Galinas drapsmann (26) kontaktet en rekke prostituerte kvelden før drapet

PÅBEROPER SEG NØDVERGE: Den tiltalte 26-åringen mener Galina Sandeva (på overvåkningsbildene) angrep ham og at han derfor drepte henne med kniv i selvforsvar.
PÅBEROPER SEG NØDVERGE: Den tiltalte 26-åringen mener Galina Sandeva (på overvåkningsbildene) angrep ham og at han derfor drepte henne med kniv i selvforsvar. Foto: Politiet/privat
OSLO TINGRETT (TV 2): Mannen som drepte Galina Sandeva hevder han fryktet at han kunne bli skadet, da en krangel om betaling for sex eskalerte.

Hamar-mannen som siden januar 2016 har sittet varetektsfengslet for det brutale drapet på prostituerte Galina Sandeva i desember 2015, møtte i dag den 28 år gamle kvinnes mor og bror for første gang i dag.

Mannen hevder han handlet i nødverge, og mener han ikke skal straffeforfølges.

LES MER: Slik var første dag i rettssaken

Galinas familie var sterkt preget, og den 25 år gamle mannen som har erkjent de faktiske forhold opplevde ifølge sin forsvarer Joar Berg Henjum også situasjonen som vanskelig. Store deler av dagen i Oslo tingrett satt han krumbøyd og stirret i bordet foran seg.

– Erkjenner du straffskyld?

– Nei, det gjør jeg ikke, sa mannen.

Da dommer Annicken Nygaard Ottesen ba ham innta vitneboksen, sa han at han ikke ønsket å forklare seg.

– Jeg har sagt alt i avhør, og ønsker ikke å forklare meg i offentlighet, sa mannen.

– Hun skrek og slo

Han valgte likevel å fortelle sin versjon da han fikk spørsmål om hva han mener hendte den skjebnesvangre desemberkvelden som endte med at den ung kvinnen ble knivstukket mer enn 30 ganger og døde i sin egen bil, parkert på Bispekaia i Bjørvika i Oslo.

– Jeg møtte henne tilfeldigvis på vei fra jobb. Hun ropte til meg fra bilen og vi avtalte at jeg skulle betale 500 kroner for samleie. Deretter kjørte hun til det stedet, forklarte mannen.

Han anslår at det bare tok to-tre minutter før situasjonen endret seg i bilen.

– Hun sa hun ville ha mer penger, kanskje 1000 eller 1500 kroner. Da jeg sa jeg ikke hadde mer, ble hun rasende og ropte og skrek og slo etter meg.

– Ble redd og fikk panikk

Tiltalte beskriver at de begge to flyttet seg til baksetet av bilen før den angivelige krangelen oppsto. Han forklarer videre at han ble veldig redd da Sandeva, etter det han hevder, slo ham både i ansiktet og skulderen.

– Jeg forsøker å komme meg ut av bilen, men bildøren var låst. Hun trekker seg tilbake i bilen, og jeg trodde hun kanskje hadde våpen i bilen, så jeg får panikk og svarer med det som skjedde, da.

– Det jeg husker er at jeg hadde kniven i en bag i bilen, forklarer han videre.

Ifølge politiet viser overvåkningsbilder at han ikke hadde med seg den omtalte bagen da han gikk fra jobb, ei heller da han gikk fra åstedet og til sitt hjem i nærheten av St. Hanshaugen.

– Drapet på Galina var trolig tilfeldig

Kniven, en fruktkniv, har han i avhør forklart at han hadde kjøpt i julegave til sin far. I avhør har han forklart at den var tatt ut av emballasjen fordi han likte å se og ta på nye ting, slik man gjør hvis man kjøper for eksempel sko eller klær.

– Husker du det som skjedde i bilen?

– Jeg ville ikke slå tilbake, men siden det vi gjorde, prostitusjon, er ulovlig, tenkte jeg at hun kunne ha en kniv eller et våpen i bilen. Jeg kom meg ikke ut, og svarte med å stikke henne 4-5 ganger. Når jeg åpner døren faller hun ut på venstre side av bilen. Jeg oppfatter henne som død, og løfter henne inn igjen i bilen, forklarer den drapstiltalte mannen.

Gikk tilbake til åstedet to ganger

Han forteller at han var hjemme noen timer, og at han hadde panikk og noia. Han hevder han så gikk ned igjen til bilen for å hente et teppe som lå i bilen, fordi det var fullt av blod.

26-åringens forsvarer Joar Berg Henjum sier denne saken ikke handler om hvem som har skyld for drapet.

– Det er sentralt å vurdere om drapet var planlagt og gjort med overlegg. Mye tyder på at det er en form for planlegging, men spørsmålet er om det er nok til at det var et overlagt drap, sa Berg Henjum i sin innledningsprosedyre.

Forsvareren sier han er usikker på om påstanden om nødverge vil bli sentralt i hans forsvar.

– Nødverge er en rettslig vurdering, og jeg vil nok se bevisførselen før vi tar stilling til det. Klienten er enig i dette. Det sentrale for ham er at han opplever at han blir redd og at han derfor bruker kniven.

– Om det er nødverge er en vurdering av hele handlingen, ikke bare det som emosjonelt utløser det, mener forsvareren.

I politiavhør ble tiltalte konfrontert med at det ble funnet blod under skoene til Sandeva, noe politiet mener indikerer at hun har stått oppreist i blod, trolig utenfor bilen der det også ble funnet blod.

– Da må noen andre ha vært der etter meg, sa tiltalte i avhøret.

