eliteserietipset, kampen på midten

TV 2s ekspert: Slik gjør Brann det i Eliteserien

Sjekk hvor Jesper Mathisen plasserer Brann i Eliteserien 2017.

Se FotballXtra på TV 2 Zebra og Sumo fra 2. april

Se TV 2s eliteserietips under, og les Jesper Mathisens vurdering av hvert lag. Dette er lagene Mathisen tror vil kjempe om plassene midt på tabellen.

Her finner du alt om del 1 og del 3 av tipset

7. Brann

Eliteserietipset, 7. plass: Brann

Fjorårets sesong var et eventyr for Brann, og Lars Arne Nilsen og co var sesongens store positive overraskelse. Nå er forventningene til dette mannskapet større, og da blir det interessant å se hvordan de takler det. Demidov har reist, og Wormgoor har kommet inn. Brann-forsvaret var meget solid i hele fjor, og Demidov fikk mye av æren. I mine øyne var det Acosta som var deres klart beste midtstopper, og jeg synes ikke Brann er svekket når de har erstattet Demidov med Wormgoor, som var meget solid for Aalesund i fjor. Orry Larsen har kommet inn på midtbanen, og vil være en konkurrent til Barmen og Haugen om plassene som indreløpere. Helt på topp blir det spennende å se om Børven nærmer seg gammel storhet, eller om han fortsetter å være bak Orlov i køen. Jeg tror Brann kommer til å være meget solide bakover i år også, men det blir noen hakk ned på tabellen i forhold til i fjor!

Dette tenker klubben selv om tipset:

Lars Arne Nilsen:

– Det er ok tips fra TV 2 det. Vi har lyst til å overraske, men øvre halvdel er fint.

- Hvor er medalje-ønskene som bergensere «alltid» har?

- De er i Bergen, nå er vi i Oslo … Nei, men må huske på at mange av lagene vi hadde bak oss i fjor, hadde en sesong under forventet. Vi hadde flere lag som fikk problemer med skader og trenerskifte, og da snek vi oss inn og tok sølvet. Det var fantastisk, men det er en del lag som mobiliserer i år og ser sterkere ut, så det kan bli tøft å gjenta, sier han.

8. FK Haugesund

Eliteserietipset, 8. plass: FK Haugesund

Haugesund ser veldig svekket ut bakover i banen, og det er hovedgrunnen til at jeg ikke tror de klarer å kopiere fjorårets meget imponerende sesong. Troost-Ekong var en gigant, og i fjor var det ingen midtstoppere i Norge som var på hans nivå. Tubic er også reist, og da er det Skjerve, Pallesen Knudsen og Andreassen som skal kjempe om plassene i midtforsvaret. På backene er det Stølås og Haraldseid som blir valgt, og begge de er offensive og meget spennende spillere. På midtbanen er det god dekning, men ingen spillere blir viktigere for FKH enn det Kiss blir. At han forlenget sin kontrakt i fjor var meget viktig, og jeg blir ikke overrasket om han blir solgt i løpet av sesongen. Huseklepp blir det selvfølgelig spennende å følge med på, men hvor skal han spille? Blir det som spiss eller kant? Jeg tror og håper han vil bli brukt mest som spiss, og da vil han utgjøre en meget farlig duo sammen med Ibrahim. Haugesund ser altså spennende ut offensivt, men jeg synes ikke forsvaret er i nærheten av å være like solid som det var i fjor.

Dette tenker klubben selv om tipset:

Ikke til stede på kickoff da TV 2 spurte lagene om tabelltipsene.9. Tromsø

Tromsø synes jeg er vanskelig å plassere, og det gjelder egentlig de fleste lagene på nedre halvdel. Sigurdarson har vært veldig god i vinter, og kantspilleren blir meget viktig med sin kreativitet. I fjor startet han som et fyrverkeri, men plutselig ble det stille. Derfor blir det spennende å se om han klarer å være stabil på sitt beste nivå i år. Gamst trodde jeg var ferdig som spiller på dette nivået, men han har vist i denne oppkjøringen at han fortsatt har noe å komme med.

Hans dødballfot og erfaring er gull verdt for dette mannskapet, og de unge spillerne Tromsø har i startoppstillingen trenger noen skikkelig ledere rundt seg for å ta nye steg. For noen år siden var det veldig vanskelig å få med seg poeng fra Alfheim, men nå har ikke motstanderne den samme frykten lengre. Det blir veldig viktig for Bård Flovik og co at de klarer å finne tilbake til den styrken de hadde på hjemmebane. I fjor vant de bare 6 av 15 hjemmekamper, og de to siste sesongene har de bare vunnet 11 av 30 hjemmekamper.

