ADVARER MOT romleir:

– Kommer til å være tiggere på hvert eneste gatehjørne

Carl I. Hagen forstår ikke hva byrådet tenker på når de vurderer å bygge en kommunal romleir i hovedstaden. – Det kommer til å gå helt galt, mener han.

– Dette vil virke på samme måte som da Jonas Gahr Støre inviterte 10.000 syrere til Norge. Det vil øke tilstrømmingen av romfolk til Oslo, sier Frp-veteran Carl I. Hagen, som i dag representerer partiet i Oslo bystyre.

– Total mangel på forståelse

Fredag kunne TV 2 fortelle at byrådet i Oslo vurderer å etablere en kommunal campingplass for romfolk i sommerhalvåret.

Brevet er forankret i byrådserklæringen som er undertegnet av SV, De Grønne og Arbeiderpartiet.

I et notat TV 2 har fått tilgang til, skriver byrådet at hensikten med en kommunal campingplass er å løse den «sesongbetonte tilreisingen, samt å dekke behovet for økt kapasitet på dusj- og sanitærmuligheter».

De håper også at dette stopper forsøplingen i parker og friområder.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) fikk tidligere denne uken mulighet til å kommentere de mulige tiltakene, men viste da til byrådsavdeling for miljø og samferdsel.

Etter at TV 2 omtalte saken fredag kveld uttaler Johansen at det er uaktuelt å bygge en romleir i Oslo.

– Bare at byrådet har tenkt tanken viser en totalt mangel på forståelse for situasjonen, sier Hagen til TV 2 fredag kveld.

8-10 dusjer

I brevet luftes tanken om å etablere campingplassen på en av kommunens ubebygde tomter. De ser for seg at det skal være tilgang på 8-10 dusjer og at campingplassen kan driftes av enten kommunen eller en ideell aktør.

Det står også at byrådet ser utfordringer og begrensninger knyttet til hvem som skal ha anledning til å benytte tilbudet. De mener også at det kan bli vanskelig å sørge for at leiren har korrekt standard.

«Standarden bør ikke være så høy at tilbudet konkurrerer med private campingplasser, men den kan heller ikke være for lav», heter det i brevet.

– Tiggere på hvert hjørne

Carl I. Hagen er på ingen måte overbevist av forslaget, nettopp fordi han mener det vil føre til at flere romfolk kommer til Oslo.

– Jeg tror mange vil oppleve ubehag ved å finne tiggere på hvert eneste gatehjørne. Dette vil endre måten Oslo fremstår overfor turister, og det vil gjøre det mindre trivelig for innbyggerne i byen, mener Hagen.

– Hva mener dere er løsningen?

– Den eneste løsningen er et skikkelig tiggeforbud, sier han og fortsetter:

– Frp ønsker et nasjonalt tiggeforbud. De som tigger skal avvises og sendes ut av Norge, sier han.

Hagen mener at Norge bør øremerke EØS-midler til å hjelpe romfolk i Romania.

– Kommer til å gå galt

Det er kun Frp og Høyre som ønsker å innføre et lokal tiggeforbud i Oslo. Dermed er de langt fra å få flertall.

– Uten et forbud er det lite vi får gjort. Og hvis man i tillegg lager en camp med toaletter, dusjer og senger, vil den bli overbefolket i løpet av sommeren. Da må man utvide, og da kommer det til å gå helt galt. Vi bør si: Nei takk, dere må holde dere i Romania og ikke komme hit.

– Så enkelt er det ikke?

– Jo, det er så enkelt.

Uvisst hvor

I notatet står det ingenting om hvor en eventuell leir skal ligge.

Ut fra størrelse og beliggenhet har TV 2 valgt ut tre alternativer som kan være egnet.

Det ene forslaget er Huseby på Oslos vestkant. Men det ble heftig debattert da det var aktuelt å bygge asylmottak der tidligere. Men sett bort ifra hva naboene mener, så kan tomten egne seg fordi den er i nærheten av kollektivtransport og helsetjenester.

Det andre alternativet TV 2 har funnet frem til er på Årvoll nord i Oslo. På et sandtak ble det tidligere lagt til rette for en leir, men det ble protester fra nærliggende naboer.

– Vi har jo soveromsvinduet rett ut her, så jeg tror faktisk ikke at vi blir boende hvis de bygges noe her. Det mener jeg, sier nabo Lisbeth Borg.

Helt sør i Oslo, åtte kilometer fra sentrum, ligger kanskje det mest aktuelle stedet for en leir. På den kommunale eiendommen ved Hvervenbukta var det tidligere en campingplass.

I dag er området rundt Hvervenbukta et idyllisk og populært turområde.

– Ikke aktuelt

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) sier i en kommentar til TV 2, etter å ha mottatt brevet med tiltakene, at det ikke er aktuelt å bygge en romleir i Oslo.

I to dager har TV 2 bedt miljøbyråd Lan Marie Berg Nguyen om et møte, men det har aldri passet. Fredag sendte hun sin byrådssekretær.

– Kan det tenkes at økt tilrettelegging kan gi økt tilstrømning?

– Det er selvfølgelig en avveining som vi vil måtte ta, for alle de som har vært ute og sett disse leirene der en del tilreisende har bodd det siste året, så gjør det inntrykk. Det er ikke sånn vi har lyst til å ha det i Oslo, sier Anja Riise Bakken.

Les brevet her:

Her er brevet TV 2 har fått tilgang til som er sendt fra byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel til Bymiljøetaten.
Her er brevet TV 2 har fått tilgang til som er sendt fra byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel til Bymiljøetaten.
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook