Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, utfordrer kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til debatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, utfordrer kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til debatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Utfordret kulturministeren til debatt om nikab-ansettelsen: – Beklagelig at hun uttaler seg før hun har satt seg inn i saken

Generalsekretæren i Islamsk råd mener det er beklagelig at Linda Hofstad Helleland (H) uttaler seg uten å ha satt seg inn i ansettelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det klart at Islamsk råd Norge (IRN) har ansatt Leyla Hasic (32) som administrasjonskonsulent etter at Kulturdepartementet bevilget nesten en halv million kroner for å hjelpe organisasjonen i arbeidet med å styrke dialogen med storsamfunnet og samholdet muslimer imellom.

Det var Klassekampen som først meldte om ansettelsen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) gikk tidlig ut og sa at hun er redd for at IRN heller bidrar til å øke avstandene. Hasic har markert seg i samfunnsdebatten som en sterk forsvarer av det heldekkende ansiktssløret nikab. Helleland mener «mange i Norge», også mange muslimer, ser på plagget som fremmed, og at det skaper større avstand snarere enn å redusere den.

Avviser at Hasic skal fronte IRN

TV 2 har snakket med generalsekretær Mehtab Afsar. Han avviser at Hasic skal fronte IRN utad i offentligheten.

– Hennes fremste arbeidsoppgaver blir på kontoret. Dette er en kontorjobb. Jeg synes det er utrolig at de samme menneskene som er så opptatt av ytringsfrihet, reagerer på at en kvinne med nikab kommer seg ut av huset og deltar i arbeidslivet, sier Afsar til TV 2.

Samtidig går han hardt ut mot kulturministeren, og utfordrer henne til debatt.

– Jeg synes det også er beklagelig at kulturministeren uttaler seg før hun har satt seg inn i saken, og utfordrer derfor henne til en debatt om dette på TV 2 Nyhetskanalen i kveld. Jeg håper hun tar imot utfordringen, sier Afsar.

TV 2 har vært i kontakt med Kulturdepartementet, men de opplyser at Linda Hofstad Helleland ikke kan stille til debatt i kveld.

Flere har kritisert IRN for å ansette Hasic, men Afsar avviser kritikken.

– Vi har hatt en grundig og lang prosess med mange søkere, både menn og kvinner, vi valgte denne kvinnen fordi hun var best kvalifisert.

– Bærer et symbol på undertrykkelse av kvinner

Reaksjonene har haglet etter at ansettelsen ble kjent.

Styreleder i Likestilling, mangfold, integrering (LIM), Æsæl Manouchehri, mener det er oppløftende at IRN har ansatt en kvinne.

– Men, etter den gode kløe kommer den sure svie. Signaleffekten er at de frastøter i stedet for å bygge broer. Symbolikken er ikke representativt for islam eller muslimske kvinner. Det er motstridende i forhold til hvem hun representerer, sier Manouchehri til TV 2.

– Jeg mener det er et skjult budskap i dette. De ansetter en kvinne som bærer et plagg som er et symbol på undertrykkelse av kvinner.

– Å kunne se hverandre er en avgjørende del av dialog

Stortingsrepresentant for Høyre, Mudassar Kapur, presiserer overfor TV 2 at han ikke ønsker å blande seg inn i interne ansettelsesprosesser i uavhengige organisasjoner.

– IRN må selv svare for sine vurderinger. Men jeg stiller meg særdeles undrende til hvordan IRN mener dette vil bidra til bedre brobygging ut mot storsamfunnet. Å kunne se hverandre er en avgjørende del av mellommenneskelig dialog og kommunikasjon, sier Kapur.

Han får støtte av Venstres Abid Raja, som kaller ansettelsen «fullstendig undergravende for den tillit som bør bygges mellom nordmenn og muslimer».

Brobygger og dialogpartner

Islamsk Råd Norge skal være muslimenes felles interesseorganisasjon i Norge og bidra til dialog med og brobygging til storsamfunnet. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er derfor skuffet over ansettelsen av en IRN-representant som bærer nikab som en konsekvens av pengene hun bevilget.

– Tror IRN dette bidrar til å være en bedre brobygger og dialogpartner med andre tros- og livssynssamfunn? Jeg mener dette er ytterst uklokt og provoserende. Islamsk Råd skal bidra til å skape større forståelse og redusere avstander, sier statsråden til NTB.

Hun understreker at innvendingene hennes ikke knytter seg til Hasic' kvalifikasjoner for stillingen hun er ansatt i.

– Islamsk Råd Norge fikk midler til denne stillingen fordi jeg mente de burde bli bedre til å ivareta sin rolle som brobygger. Jeg er redd dette er med på å skape større avstand, sier Helleland.