Eliteserietipset, 9. plass: Tromsø

Dette tenker klubben selv om tipset:

Ikke til stede på kickoff da TV 2 spurte lagene om tabelltipsene.10. Viking

Viking har en veldig tynn stall, og det er grunnen til at jeg tror de ender på nedre halvdel. Hvis man setter opp det laget de kan stille når alle er friske er det ganske bra, men problemene kommer når de mister noen av sine beste spillere med skader og suspensjoner. Mets får en utrolig viktig oppgave i forsvaret, og hvis han mister for mange kamper ser det veldig tynt ut på stopperplass.

Ernemann og Danielsen blir viktige på den sentrale midtbanen, og så blir det spennende å se hvordan Ibrahim fungerer i rollen bak spissen. Samuel må fungere på kanten, men hva gjør Viking hvis de får bud på han eller andre nøkkelspillere til sommeren? De har slitt med dårlig økonomi i flere år nå, og de kan bli tvunget til å selge. Vil det da være penger til å hente inn erstattere? Eller vil de måtte fullføre sesongen med det som er igjen? Spørsmålene i Stavanger er mange, og jeg tror de får en tøff sesong!

Dette tenker klubben selv om tipset:

André Danielsen:

– TV 2 har absolutt lov til å sette oss på 10. plass, men jeg tror ikke det skjer. Egen målsetting er topp fem, da er vi veldig fornøyd, men ellers har vi tilnærmingen om at vi tar «en kamp av gangen». Vi vet at når vi spiller på vårt beste, så kan vi slå alle, men når vi ikke er skjerpet kan vi tape mot alle.

Eliteserietipset, 10. plass: Viking

Danielsen trekker frem at Vikings offensive krefter er bedre enn på lenge, og han håper det kan heve nivået hos Vestlendingene:.

– Det er mye offensivt trykk her nå. Kwesi Appiah fra Crystal Palace virker veldig bra. Samuel Adegbenro håper jeg kan få et gjennombrudd i år. Han har slitt litt med sluttproduktet, men får han på plass det, så blir han solgt i sommer! Så det er mye bra på gang.

11. Lillestrøm

Lillestrøm kommer til å være veldig solide defensivt, for der har de god dekning og god kvalitet. I tillegg er Erlandsen flink til å få organisert laget sitt godt når de skal forsvare seg. Melgalvis er en spennende signering på høyrebacken, og jeg synes det er merkelig at ingen lag i Eliteserien har hentet han tidligere. Fernandes er hentet inn for å gi Origi konkurranse på keeperplassen, og det skjønner jeg godt etter det Origi til tider viste i fjor. Mathew er en av de mest spennende spillerne i Eliteserien, og han blir ekstremt viktig på midtbanen. Fremme ser det tynt ut, og Lillestrøm er langt bedre defensivt enn offensivt i år. I fjor var Lillestrøm nære på et historisk nedrykk, men jeg tror de holder plassen med grei margin i år.

Dette tenker klubben selv om tipset:

Frode Kippe:

Eliteserietipset, 11. plass: LSK

– 11. plass er vel bedre enn i fjor, så da tror TV 2 at vi er et bedre lag, og det tar vi med oss.

– Nei, men jeg synes vi har hatt gode kamper i vinter, spesielt defensivt, som Arne Erlandsen har terpet mye på. Jeg tror vi kommer til å slippe inn langt færre mål, og at vi blir vesentlig farligere på dødballer, selv om forventningene nok er lavere til oss etter fjorårssesongen.

– På den andre siden blir dem nok skrudd opp når vi har hatt en så god vinter som vi har hatt nå. Da føler nok folk rundt klubben at LSK kan være med høyere på tabellen. Vi får bare se, men vi kommer nok til å se et lojalt og mer hardtarbeidende LSK, fordi det er liten tvil om hvordan vi skal spille i år.

Jespers tabelltips 2017

1. RBK
2. Odd
3. Molde
4. Sarpsborg
5. Godset
6. Vålerenga
7. Brann
8. FK Haugesund
9. Tromsø
10. Viking
11. LSK
12. AaFK
13. Sogndal
14. Kristiansund
15. Stabæk
16. Sandefjord