krisemøte etter nikab-debatt:

Trossamfunn melder seg ut av Islamsk råd

Etter at en kvinne med nikab ble ansatt i Islamsk råd, har debatten og reaksjonene i vært glohete. Nå vurderes det boikott av rådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnen på bildet i toppen av saken er Leyla Hasic (32). Hun er den nyansatte medarbeideren til Islamsk råd som i dag har skapt voldsom debatt.

At Islamsk råd velger å ansette kvinnen som bruker det heldekkande plagget nikab har av mange blitt oppfattet som støtende og provoserende. Spesielt innad i det muslimske miljøet i Norge.

Tirsdag kveld holdt nemlig seks av de største muslimske trossamfunnene krisemøte for å diskutere om de vil fortsette å være medlem av Islamsk råd eller ikke, erfarer TV 2.

Det bosnisk-albanske-trossamfunnet med mange tusen medlemmer, som også har den største moskeene i Norge, har allerede bestemt seg for å melde seg ut som en direkte konsekvens av ansettelsen.

Tirsdag kveld kom de seks trossamfunnene med en samlet pressemelding hvor de uttrykker en bekymring for utviklingen i Islamsk råd og mener at rådet ignorerer samfunnsoppdraget sitt som brobygger og dialogpartner.

Vurderer å kutte pengestøtten

Kulturminister Linda Hofstad Helleland og flere politikere mener ansettelsen er uklok, og bidrar tvert om til å skape større avstand til det islamske samfunnet. Helleland vil nå vurdere den offentlige støtten til den muslimske paraplyorganisasjonen.

Nyansettelsen kom etter at Kulturdepartementet bevilget nesten en halv million kroner.

– Vi har gitt støtte til en stilling som skulle være en bidragsyter for å bygge bro, for å være en dialog mellom muslimer og ikke-muslimer og nå syntes jeg nesten av det motsatte skjer, sier Helleland.

Islamsk Råd avviser at en ansatt med nikab skal være deres ansikt utad. De sier Hasic skal drive med kontorarbeid.

– Jeg tror kulturministeren har fått feil informasjon. Hun er ikke rådets ansikt utad. Hennes fremste arbeidsoppgaver blir på kontoret. Dette er en kontorjobb. Jeg synes det er utrolig at de samme menneskene som er så opptatt av ytringsfrihet, reagerer på at en kvinne med nikab kommer seg ut av huset og deltar i arbeidslivet, sier Afsar til TV 2.

– Ekstremt provosert

Mens Kulturdepartementet og Islamsk råd er uenige i arbeidsoppgavene til kvinnen med nikab, har ansettelsen har skapt debatt blant norske muslimer.

– Skal jeg være helt ærlig så fremstår dette som et idiotisk trekk av Islamsk råd, fullstendig i utakt med tiden, fullstendig i utakt med muslimer, sier stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja til TV 2.

– Jeg blir ekstremt provosert, fordi dette rammer ikke Islamsk råd, det rammer oss som kvinner, sier Æsæl Manouchehri, leder i Likestilling-, integrering og mangfold (LIM).

Dette mener muslimske kvinner i Oslo

TV 2 var tirsdag ettermiddag på Grønland i Oslo og snakket med muslimske kvinner om den opphetede debatten.

– Jeg er imot at hun skal gå med nikab. Grunnen til det at Islam ikke betyr at man skal gå med nikab. Jeg mener at noen folk har forstått Islam feil, for det står at man skal dekke håret, ikke at man skal dekke hele kroppen. Jeg syntes ikke det er riktig at hun skal ha nikab på jobb, sier Zehra Al-sayad.

Det er hennes venninne Majde Tanash også enig i.

– Vi bor i Norge og det må vi ta hensyn til. Vi er ikke i et muslimsk land, vi er i et europeisk land og da må vi respektere lover og regler i Norge.

Andre unge Oslo-kvinner er derimot uenige og mener det er Leyla Hasics rett å kle seg som hun vil – også som ansatt i Islams råd.

– Hvorfor skal hun ikke kunne jobbe med nikab? Hvorfor skal det ikke være en ansatt i Islams råd med nikab? Hun er et menneske. Jeg syntes ikke det er problematisk, sier Sara Mohammed.

– Jeg forstår alle reaksjonene som har kommet, men jeg tenker at de ikke forstår hva det egentlig vil si å bruke Nikab. Nikab skaper ofte dårlige assosiasjoner, og mange tror at fordi hun bor i Norge og bruker nikab, så er hun ekstremist. Men det er ikke slik at hun ikke kan tilpasse seg til det norske samfunnet selv om hun ikke dropper nikaben, sier Mona Rioei Fard