Byrådet vurderer å bygge romleir i Oslo

Byrådet i Oslo vurderer fire konkrete tiltak for å bedre situasjonen for romfolk i Oslo. Et av tiltakene er å etablere en kommunal campingplass om sommeren.

Campingplassen vil eventuelt kunne bli bygget på en av Oslo kommunes ubebygde tomter.

Det viser et brev som TV 2 har fått tilgang til. Brevet er sendt fra byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel til Bymiljøetaten.

Det rødgrønne byrådet viser til byrådserklæringen der det står at de vil «øke antall overnattingsplasser og sanitærmuligheter for mennesker som ikke har et sted å bo».

Gruppen de sikter til er romfolk.

Økende problem

Lørdag kunne TV 2 fortelle at romfolk ga store problemer for Oslo kommune i 2016.

Mens kommunen ryddet 53 romleirer i byggesonen i 2015, økte tallet til 107 i 2016. Bare i løpet av to år har de funnet over 150 ulike romleire. Disse er spredt over alle Oslos 15 bydeler.

Kommunen valgte i fjor sommer å ansette en dedikert person til å plukke avføring etter mennesker i parker og grøntanlegg.

Til å være så tidlig på året, rapporterer nå kommunen at de har fått uvanlig mange klager fra innbyggere. Klagene handler om forsøpling.

Her er tiltakene

Problemene kommunen opplevde i 2016, er grunnen til at byrådet nå har foreslått fire mulige tiltak for å bedre situasjonen denne sommeren.

Byrådet ber kommunens egne byråkrater om vurdere fire konkrete tiltak:

  • Å sørge for bedre koordinering mellom aktører og offentlige etater som er involvert i arbeid knyttet til fattige tilreisende.
  • Bedre koordinering når leire ryddes.
  • Etablere flere offentlige toaletter.
  • Etablere en kommunal campingplass for romfolk i sommerhalvåret.

Slik kan leiren bli

I notatet skriver byrådet at hensikten med en kommunal campingplass er å løse den «sesongbetonte tilreisingen, samt å dekke behovet for økt kapasitet på dusj- og sanitærmuligheter». De håper også å stoppe forsøplingen i parker og friområder.

Byrådet foreslår å etablere campingplassen på en av kommunens ubebygde tomter. De ser for seg at det skal være tilgang på 8-10 dusjer og at campingplassen kan driftes av enten kommunen eller en ideell aktør.

Det står også at byrådet ser utfordringer og begrensninger knyttet til hvem som skal ha anledning til å benytte tilbudet. De mener også at det kan bli vanskelig å sørge for at leiren har korrekt standard.

«Standarden bør ikke være så høy at tilbudet konkurrerer med private campingplasser, men den kan heller ikke være for lav», heter det i brevet.

– Vil ikke ha det sånn i Oslo

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) fikk tidligere denne uken mulighet til å kommentere de mulige tiltakene, men viste da til byrådsavdeling for miljø og samferdsel.

Etter at TV 2 omtalte saken fredag kveld uttaler Johansen at det er uaktuelt å bygge en romleir i Oslo.

I to dager har TV 2 bedt miljøbyråd Lan Marie Berg Nguyen om et møte, men det har aldri passet. Fredag sendte hun sin byrådssekretær.

– Kan det tenkes at økt tilrettelegging kan gi økt tilstrømning?

– Det er selvfølgelig en avveining som vi vil måtte ta, for alle de som har vært ute og sett disse leirene der en del tilreisende har bodd det siste året, så gjør det inntrykk. Det er ikke sånn vi har lyst til å ha det i Oslo.

Uvisst hvor

I notatet står det ingenting om hvor en eventuell leir skal ligge.

Ut fra størrelse og beliggenhet har TV 2 valgt ut tre alternativer som kan være egnet.

Det ene forslaget er Huseby på Oslos vestkant. Men det ble heftig debattert da det var aktuelt å bygge asylmottak der tidligere. Men sett bort ifra hva naboene mener, så kan tomten egne seg fordi den er i nærheten av kollektivtransport og helsetjenester.

Det andre alternativet TV 2 har funnet frem til er på Årvoll nord i Oslo. På et sandtak ble det tidligere lagt til rette for en leir, men det ble protester fra nærliggende naboer.

– Vi har jo soveromsvinduet rett ut her, så jeg tror faktisk ikke at vi blir boende hvis de bygges noe her. Det mener jeg, sier nabo Lisbeth Borg.

Helt sør i Oslo, åtte kilometer fra sentrum, ligger kanskje det mest aktuelle stedet for en leir. På den kommunale eiendommen ved Hvervenbukta var det tidligere en campingplass.

I dag er området rundt Hvervenbukta et idyllisk og populært turområde.

Høyre: – Nei takk!

Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, er ikke imponert over Arbeiderpartiet.

– Det overrasket meg at Arbeiderpartiet foreslår dette. For noen år siden var de tilhengere av en variant av tiggeforbud, og nå foreslår de i stedet kommunale campingplasser, sier Solberg.

KRITISK: Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg.
KRITISK: Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg. Foto: NTB Scanpix

Han er sterkt imot et tiltak som er laget spesielt for tilreisende romfolk. Solberg frykter at en campingplass vil forsterke de problemene Oslo har hatt de senere årene.

– Jeg vil advare mot dette. En slik campingplass vil føre til økt tilstrømming. I tillegg er det vanskelig å få det til å fungere fordi vi må sørge for god sikkerhet og en grunnleggende standard.

Ønsker tiggeforbud

Høyre mener at et tiggeforbud i Oslo vil føre til at færre romfolk oppsøker hovedstaden.

– Det vil gjøre det mindre attraktivt å komme hit. Dette er et økende problem som kommer til å bli et stort problem i Oslo i sommer, sier Solberg.

Han er bekymret for forsøpling og for at byens innbyggere opplever det som utrygt.

– Det er et problem når man opplever det som vanskelig å benytte byens parker og friområder.

Les hele brevet her:

Her er brevet TV 2 har fått tilgang til som er sendt fra byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel til Bymiljøetaten.
Her er brevet TV 2 har fått tilgang til som er sendt fra byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel til Bymiljøetaten.
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook