Slakter videodømming: – Det dreper spillet

Videoteknologi i fotball skaper debatt etter den historiske privatlandskampen i Paris.

Alle trodde Frankrike hadde tatt ledelsen like etter pause i tirsdagens privatlandskamp mot Spania da Antoine Griezmann satte ballen i nettet, men i en bil utenfor Stade de France så videodommerne at det var offiside i forkant av målet. Dommeren fikk beskjed på øret og Atlético Madrid-spissens scoring ble korrekt underkjent.

Se høydepunktene fra privatlandskampen mellom Frankrike og Spania i videovinduet øverst.

David Silva scoret i stedet 1-0 for Spania på straffespark midtveis i andre omgang, før Gerard Deulofeu fastsatte resultatet til 2-0. Men kantspillerens nettkjenning ble først annullert for offside, men etter en ny melding fra videodommerne godkjente kamplederen målet.

Aldri før har videoteknologien blitt testet i en fotballkamp på så høyt nivå. En amerikansk tredjedivisjonskamp mellom New York Red Bulls II and Orlando i august i fjor var første profesjonelle kamp som ble avviklet med hjelp av videodommere, ifølge Daily Mail.

Men ikke alle er like begeistret for videoteknologiens inntog i sporten.

– Det dreper spillet. Når du feirer et mål og det blir annullert ti sekunder senere, er det et slag i ansiktet, sa den franske spissen Kévin Gameiro etter tapet for Spania, skriver fransk Eurosport.

– Irriterende
Han fikk til dels støtte av angrepspartner Griezmann.

– Det er irriterende når du nå må vente med å feire målet, sier han.

Den franske landslagssjefen Didier Dechamps vil ikke legge skylden for tapet på videodømmingen.

– Vi visste om det. Avgjørelsene til videodommerne gikk mot oss på begge beslutningene, men det som plager meg mest er straffesparket. Jeg har mine tvil om tolkningen, men videodommerne bekreftet at det var kontakt. Dette er et eksperiment, og trolig vil disse forsøkene avklare om det faktisk fungerer. Hvis det kan rette opp feil, slik det gjorde mot Spania, vil det rettferdiggjøre sporten, sier han ifølge L'Équipe.

Midtbanespilleren Adrien Rabiot hadde følgende kommentar til den franske journalisten Romain Collet-Gaudin:

– Videoteknologi kunne ha hjulpet oss mot Barcelona for noen uker siden. Seriøst, sa PSG-spilleren, og siktet trolig til situasjonen der Barcelonas Luis Suárez fikk et omdiskutert straffespark i sluttminuttene av åttendedelsfinalen i Mesterligaen tidligere denne måneden.

– Videoteknologi gjør spillet mer rettferdighet, men du mister spontaniteten, sa målvakt og kaptein Hugo Lloris i et inverju med BeIN.

Skaper debatt
Det er ikke bare de involverte lagene som engasjerer seg omkring videodømming. Den tidligere Liverpool- og Manchester United-spilleren Paul Ince har ikke stor tro på at videoteknologi er fremtiden.

– Plutselig er det stille og ingen stemning på stadion. Det eneste positive er at spillerne omringer dommeren, men dette tar fortsatt for lang tid. Offsiden var så marginal. Endringen vil muligens vokse på meg på fem år. Vi må ta en vurdering om fem år, sa han som ekspert på ITV ifølge Daily Mail.

Også på sosiale medier blir videoteknologien diskutert: