er testens dyreste termos som kommer best ut. Termosen Stanley Classic er testens tyngste og største, men blir kåret til vinner da den klarer å holde drikken varm lengst.

Testens billigste termos gjør det også veldig bra. Ikea Volym koster bare 69 kroner, men holder likevel godt på varmen. Den får også pluss for å være synlig i mørket. Ikea Volym blir kåret til beste kjøp i testen.

Dårligst ut kommer termosen fra Primus. Den er enkleste å holde, men får minus for en vanskelig åpne- og lukkefunksjon. Primus er også den termosen som gir fra seg mest varme.

Vurderingene av termosene i testen.
Vurderingene av termosene i testen. Foto: TV 2 hjelper deg