KULLINDUSTRIENS MANN: Under valgkampen lovte Trump å hjelpe en kullindustri som var kjørt i grøfta. Nå reverserer han en rekke miljøtiltak og får applaus fra kullindustrien. (AP Photo/Evan Vucci, File)
KULLINDUSTRIENS MANN: Under valgkampen lovte Trump å hjelpe en kullindustri som var kjørt i grøfta. Nå reverserer han en rekke miljøtiltak og får applaus fra kullindustrien. (AP Photo/Evan Vucci, File)

Nå går Trump til angrep på Obamas klimatiltak

Tirsdag vil president Donald Trump signere en ordre som reverserer flere miljøtiltak hans forgjenger kjempet gjennom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Når det gjelder klimaendringer, vil vi følge vår egen vei og gjøre det på vår egen måte, sier en seniormedarbeider i Trumps apparat til Washington Post.

Medarbeideren briefet flere amerikanske medier om direktivet mandag kveld lokal tid under løfte om anonymitet.

– Denne politikken er i tråd med president Trumps ønske om å gjøre USA energiuavhengig, sier medarbeideren.

Setter strek over sentrale miljøplaner

Presidentordren som Trump skal signere tirsdag, instruerer myndighetene til å endre sentrale reguleringer som er utformet for å bremse CO2-utslipp i USA.

Trump vil avvikle Obama-administrasjonens Clean Power Plan, som ville ha lagt restriksjoner på klimagassutslipp fra amerikanske kullkraftverk.

Ordren vil også tillate føderale myndigheter å utstede nye kontrakter til selskaper som vil utvinne kull på landområder som eies av staten. President Obama la ned forbud mot å utstede nye kontrakter til utvinning av kull.

Fra før har president Trump nullstilt flere begrensninger Obama innførte på gruvedrift, oljeboring og brenning av gass og kull. Trump har også varslet at de vil revurdere et forslag om strengere krav til drivstofforbruk i biler og pickuper. Trump har også godkjent to omstridte oljerørledninger, Dakota Access og Keystone XL.

Applaus fra kullindustrien

Ifølge lederen for USAs miljødirektorat (EPA) Scott Pruitt vil presidentordren skape flere arbeidsplasser i amerikanske kullgruver og føre til lavere pris på strøm.

Miljøforkjempere lover å kjempe mot Trumps planer med nebb og klør. Professor Christopher Field ved Stanford-universitetet uttaler til Washington Post at direktivet trolig får størst konsekvenser på lang sikt.

– En risiko er at amerikanske selskapers posisjon innen ren energi smuldrer opp, skriver Field i en epost til avisen.

Følger opp valgløfter

Trump har, i likhet med Pruitt, gjentatte ganger avvist klimaendringene er menneskeskapt og kritisert Obamas tiltak for å redusere USAs utslipp av klimagasser. Han har også foreslått å kutte miljødirektoratet EPAs budsjett med over 30 prosent.

USA har verdens nest største utslipp av klimagasser, og 37 prosent av utslippene kommer fra elektrisitetsproduksjon.

Kullindustrien i USA sysselsatte i 2008 rundt 88.000 mennesker, men antallet falt med 25 prosent under Obamas tid i Det hvite hus.

(TV 2/NTB)