forebygger Livmorhalskreft:

34.000 flere har sjekket seg etter Thea Steens kampanje

I dag vises dokumentaren om Thea Steens liv fra hun ble syk med livmorhalskreft til hun døde. Åpenheten hennes har inspirert flere tusen til å teste seg gjennom #sjekkdeg-kampanjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17. juli i fjor døde 26 år gamle Thea Steen av livmorhalskreft.

Da hadde hun delt sykdomshistorien gjennom bloggen sin i halvannet år. Onsdag klokken 21.40 vises historien i dokumentarform på TV 2.

Da Thea ble syk fikk hun et livsprosjekt – at norske kvinner ikke skulle havne i samme situasjon som henne.

Takket være Thea

Steen rakk å bli hyllet for sitt engasjement og arbeid for å få flere kvinner til å teste seg for celleforandringer og livmorhalskreft. Gjennom kampanjen #sjekkdeg som hun laget i samarbeid med Kreftforeningen og magasinet DetNye, har 26-åringen inspirert tusenvis av kvinner til å sjekke seg.

Før kampanjen var det en nedadgående trend blant unge hvor stadig færre tok celleprøve. Men etter kampanjen og Steens åpenhet har totalt 34.109 flere sjekket seg de siste to årene. Mange av dem er unge mellom 25 og 29 år, men stadig flere eldre sjekker seg også.

– Uten Theas engasjement, kontakter og viljen til å dele sin sterke historie hadde vi ikke oppnådd disse resultatene. Sammen har vi lykkes i å forhindre at flere jenter kommer i samme situasjon som Thea, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Håper på færre dødsfall

Ved å ta celleprøve er det helst for å oppdage forstadiene til kreft og ikke selve kreften, slik at man kan forebygge sykdom.

– Dette er fantastiske tall. Vi er ekstremt fornøyd med de gode tallene for de unge, og så er det i tillegg svært gledelig å se at det også har vært en økning i eldre aldersgrupper. Men på tross av de gode tallene kan vi ikke hvile på laurbærene. Fremdeles er det én av tre som ikke sjekker seg, så vi fortsette å jobbe for å nå disse, sier Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet til TV 2.

I Norge er det cirka 300 nye tilfeller av livmorhalskreft i året og 70 dør årlig av sykdommen. En tredjedel av de som får diagnosen er under 40 år.

Men selv om flere tusentalls sjekker seg, så er det ikke forventet å se en nedgang i antall krefttilfeller før om 10-15 år – fordi det kan ta mange år for at livmorhalskreft skal utvikles.

Håp, nedturer, gleder og sorger

I dokumentaren «Thea – to somre, en vinter» følges Steens liv fra hun bodde i New York for å oppfylle drømmen om å jobbe som frilansjournalist.

Etter feber, smerter og blødninger i februar 2015 oppsøkte hun lege og hun måtte raskt operert vekk en svulst ved livmoren. 10. mars fikk hun vite at svulsten var ondartet og at hun har livmorhalskreft.

Da valgte hun å flytte tilbake til Norge for å gjennomgå intensiv behandling. Men 26-åringen får stadig tilbakefall. Kreften vil ikke slippe taket.

Dokumentaren følger Steen og familien til siste slutt.

– Jeg bestemte meg for å se det fine i absolutt alt. For det finnes der, alltid. Du velger familie, glede, vennskap, hverdag, latter, kjærlighet, lys. Jeg er bare en av dere. En av de som trakk ett av de litt kortere stråene – to ganger, sier Thea i dokumentaren.

Se «Thea – to somre, en vinter» på TV 2 klokken 21.40 onsdag.

Slik sjekker du deg:

Celleprøve: Du bestiller selv time til gynekologisk undersøkelse hos fastlegen din. Undersøkelsen tar noen få minutter. Celleprøven tas med en liten børste som legen bruker for å samle opp overflateceller fra livmorhalsen. Hvis det oppdages lette celleforandringer i prøven, må du ta ny prøve og en HPV-test etter 6 måneder. Viser nye prøver fortsatt celleforandringer og du i tillegg tester positivt for HPV, vil du bli henvist til gynekolog.

Behandling: Rundt 3000 kvinner i Norge behandles hvert år for celleforandringer eller forstadier til kreft i livmorhalsen. I noen tilfeller forsvinner celleforandringen av seg selv.

Hvilken behandling du skal ha, bestemmes av hvilket stadium sykdommen befinner seg på og hvor stor svulsten er. Hvis sykdommen er i et tidlig stadium, blir du tilbudt operasjon eller strålebehandling. Disse behandlingsformene er stort sett like effektive.

Kilde: Kreftforeningen.no

Fakta om kampanjen:

  • Som fortalt i fjor: 6000 flere unge mellom 25-29 år tok celleprøve etter #sjekkdeg-kampanjen i 2015 sammenlignet med året før.
  • Det ferske resultatet fra #sjekkdeg-kampanjen i 2016 viser nå: 5645 ytterligere flere unge mellom 25-29 år tok celleprøve.
  • I 2015 og 2016 er det totalt 34 109 flere kvinner som har tatt celleprøve.
  • Det betyr at oppmøteprosenten for unge har økt fra 56 prosent i 2014, til 62,1 prosent (i 2016) etter to år med TheaSteen, Det Nye og Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanje. Over 10800 flere unge har tatt celleprøve. Før #sjekkdeg opplevde Livmorhalsprogrammet motsatt trend. At stadig færre unge tok celleprøve.
  • Men det er ikke bare flere unge som nå sjekker seg. Kampanjen har hatt langt større ringvirkninger. Statistikken viser nå at oppmøte til celleprøve øker i alle aldersgrupper som deltar i Livmorhalsprogrammet (25 til 69 år).