Historisk Larvik-nederlag: – Håndballens svar på Titanic

– Vinnerkultur forsvinner ikke på ett år, sier Vipers-leder Terje Marcussen.

Larvik gikk på et historisk tap i serien onsdag kveld da Vipers Kristiansand vant 30-32 i Vestfold. Larvik hadde før onsdagens kamp spilt 353 ordinære seriekamper uten nederlag. På den utrolige rekken er det bare fem kamper som har endt uavgjort.

Se reaksjoner og intervju med TV 2-ekspert Randi Gustad i videovinduet øverst.

– Det er fantastisk. Vi slår Larvik. Det er ikke så mange som gjør det . Det er ikke hverdagskost, sier Vipers' Marta Tomac til TV 2 etter den historiske seieren.

Og hun har helt rett i at det ikke er hverdagskost. Det er utrolige 15 år, 11 måneder og 15 dager siden forrige tap i en ordinær seriekamp. Det kom for Nordstrand i april 2001. Den gangen spilte TV 2s håndballekspert Randi Gustad for Nordstrand.

– De siste årene har vært knyttet mer spenning til hvem som tar rekorden enn hvem som vinner serien, sier hun.

Ikke siden mars 1999 har Larvik tapt hjemme i serien. Nå er spørsmålet om det er et maktskifte på gang i norsk kvinnehåndball.

– Det er klart det er imponerende å slå Larvik på deres hjemmebane. Det gir Vipers ekstra motivasjon til å vippe Larvik av tronen neste år, sier Gustad.

Spillerflukt
Det er kjent at Larvik mister minst åtte spillere før neste sesong. Gro og Anja Hammerseng-Edin har bestemt seg for å legge opp, mens Sandra Toft, Marit Malm Frafjord, Alma Hasanic, Vilde Ingeborg Johansen, Sanna Solberg og Amanda Kurtovic er klare for nye klubber.

– Dette er jo håndballens svar på Titanic, og det er slett ikke sikkert at vi har sett siste kvinne i livbåten, sier TV 2s håndballekspert Harald Bredeli.

Randi Gustad påpeker at de flere ganger de siste to-tre årene har spekulert i om noen kan overta tronen i norsk kvinnehåndball.

– Larvik har vært i økonomisk trøbbel og mistet en og to nøkkelspillere før, men vi har aldri før sett så mange utskiftninger i spillertroppen. Det er helt klart at det vil bli tøffere neste sesong, og det synes jeg er kjempegøy for norsk håndball, sier TV 2-eksperten.

– Kommer Vipers til å utfordre Larvik?

– Det tror jeg, men det er noe annet å slå Larvik i en enkeltkamp enn over en hel sesong. Det Larvik har gjort de siste 20 årene, og i hvert fall de seneste 15 årene, er å sette uslåelige rekorder. Vi kommer ikke til å oppleve dette igjen. Å gå uten serietap siden 2001 er en helt sprø rekord, sier hun.

– Den epoken er nok til dels over og Larvik vil gå over i en annen fase, men det ligger så mye vinnerkultur i jentegjengen og i trenerapparatet. Kontinuitet har vært nøkkelen til suksess, og de kommer til å kjempe i toppen neste år, legger hun til.

Larvik står med 13 seriegull med rad og har nå 19 totalt i klubbhistorien.

– Det er faktisk vi som står med denne her, for vi har vært best i år. Og så tror jeg Larvik også neste år skal kjempe om sitt 20. gull, sa Gro Hammerseng-Edin og holder frem gullmedaljen, etter nederlaget for Vipers.

– Larvik er i utfordrerposisjon
Trener Tor Odvar Moen er trygg på at Larvik vil være konkurransedyktige også neste sesong.

– Jeg er 52 år, så jeg er ikke redd for så mye innenfor sport. Vi har ikke tenkt til å gi oss. Vi har altså tapt én håndballkamp, og vi skal sette sammen et bra lag som skal komme i angrepsposisjon, sier han til TV 2.

– Det blir en kul utfordring for spillerne som skal inn i Larvik-drakten og for en gangs skyld kanskje være i utfordrerposisjon, mener Gro Hammerseng-Edin.

Daglig leder i Vipers, Terje Macussen, tror ikke på Larvik-kollaps.

– Jeg synes det er overdrevet av pressen. De spilte i går med nåværende og tidligere landslagsspillere i alle posisjoner, bortsett fra keeperplassen. De kommer fortsatt til å være der oppe og kanskje ta gullet også neste år. Vinnerkulturen forsvinner ikke på ett år. De vil få inn gode spillere, men ikke så gode som de har hatt, sier han til TV 2 dagen derpå.

– Burde vært innlagt
Marcussen kom inn i Kristiansand-klubben med et klart mål om å overta den norske håndballtronen på kvinnesiden.

– Vi har en treårsplan på det, og vi ligger langt foran skjema. Vi jobber steinhardt hver eneste dag for å ta tronen så fort som mulig. Mange mente vi burde vært innlagt på psykiatrisk avdeling da vi sa vi skulle utfordre Larvik på så kort tid, men vi hadde tro på dette fra dag én. Vi har bygget klubb både administrativt og sportslig, og vi føler vi har tatt de riktige stegene. Det har vært en kombinasjon av hardt arbeid, dyktighet og flaks, og vi skal jobbe enda hardere, forsikrer Vipers-lederen.

Randi Gustad er imponert over jobben som er gjort i sørlandshovedstaden.

– Jeg synes det er viktig at det er bygget stein på stein. De har ikke kjøpt et nytt lag fra en sesong til en annen, og så synes jeg det er viktig at de har fått frem spillere med lokal forankring. Det er bra for regionen. Jeg synes også de har kjøpt riktige spillere. Det ligger veldig bra til rette for at Vipers kan bli veldig, veldig farlig, sier hun.

Vipers' historiske seier over Larvik ble tema på sosiale medier onsdag kveld: