TURKAMERAT: Synnøve Bjørgum (25) har lånt venninnens hund Daik for å gå Norge på langs sammen med ham. Flyturen fra Evenes til Oslo ble imidlertid en skremmende opplevelse for hunden. Foto: Privat
TURKAMERAT: Synnøve Bjørgum (25) har lånt venninnens hund Daik for å gå Norge på langs sammen med ham. Flyturen fra Evenes til Oslo ble imidlertid en skremmende opplevelse for hunden. Foto: Privat

hundedrama på fly:

Hunden Daik (5) kom seg løs i lasterommet

Hunden Daik (5) klarte å komme seg ut av buret under flyturen fra Evenes til Oslo. Norwegian mener hunden selv bet hull på lokket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marit Ånes (20) sendte hunden Daik (5) med Norwegian fra Evenes til Oslo, men da flyet kom frem var buret ødelagt og hunden løs inne i lasterommet.

Hundeieren beskriver hendelsen på følgende måte på flyselskapet sine sider på Facebook.

«Jeg er så forbanna! Her stoler vi på at dere skal gjøre jobben deres, og sender min kjære hund i flybur på deres fly. DERE sikrer ikke buret skikkelig i flyet, som fører til at buret blir slengt rundt med en slik kraft at buret blir ødelagt. Et splitter nytt godkjent flybur. Hunden er så redd, at klørne hans har stukket hull på buret», skriver hun.

Innlegget fått flere tusen reaksjoner, delinger og kommentarer.

Måtte hente hunden

Ånes' venninne Synnøve Bjørgum (25) skulle låne Daik for å gå Norge på langs, og reiste med samme fly som hunden. Daik har tidligere deltatt i både Finnmarksløpet og Femundløpet, og har også VM-sølv på langdistanse i hundekjøring.

Etter at flyet landet på Oslo lufthavn, fikk Bjørgum en telefon fra bakkemannskapet. Hun ble bedt om å komme ut til flyet for å hente hunden i flyets lasterom.

– Jeg ble med og gikk gjennom sikkerhetskontrollen på nytt. På vei ut fikk jeg vite at hunden var veldig stresset og at hvis han hoppet ut på rullebanen, ville han bli skutt, forteller Bjørgum til TV 2.

Da de kom fram til flyet, forteller Bjørgum at bakkemannskapet åpnet døren til lasterommet på vidt gap. Hunden hadde alle muligheter til å hoppe ut. Heldigvis gjorde han ikke det.

– Jeg vet ikke hva som hadde skjedd om han hadde hoppet ut, men heldigvis har han så sterk psyke. Da jeg kom inn i lasterommet, roet han seg ned og jeg fikk satt halsbånd på ham. Jeg har vært på tur med hunden før, så han kjenner meg, forteller Bjørgum.

Stresset og redd

Buret hadde hun kjøpt dagen før flyturen. Det kostet 2500 kroner og er spesiallaget for flyfrakt.

Ifølge Bjørgum fortalte mannskapet at en lastestropp trolig hadde løsnet slik at buret har sklidd rundt i lasterommet. Bjørgum sier at det var et tydelig knusemerke på buret, muligens etter et sammenstøt med annet gods.

I denne situasjonen har hunden trolig blitt så redd og stresset at den bet i buret og fikk opp døren. Hunden var løs i lasterommet da Bjørgum ble bedt om å hente den.

– Det er veldig opplagt at Daik har blitt redd. Han har sikkert fått opp døra selv av redsel, sier Bjørgum.

– For dårlige rutiner

Hun er ikke sint på bakkemannskapet, men mener det er noe galt med rutinene.

– Alle de menneskene som var på bakken på Gardermoen gjorde en god innsats, men det er frustrerende når rutinene er så dårlige at sånne ting skjer. Hva hadde skjedd om jeg hadde kjent hunden dårligere og den hadde hoppet ut? Følelsen jeg fikk i kroppen av beskjeden om at han ville bli skutt, var forferdelig, spesielt siden det ikke er min egen hund. I tillegg fortalte de at han var veldig stresset før de åpnet døren på vidt gap, sier Bjørgum.

Ingen av mannskapene som var med ut til flyet, bar våpen.

Både Ånes og Bjørgum forteller at Daik er veldig sterk psykisk. Nå synes hunden å være i fin form, bortsett fra at han virker litt stiv i bakparten.

– Han har nok anspent seg noe forferdelig, mener Bjørgum.

Beklager hendelsen

Norwegian beklager hendelsen på det sterkeste og har vært i kontakt med Marit Ånes.

– Selv om vi på det nåværende tidspunkt ikke kjenner alle detaljer i saken, så er det ingen tvil om at dette har vært en meget ubehagelig og skremmende opplevelse for hunden, eieren og passasjeren som reiste med Daik. Vi beklager denne situasjonen på det sterkeste og gjør alt vi kan for å ivareta de berørte, skrev presseansvarlig Daniel Kirchhoff i en epost til TV 2 torsdag.

Ifølge meldinger Norwegian har fått fra samarbeidspartneren på Evenes, ble buret lastet og fastspent etter gjeldende regler og av erfarne personer.

– Vi har fått beskjed om at Daik er i ferd med å komme seg etter denne ubehagelige opplevelsen, noe vi er veldig glade for å høre. Vi vil gjøre hva vi kan for å hjelpe til at han kommer tilbake i toppform, fortsetter Kirchhoff.

Fikk ny rapport

Fredag formiddag sier han Norwegian har fått ny informasjon:

– I rapporten som har kommet inn fremgår det at buret i lasterommet fremdeles var forsvarlig fastspent da bakkemannskapene åpnet etter landing på OSL. Til gjengjeld var lokket på buret revet løs og lå inne i buret. Dette indikerer at Daik, som er en kraftig hund, selv har bitt i gitteret og klart å rive det løs med rå kraft. Det gjør selvfølgelig ikke situasjonen mindre ubehagelig for hunden, sier Kirchoff til TV 2.

Han sier videre:

– Omkring dialogen om lasterommet, er denne tatt helt ut av sin sammenheng. Kommentaren kom i forbindelse med at kvinnen ble gjort oppmerksom på å forhindre at Daik ikke plutselig kom ut på rullebanen. Da kunne konsekvensen i ytterste fall blitt veldig kritisk, sier Kirchoff som understreker at dyr på rullebanen kan være farlig for flysikkerheten.

Kan true flytrafikken

Kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud bekrefter at flyplassens folk i ytterste konsekvens vil skyte dyr som kommer seg inn på flyplassområdet og utgjør en fare for flytrafikken, men at det aldri har skjedd at de har skutt hunder på flyplassen.

– Om hunden løp av gårde, ville vi først satt alle ressurser inn på å fange den. Å skyte et dyr er en nødløsning, sier Ulverud, som understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– Vi har jo hatt både elg, rev og store fugler som svaner inne på flyplassområdet. Så fort de kommer inn på et område hvor de kan være en fare for flytrafikken, må vi iverksette tiltak, sier Ulverud.

TURVANT: Daik har tidligere deltatt i både Finnmarsløpet og Femundløpet, og har også VM-sølv på langdistanse i hundekjøring. Her er han på tur med Synnøve Bjørgum. Foto: Privat
TURVANT: Daik har tidligere deltatt i både Finnmarsløpet og Femundløpet, og har også VM-sølv på langdistanse i hundekjøring. Her er han på tur med Synnøve Bjørgum. Foto: Privat