Helsekontrollen fikk flere diagnoser på et friskt barn:

Slik svarer de alternative behandlerne på kritikken

ALTERNATIVE BEHANDLERE: Marianne Tveitan fra Tveitan-klinikken, Carl-Erik Farnes fra Biopati-klinikken og Sol Olsen ved Sols bioresonans. Foto Skjult kamera / Helsekontrollen 
ALTERNATIVE BEHANDLERE: Marianne Tveitan fra Tveitan-klinikken, Carl-Erik Farnes fra Biopati-klinikken og Sol Olsen ved Sols bioresonans. Foto Skjult kamera / Helsekontrollen 
Behandlerne hos Tveitan-klinikken, Sols bioresonans, Biopati-klinikken får massiv kritikk fra leger etter Helsekontrollens avsløringer. Dette svarer de.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s forbrukerprogram Helsekontrollen ønsket å undersøke hvorvidt norske alternative behandlere gir forsvarlig behandling til barn og har den kunnskapen som trengs for å behandle barn.

Med skjult identitet og kamera, har vi undersøkt hvordan norske alternative behandlere barn bak lukkede dører.

På tre timer fikk den friske skuespilleren Tilde (10) påvist følgende diagnoser fra forskjellige tre alternative behandlere.

Fire til fem parasitter i tarmen, hjernestress, noe galt med stoffskiftet, tynntarmproblemer, tykktarmsproblemer, sopp, midd, vaksinereaksjon samt intoleranse mot brød, melk, egg, banan, kylling, lam, tomat, søtstoff, klor, sukker, gjær og hvetemel.

Avsløringer har fått en rekke leger til å reagere kraftig. De mener funnene er så ille at alternativ behandling må forbys.

– Lite verdig journalistikk

Carl-Erik Farnes fra Biopati-klinikken ønsket ikke å møte Helsekontrollen til intervju, men skriver følgende i et skriftlig svar:

«Jeg må få lov å uttrykke at jeg synes denne type journalistikk i dette programmet er lite verdig i vårt samfunn. Det er en del av en trist samfunnsutvikling. TV 2 har uttrykt at de ønsker en diskusjon om et bestemt tema, da er ikke skjult kamera rette måten å gå frem på.

Vitatec analyseutstyr er et avansert fysisk basert datastyrt hjelpemiddel utviklet av en fysiker med doktorgrad til å gjøre et bedre terapeutisk veivalg - IKKE en diagnoseform.

Vitatec er ganske nytt i medisinsk sammenheng , men benyttes allerede av ca 200 leger og offentlig godkjente heilpraktikere i Europa.

Parasitter er et kontroversielt område, men innenfor biologisk medisin i hele verden er dette et akseptert medisinsk problem som gir mage- og tarmsymptomer for stadig flere. Det antas generelt en stor prosentandel alle type gluten og matvareintoleranser med alle sine fasetter av symptomer skyldes parasitter. Parasitter finnes offisielt i en rekke land.

Det var ingen tvil om at Tilde var en svært oppegående, vital og frisk jente. Testen viste dette tydelig, men denne type dårlige mikroorganismer i tarm kunne godt gi milde tarmsmerter, men må absolutt ikke gi symptomer i det hele tatt. Hennes tilfelle, som er et grensetilfelle, ble gitt en svært enkel kur med to naturbaserte preparater som vil gi bedre tarmflora for Tilde – helt uavhengig av symptomatikken.»

– Ikke bløff

Sol Olsen ved Sols bioresonans mener at maskinen hennes fungerer godt, til tross for at eksperter omtaler det som en bløff.

– All min erfaring sier at dette absolutt ikke er en bløff. Hvis det hadde vært det hadde jeg aldri holdt på med dette. Folk blir friske, og plager blir bedre før de får manifisert seg som sykdom, sier Olsen.

Hun viser til studier hun hevder viser at maskinen kan gi god behandling.

– Ekspertene Helsekontrollen har brukt er ikke eksperter i bioresonans. Det jeg driver med kan ikke sammenlignes med skolemedisin. Jeg vil vise til min empiriske erfaring som viser at dette virker. Det finnes mange kliniske studier på at maskinen virker, sier Olsen, som hevder at maskinen brukes på tyske legekontor.

Olsen medgir at hun burde rådet Tilde til å oppsøke lege.

