Lørdag ble filmen Flåklypa Grand Prix kåret til folkets favorittfilm i programmet Norges Beste på TV 2. TV2.no leserne har stemt og Flåklypa gikk seirende ut med god margin i avstemningen.

Mest sette film

Flåklypa Grand Prix er tidenes mest sette film i Norge og har vært en publikumsfavoritt siden den kom ut i 1975.

Filmen var et samarbeid mellom Ivo Caprino og Kjell Aukrust og imponerte publikum og kritikere med sin avanserte teknikk og fantastiske figurer som Solan og Ludvig.

– Jeg tror de figurene treffer et eller annet i oss, særlig Solan og Ludvig men også alle de andre. De er lune og har humor, sier Kjell Aukrusts nevø, Lars Aukrust i programmet.

Morsomt manus

Kjell Aukrusts figurer og miljøer ble formidlet helhjertet gjennom et morsomt manus, forfattet av Kjell Aukrust selv, sammen med Ivo Caprino, Remo Caprino og Kjell Syversen.

Det lille teamet fra Caprino Studios gjorde et godt arbeid med å produsere dukkene, kulissene og de ulike kjøretøyene vi ser i filmen og det hele tok fem år.

Solan og Ludvig

Toralv Maurstad og Kari Simonsen forteller om jobben med Flåklypa Grand Prix. Foto: TV 2.
Toralv Maurstad og Kari Simonsen forteller om jobben med Flåklypa Grand Prix. Foto: TV 2.

Det er Toralv Maurstad (90) og Kari Simonsen (79) som har gitt stemmene til Solan og Ludvig i filmen.

Ludvigs kjente frase :

– Det er fali det!, gjorde Maurstad til en kjent og kjært uttrykk.

– Det vi måtte prøve på var å finne en stemme som passet til utseende på dukken. Ivo Caprino var opptatt av at vi ble kjent med dukkene før vi gjorde stemmene, forteller Kari Simonsen.

Uimotståelige sjarm

Journalist og forfatter Per Haddal har skrevet biografien om Ivo Caprino og mener Flåklypa Grand Prix er unik fordi den favner så bredt.

– Den ble så stor fordi den har en helt uimotståelig sjarm og den har den virutuose fortellingsteknikken. Flåklypa Grand Prix er norges mest krevende, frodigste, kompliserte og det er nå Norges beste film gjennom tidende, avslutter Per Haddal

FILMSKAPERE: Kjell Aukrust og Ivo Caprino poserer sammen med  I Il tempo gigante, Ali Ben Reddik Fy Fasan og Emanuel Deperados. Foto: Scanpix 
FILMSKAPERE: Kjell Aukrust og Ivo Caprino poserer sammen med  I Il tempo gigante, Ali Ben Reddik Fy Fasan og Emanuel Deperados. Foto: Scanpix 

Her er listen over kåringen av Norges Beste film

  • 1. Flåklypa
  • 2. Max Manus
  • 3. Olsenbanden
  • 4. Kongens nei
  • 5. Bølgen
  • 6. Kamilla og Tyven
  • 7. Veiviseren
  • 8. Elling
  • 9. Fjolls til fjells
  • 10. Hodejegerne