NYTTIGE DYR: Verdens edderkopper setter til livs kolossale mengder insekter i løpet av ett år. Denne krabaten er oppfostret på en gård i nærheten av Santiago i Chile for salg i Europa, Asia og USA. AFP PHOTO / Martin BERNETTI
NYTTIGE DYR: Verdens edderkopper setter til livs kolossale mengder insekter i løpet av ett år. Denne krabaten er oppfostret på en gård i nærheten av Santiago i Chile for salg i Europa, Asia og USA. AFP PHOTO / Martin BERNETTI

Om edderkoppene spiste alle mennesker på jorden, ville de fortsatt vært sultne

Tyske forskere har regnet seg fram til fantastiske edderkopp-fakta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Edderkopper finnes i stort antall overalt på jorden. Så langt er det beskrevet mer enn 46.000 edderkopparter, og nye arter oppdages hver eneste måned. Edderkopper finnes nær sagt overalt.

Det enorme antallet edderkopper setter til livs betydelige mengder mat. Hver eneste edderkopp setter til livs omtrent 10 prosent av sin egen kroppsvekt hver dag. Det er som om en mann på 80 kilo skulle spist åtte kilo mat om dagen.

Millioner av tonn mat

Forskerne Martin Nyffeler ved universitetet i Basel og Klaus Birkhofer ved universitetet i Lund har regnet på hvor mye alle jordas edderkopper spiser. Forskerne har lagt til grunn avanserte beregninger av hvor mange gram edderkopp det finnes per kvadratmeter i ulike miljøer.

Svaret er at edderkopper dreper mellom 400 og 800 millioner tonn byttedyr hvert år, skriver forskerne i en artikkel som nylig er publisert i tidsskriftet The Science of Nature.

Den amerikanske avisen Washington Post har lekt seg litt med disse tallene. Den beregnede vekten av alle voksne mennesker på jorden er 287 millioner tonn. Tar man med rundt 70 millioner tonn barn, er man fortsatt langt unna massen av byttedyr edderkoppene spiser et hvilket som helst år.

Med andre ord kunne edderkoppene spist alle jordas 7,5 milliarder mennesker i løpet av ett år og likevel vært klar for dessert.

Nå skal det sies at mennesker ikke er vanlig edderkoppføde. De aller fleste artene foretrekker insekter, selv om enkelte edderkopper også jakter på krypdyr, fugler og små pattedyr.

Nyttige kryp

Frykten mange nærer for edderkopper er ubegrunnet. Svært få edderkopper har en gift som er sterk nok til å utgjøre noen fare for mennesker, og ingen «farlige» edderkopper finnes i Norge.

Faktisk er edderkopper veldig nyttige skapninger som bidrar til å holde verdens insektbestand under kontroll. Det betyr færre fluer, mygg og andre plagsomme skapninger på steder der folk ferdes.

Dessuten er det i folketroen forbundet med ulykke å drepe edderkopper. Derfor: la edderkoppene være i fred (med mindre du finner en i huset...)