– Ærlig talt, jeg prøver alltid å spørre om man har vært hos legen først. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke gjorde det da. Dette skal være et supplement til skolemedisinen, sier behandleren. Videre forklarer hun at hun synes folk bør få velge om de skal ta vaksiner eller ikke.

Hun mener barn burde få mulighet til å få alternativ behandling.

– Barn kan bli veldig bra av dette. Jeg synes de fortjener å få prøve det. To behandlinger for for eksempel ørebetennelse så er man kanskje bra, sier Olsen.

– Aldri fått en eneste klage

Helsekontrollen avslørte også hvordan Tveitan-klinikken tilbys tarmskylling til barn – ned i toårsalderen.

Det mente ekspertene at er uforsvarlig. Klinikken er uenig. Daglig leder, Marianne Tveitan, skriver følgende i en e-post til Helsekontrollen:

«TV 2 prøver å skape et sterkt misvisende inntrykk av vår virksomhet og behandlingsmetode. Vi driver en lovlig og profesjonell virksomhet, og vi har ingenting å skjule i måten vi opererer på. Derfor stiller jeg meg undrende til at TV 2 her leier inn to skuespillere som opererer under falsk identitet med skjult kamera.

Jeg vil sterkt tilbakevise at denne behandlingsformen er smertefull, helseskadelig eller innebærer noen risiko for bivirkninger. Vi behandler i gjennomsnitt 20 til 30 pasienter hver dag, tilsvarende cirka 4.000 til 5.000 behandlinger i året. I løpet av de siste årene, har vi totalt behandlet i gjennomsnitt fire barn årlig. Ingen barn blir behandlet hos oss uten at de først har vært utredet av fastlege eller sykehus.

Våre åtte sykepleiere og jeg er stolte av den jobben vi gjør. Gjennom denne bidrar vi til å øke folks livskvalitet. Vi har drevet en seriøs virksomhet i 20 år, og vi har behandlet mange tusen pasienter uten en eneste klage. Derfor er det synd at TV 2 forsøker å fremstille dette på en så ufordelaktig og ubalansert måte.

Behandlingen av to-åringen det her refereres til ble gjennomført for seks år siden. Denne gutten var utredet av lege og hadde vært meget alvorlig forstoppet i to uker. Dette var derfor en akutt engangstilfelle. De øvrige barna som vi har behandlet, var mellom ni og tolv år, og de har også alle vært utredet av fastlege eller sykehus før behandling».

Har du, eller noen du kjenner, erfaringer og opplevelser med alternativ behandling? Ta kontakt med vår journalist her.

Metode: Slik gransket vi

  • TV 2s forbrukerprogram Helsekontrollen har, med skjult identitet og kamera, undersøkt hvordan norske alternative behandlere behandler barn bak lukkede dører.
  • Helsekontrollen ønsket å undersøke hvorvidt norske alternative behandlere gir forsvarlig behandling til barn og har den kunnskapen som trengs for å behandle barn.
  • Helsekontrollen kontaktet 30 alternative behandlere/klinikker. 29 av dem sa ja til å behandle barn. De fleste av dem hadde ikke helseautorisasjon eller formell helseutdanning. Èn av behandlerne krevde legesjekk før konsultasjon.
  • Helsekontrollen booket deretter time hos et utvalg av disse behandlerne, og dro til dem med skjult kamera for å dokumentere rådene som ble gitt.
  • Helsekontrollen opererte med skjult identitet. Helsekontrollens programleder, Marte Spurkland, spilte mor til friske Tilde (10) – som er profesjonell skuespiller.Tilde (10) spilte at hun het Mille (9) og hadde magesmerter.
  • De tre behandlerne som TV 2 viser bilder fra er valgt ut ifra at de var blant de som lovet mest om behandlingen, markedsførte seg mot barn og kunne tilby smertefrie konsultasjoner – et krav TV 2 stilte for å ivareta skuespilleren. Alle behandlerne holdt til i Oslo og omegn, og ble oppsøkt fra 6 til 14. mars.
  • Behandlerne tok mellom 600 til 800 kroner for rundt en times konsultasjon/behandling.
  • TV 2 opererer bare med skjult kamera og identitet i unntakstilfeller. Vi bruker det kun når vi mener det er den eneste måten for å dekke kritikkverdige forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook