Fotograf Lene Marie Fossen (30) HYlles av stjernefotograf:

– Bildene mine holder meg i live

Stjernefotograf Morten Krogvold hyller Lene Marie Fossen: – Hun har en sjelden naturgave og er muligens det største talentet Norge har sett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På God morgen Norge i oktober i fjor ble vi kjent med Lene Marie Fossen (30) – den lille, vevre fotografen med det mektige uttrykket i bildene sine.

Som tiåring sluttet Lene Marie å spise, og i tjue år har sykdommen anoreksi holdt et hardt grep om livet hennes og holdt henne borte fra omverden.

– Det er vanskelig å møte nye folk, forteller Lene.

– Mange har en feil oppfatning av sykdommen. De tenker «hun spiser ikke fordi hun vil bli tynn». Men det er jo alt annet enn det det handler om for meg.

STERKE SELVPORTRETT. Lenes selvportretter handler ofte om å gjenskape den barndommen hun føler hun har mistet gjennom år med sykdom.
STERKE SELVPORTRETT. Lenes selvportretter handler ofte om å gjenskape den barndommen hun føler hun har mistet gjennom år med sykdom. Foto: Lene Marie Fossen

– Når jeg ser meg selv i speilet ser jeg et beinrangel og et lik

– Glemmer at jeg er syk

Gjennom årene med sykdom er det én ting som har holdt henne oppe.

– Det å være syk er et helvete. Når jeg fotograferer går jeg i ilden. Jeg gir meg ikke. Jeg glemmer at jeg er sliten, glemmer at jeg er sjuk. Det er det som har fått meg til å orke å stå opp om morgenen. Orke å leve.

Kameraet hun fikk i konfirmasjonsgave av foreldrene ble et vendepunkt i Lene Maries liv. Siden den gang har de to vært uatskillelige. Bak linsen har hun oppdaget en styrke til å møte mennesker igjen, til å reise over hele verden. Hun har møtt mennesker i krise, mennesker på flukt. Og de har møtt henne. Noen ganger med nysgjerrighet, andre ganger har de hatt nok med seg selv. Men alle som en har møtt henne med en åpenhet og latt seg avbilde og dirigere under hennes spede, men respektfulle og myndige tone. Slik har tusenvis av fantastiske portretter blitt til.

BRUTALT ÆRLIG. Det tok mange år før Lene Marie klarte å vende kamera mot seg selv og sin egen kamp mot sykdommen anoreksi. Foto: Lene Marie Fossen.
BRUTALT ÆRLIG. Det tok mange år før Lene Marie klarte å vende kamera mot seg selv og sin egen kamp mot sykdommen anoreksi. Foto: Lene Marie Fossen.

Sterke selvportretter

Lene Marie også funnet styrke til å møte seg selv.

For tre år siden gikk hun til det drastiske skrittet å vende kamera andre veien. Resultatet er en serie sterke, brutale, men også vakre selvportretter som viser henne og sykdommens mange sider.

– ET NATURTALENT. Fotograf Morten Krogvold ble slått i bakken av Lene Maries bilder. –Måten hun bruker lyset og rommet er helt eksepsjonell, mener han.
– ET NATURTALENT. Fotograf Morten Krogvold ble slått i bakken av Lene Maries bilder. –Måten hun bruker lyset og rommet er helt eksepsjonell, mener han.

– Sjelden naturgave

Det var blant annet disse bildene som slo den garvede portrettfotografen, Morten Krogvold rett i bakken.

– Hun har en sjelden naturgave og er muligens det største talentet Norge har sett, forteller fotograf Morten Krogvold entusiastisk.

Og han vet hva han snakker om. Den meritterte fotografen har løftet norsk portrettkunst til nye høyder. Nå mener han på mange måter å ha møtt sin overkvinne.

– Hun har en helt spesiell evne, en urkraft som driver henne. Den måten hun bruker rommet og lyset på er helt eksepsjonell. Det er internasjonal kvalitet over det. Og så er det imponerende å se måten hun møter mennesker på.

Spår internasjonalt gjennombrudd

For tiden er Lene og Morten i full gang med å plukke ut bilder til fotofestivalen Nordic Light International Festival of Photography som finner sted i Kristansund 3. - 7. mai.

Der skal Lene Marie stille ut en serie med selvportretter og holde foredrag om hvordan hun jobber. Morten Krogvold spår en lysende fremtid etter festivalen som har en internasjonal profil.

– Jeg tror de som kommer, kommer til å få bakoversveis. Hun kommer til å få et internasjonalt gjennombrudd. Det er jeg ganske sikker på. Så da må du ha en strategi for hva du skal gjøre videre, ler Morten og henvender seg til Lene.

Sykdommen ikke viktig

– Det at Lene er syk, gir det bildene en større eller annen dimensjon?

– Nei!, svaret kommer kontant fra Krogvold.

– Jeg ville aldri tatt i henne eller bildene dersom de var under pari. Da kunne jeg blitt anklaget for å utnytte en syk person. Da jeg så bildene hennes var jeg ikke i tvil. Du kunne tatt Lene ut av portrettene, og likevel hadde de holdt internasjonal kvalitet. Dessuten har du alle de andre portrettene hun tar. De fortjener sin egen utstilling senere. Hun er et naturtalent av de sjeldne! slår han fast.

Lene Marie er fortsatt usikker på om han mener det han sier.

– Vi har gått mange runder, ler de.

– Sånn har jeg jo alltid vært. Jeg blir aldri fornøyd med meg selv, det er vel derfor jeg er syk, sier hun ettertenksomt.

Hos Morten får hun både ris og ros. Han pakker ikke inn tilbakemeldingene.

– Det å få feedback fra venner, fra Morten som sier at jeg er i verdensklasse, det er mer terapi i det enn å gå til en psykolog. Det er ikke bare skryt. Noen ganger slakter de meg også. Men det er da jeg føler at jeg ikke vil dø, at det er dette vil jeg leve for. Og jeg skal bli frisk. En dag.