Besøkte annen prostituert før han drepte Galina.

Politiet fant, etter å ha undersøkt tiltales mobiltelefon, ut at han hadde hatt kontakt med flere prostituerte både på tekstmelding og på telefon, dagen før han møtte Galina Sandeva.

Han bekreftet i avhøret som det nå leses fra at han hadde ringt og sendt meldinger for å «sjekke tilbudet». Ifølge politiet ble det i tekstmeldinger utvekslet adresser og diskutert pris.

– Det var kun for å sjekke priser, det var ingenting, svarte tiltalte i begynnelsen av dette avhøret.

DREPT: Dette er bilen Galina Sandeva ble funnet drept i. Tiltalte hevder han bare stakk henne fire-fem ganger og at det skjedde inne i bilen. Obduksjonen viser at hun ble knivstukket mer enn 30 ganger, og stiller spørsmål ved om knivstikken fant sted inne i eller utenfor bilen
DREPT: Dette er bilen Galina Sandeva ble funnet drept i. Tiltalte hevder han bare stakk henne fire-fem ganger og at det skjedde inne i bilen. Obduksjonen viser at hun ble knivstukket mer enn 30 ganger, og stiller spørsmål ved om knivstikken fant sted inne i eller utenfor bilen Foto: Politiet

Han har i avhør sagt at han ikke har kjøpt seksuelle tjenester før.

Politiet har ikke kunnet slå fast at tiltalte har hatt kontakt med Galina Sandeva før de møttes kvelden han drepte henne.

På spørsmål fra politiets etterforsker bekrefter han at det var lettere for ham å takke ja til tilbudet fra Sandeva om å bli med i bilen hennes for å kjøpe sex, siden han hadde «sjekket litt rundt» kvelden før.

I løpet av avhøret erkjenner han likevel for at han besøkte en prostituert han hadde fått kontakt med, og besøkt henne i en leilighet. Kvinnen hadde til politiet bekreftet at han hadde vært på besøk og det var da han ble konfrontert med kvinnens opplysninger at han medgikk å ha besøkt henne.

– Jeg gikk derfra, fordi jeg ombestemte meg. Jeg bestemte meg for å ikke gjøre det, for det er jo ulovlig, sa tiltalte i avhøret.

Ifølge politiet fortsatte tiltalte å søke kontakt med andre prostituerte etter å ha returnert fra denne kvinnens leilighet. Ifølge politiet kontaktet tiltalte fem prostituerte.

Alt dette skjedde kvelden før han drepte Galina.

Etterlot seg mobilspor

Tilbake til det tiltalte har forklart om drapskvelden, forteller han at han etter at han første gangen forlot bilen også da, etter en kort tid, gikk tilbake for å hente Sandevas mobiltelefon. Mobilsporene han dermed etterlot seg, var helt sentrale for politiet i jakten etter en gjerningsperson.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg tok den med meg, men det var vel for å slette spor, har mannen forklart i avhør.

Statsadvokaten forklarer at mobilspor førte politiet til den tiltalte 26-åringen. Siden mobiltelefonen til Galina ikke ble funnet på åstedet, ble det satt i gang en omfattende jobb for å finne trafikkdata knyttet til den.

Gjennom analyse av trafikkdata ble det kjent at Sandeva hadde ringt politiets nødtelefon, dagen før hun ble funnet drept. Det politiet trolig oppfattet som en lomme-oppringing, skjedde klokken 21.31.

– Politiet avdekket så at Sandevas telefon hadde siste innslag på basestasjonen Ila/Akersbakken klokken 23.49. Den hadde altså beveget seg fra Bispekaia til dette området denne kvelden, forklarer statsadvokaten.

Etter ytterligere undersøkelser fant politiet ut at tiltaltes telefon hadde beveget seg parallelt med Sandevas telefon denne kvelden.

Det ble også innhentet overvåkningsbilder som fanget opp tiltalte både før og etter drapet.

Fryktet han hadde blitt varulv

I avhør nummer to og tre av den drapssiktede Hamar-mannen kommer temaet varulv opp for første gang.

– I disse avhørene kommer temaet varulv opp. Han sier at han frykter at han kan ha blitt varulv etter det som skjedde.

Tidligere er det kjent at en nær venn av den drapstiltalte hadde snakket om det å bli varulv og at man må drepe for å bli varulv.

– Det var to stykker på jobben som hadde sagt at man ble varulv dersom man drepte noen. De sa det hadde skjedd dem, og nå i etterkant tror jeg at det kan skje, forklarte tiltalte i politiavhøret.

– Jeg føler at jeg har blitt annerledes i kroppen. Det knekker litt og jeg har vondt i bena, forklarte han videre.

I avhøret får han spørsmål om når tankene om at han kunne ha blitt varulv kom.

– Jeg tenkte først at det bare var tull og tenkte ikke noe mer på det før hendelsen, fordi jeg har blitt så rar i kroppen. Jeg kjente at jeg var blitt raskere og sterkere, og var redd for hva som kunne komme til å skje, sa tiltalte i avhøret.

To sakkyndige har tidligere konkludert med at den tiltalte mannen ikke var psykotisk og må regnes som tilregnelig da han gjennomførte drapet. Hans forsvarer holder likevel muligheten åpen for at han kan ha fått en psykose relatert til rus, og at hans klient kan bli vurdert som ikke strafferettslig tilregnelig.

Det er satt av seks dager i Oslo tingrett for behandling av drapssaken.

LIVE-REFERAT: Slik var dag en i rettssaken

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook