STÅR PÅ SITT: Den avgåtte generalsekretæren Inge Andersen, idrettspresident Tom Tvedt og Kristin Kloster Aasen samlet etter et styremøte i Idrettsforbundet.Tvedt ønsker ikke å reverse det omstridte åpenhetsvedtaket fra desember i fjor.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STÅR PÅ SITT: Den avgåtte generalsekretæren Inge Andersen, idrettspresident Tom Tvedt og Kristin Kloster Aasen samlet etter et styremøte i Idrettsforbundet.Tvedt ønsker ikke å reverse det omstridte åpenhetsvedtaket fra desember i fjor.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

Idrettspresidenten viker ikke i åpenhetsdebatten

Tom Tvedt vil ikke gå tilbake på vedtaket som hindrer innsyn i Sotsji-regningen.

Dagen etter at Inge Andersen ble fjernet som generalsekretær, kommer det ingen nye signaler fra idrettspresident Tom Tvedt i diskusjonen rundt åpenheten i norsk idrett. På spørsmål fra TV 2 om det omstridte vedtaket fra desember i fjor vil bli vurdert på nytt, er Tvedt entydig i sitt svar. Han ønsker ikke å gi offentligheten innsyn i perioden før 2015. Hvilket betyr at detaljene rundt regnskapet for OL i Sotsji, forblir hemmelige inntil videre.

– Vi har lagt fram det vi har gjort rundt Sotsji. Vi har hatt et bokettersyn, og styret har truffet den beslutningen som vi har stått på. Vi har innført dette såkalte «oppdragsbrevet» fra kulturministeren om åpenhet fra 2017. Så har idrettsstyret sagt at vi går tilbake et og et halvt år i tillegg til det. Og det er det vedtaket idrettsstyret har gjort, og står på., sier Tvedt til TV 2.

– Så det kommer ikke til å bli forandringer på det?

– Det er dette idrettsstyret har vedtatt, og nå ser vi framover for norsk idrett.

– Kan få konsekvenser

Etter vedtaket i desember har Tvedt og Inge Andersen fått massiv kritikk for at de ikke vil gi innsyn i enkeltbilag. Kulturminsteren har vært en av de fremste kritikerne. Inntrykket om at ledelsen i Idrettsforbundet har noe å skjule har forfulgt Tvedt og Andersen det siste året.

TV 2-kommentator Mads Kaggestad er forundret over Tvedts uttalelser.

– Så lenge man ikke får løst dette spørsmålet, så vil denne spiralen bare fortsette å skape et negativt bilde av norsk idrett.

– Kan det få konsekvenser for Tom Tvedt?

– Ja, jeg tror det kan få konsekvenser. Både kulturdepartementet og andre idrettsledere mener at dette kan være en viktig test for han. Og de krever mer innsyn, og mer åpenhet. Så her må han bevise, sier Kaggestad.

Idrettspresidenten har en drøy måned fram til det neste planlagte ledermøtet til å overbevise lederne i særforbundene og kretsene om at han kan samle idrettsbevegelsen. Etter det TV 2 erfarer, vil det bli rabalder om Tvedt legger åpenhetsdebatten død før møtet i Bodø 12-13.mai.

– Det er varslet bråk dersom man ikke får det innsynet som har vært krevd lenge. Og det kan igjen få konsekvenser for Tvedt. Kulturdepartementet har varslet at det ikke er nok at én mann går. Og da ser man naturlig nok mot den neste lederen, som er Tom Tvedt. Han har mye å bevise, konkluderer Kaggestad.

– Har tillit

Tvedt føler likevel at han har den tilliten han trenger som president.

– Ja, svarer han kontant.

– Og det kommer ikke til å forandre seg?

– Sånne ting er det jo spørsmål om hele veien, men i 2019 er det valg. Og fram til det gjør jeg mitt oppdrag som idrettstinget har valgt meg til å gjøre sammen med idrettstyret.

Tvedt understreker flere ganger i intervjuet at han er mest opptatt av "å se framover". Og alle særforbundsledere TV 2 har pratet med i dag sier at de nå ønsker å gi Tvedt tid til å stake ut en ny kurs. Sånn sett har Tvedt kjøpt seg tid til å overbevise om at det var et riktig valg å sparke Inge Andersen for å skape nødvendig arbeidsro. Etter det TV 2 erfarer, var det intern uro og maktkamp som ledet til avskjedigelsen av Andersen. Sparkingen kom som en overraskelse på de fleste idrettslederne utenfor den innerste kretsen på Ullevaal stadion.

– Gjorde Inge Andersen det vanskelig for deg å være idrettspresident?

– Ikke for meg, eh, ikke for meg. Vi har som sagt jobbet sammen. Nå har vi gått hvert til vårt, og nå har vi fokus framover.

Allerede fredag skal idrettsstyret møtes. Da starter jobben med å finne ny generalsekretær.

– Er det på tide at det blir en kvinne?

– Ja, det kan godt være. Det viktigste blir å finne en person med lidenskap og interesse for idretten. Det er tross alt Norges største frivillige organisasjon, så idrettsinteressen må være stor. Stillingen skal lyses ut, og det er mange rundt forbi som har gode kvalifikasjoner. Detaljene rundt hva vi ønsker, skal vi diskutere i styret før vi sier noe mer om, men jeg er sikker på at vi skal greie å finne en godt kvalifisert kandidat.