Det kommer færre på visninger i Oslo, noe som gir mindre heftige budrunder og lavere salgssummer.
Det kommer færre på visninger i Oslo, noe som gir mindre heftige budrunder og lavere salgssummer. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

bekymret for boligmarkedet:

Meglertopp: – Det vi ser nå er dramatisk

Strengere lånekrav bidrar til at store kjøpergrupper forsvinner fra boligmarkedet i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er investorene, som kjøper for å leie ut boligen, og førstegangskjøperne som er i ferd med å forsvinne fra boligmarkedet i Oslo.

Det forteller Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.

– Det betyr at vi har færre interessenter på visning, noe som betyr færre budgivere, forklarer hun.

To viktige faktorer

Hun mener det er to viktige faktorer som gir denne utviklingen:

– For førstegangskjøpere er årsaken sannsynligvis kravet om at lånet ikke kan overstige fem ganger inntekt.

– For investorer er muligens dette kravet en faktor, i tillegg til at man må ha 40 prosent egenkapital for å kjøpe bolig nummer to. Psykologi spiller også en rolle. Nå sitter folk lenger på gjerdet og venter, sier Meier.

MEGLERTOPP: Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier. (Foto: Privatmegleren)
MEGLERTOPP: Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier. (Foto: Privatmegleren)

Kravet om at man må ha minimum 40 prosent egenkapital på kjøp av sekundærbolig og at man ikke kan låne beløp over fem ganger inntekt, ble fastsatt i regjeringens nye boliglånsforskrift.

– Dramatisk det vi ser

Privatmegleren opplever at førstegangsetablerere og investorer trekker mot hovedstadens nabokommuner, blant annet Romerike og i Follo.

Meier forteller at omsetningsvolumet deres i Oslo har sunket mellom 20 og 30 prosent i mars i år sammenlignet med i fjor.

– Vi opplever en betydelig nedgang i salget. Det vi nå ser er dramatisk. På kort sikt kan prisene justere seg litt, men når det påvirker volumet så kraftig, får vi en kunstig propp i systemet.

– Når den proppen løsner, og prisene har normalisert seg noe, vil prisene stige voldsomt igjen. Det er ikke sunt, mener hun.

Tror på utflating

Den kunstige proppen i systemet, som Meier mener at først vil gi en prisbrems og så en kraftig vekst, kan motvirkes, mener administrerende direktør i Eiendom Norge.

– Det kommer helt an på tempoet boligbyggingen. Hvis byggingen holdes på dagens nivå, vil vi få et sunt forhold mellom tilbud og etterspørsel. På den måten unngår vi en plutselig prisvekst, sier Dreyer.

 Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.
 Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: NTB Scanpix

I neste uke kommer Eiendom Norge med nye boligtall. Dreyer forklarer at de ser klare tendenser.

– I Oslo øker tilbudssiden og vi ser en klar tendens til at det kommer flere boliger for salg. Det selges færre boliger nå, og det er i seg selv en indikator på at markedet er i ferd med balansere seg, sier Dreyer.

Tror på moderat vekst

Han sier at de hadde spådd en utflating av boligprisene og et jevnere marked i Oslo. Med ny boliglånsforskrift ble prognosen ytterligere forsterket.

– Det var en tid hvor man omtrent satte ny prisrekord hver gang man la en bolig ut for salg. Den tiden er forbi. Boligselgere må nok nedjustere forventningene sine, sier Dreyer.

Han forventer at utflatingen i boligprisene vil bli synlig i prisstatistikkene i løpet våren. De fleste eksperter er enige om at det er sunt med en utflating av boligprisene i hovedstaden.

– I landet forøvrig ser vi den samme tendensen som i Oslo, men i mye mindre grad. Kravet om at man ikke kan låne mer enn fem ganger inntekt setter visse begrensninger, sier Dreyer.

Sier oftere nei

Norges største bank, Dnb, forteller at ny boliglånsforskrift gjør at de sier oftere nei nå enn de gjorde før.

– Det gjelder særlig for de som planlegger å kjøpe bolig for å leie ut eller til barna sine. De hindres oftere av regelen om at man ikke kan låne mer enn fem ganger inntekt, sier informasjonsdirektør, Even Westerveld.

Regjeringen har imidlertid åpnet for at 10 prosent av lånene som gis ut, kan være lån som ikke oppfyller den nye boliglånsforskriften. I Oslo er kvoten åtte prosent.

– Vi har valgt å prioritere førstegangsetablere innenfor denne kvoten, forteller Westerveld.

SIER OFTERE NEI: Informasjonsdirektør i Dnb, Even Westerveld, forteller at banken oftere sier nei nå enn de gjorde tidligere.
SIER OFTERE NEI: Informasjonsdirektør i Dnb, Even Westerveld, forteller at banken oftere sier nei nå enn de gjorde tidligere. Foto: NTB Scanpix