Derfor vil ikke helsemyndighetene gå etter alternative behandlere

Norske helsemyndigheter mener det er ditt ansvar hvem du går til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke helsetjenester i hvert fall, det er helt sikkert.

Det sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen, etter TV 2s avsløring der alternative behandlere gir et friskt barn flere diagnoser.

Men helsemyndighetene vil ikke stille krav til bransjen fordi de går ikke inn og vurderer eller legitimerer behandling som ikke har effekt.

– Så lenge det ikke finnes noe vitenskapelig grunnlag for å si at dette er behandling som gir effekt, kan vil heller ikke gå inn og autorisere noe eller noen, sier Erlandsen til TV 2.

Les hva de alternative behandlerne svarer på kritikken.

Forbrukerens ansvar

Myndighetene peker i stedet på forbrukerens og særlig foreldres ansvar for hvem de tar med barn til for behandling.

– Her må hver og en vise aktsomhet. Alternative behandlere får drive på, men innenfor noen grenser, de ikke har ikke lov til å tilby risikofylt behandling, de har ikke lov å behandle de som har smittsomme sykdommer eller behandle folk med alvorlige sykdommer som kreft, sier Erlandsen.

Også Arbeiderpartiet reagerer på TV 2s avsløring.

– Jeg synes dette høres vanvittig og uetisk ut. Om ikke annet tror jeg dette kan være brudd på markedsføringsloven og der har vi tilsynsmyndigheter som også har sanksjonsmuligheter, mener Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann i Ap.

Vil ikke ha aldersgrense

Det anslås at 40.000 barn i Norge har fått alternativ behandling.

I Sverige har man en aldersgrense ved åtte år for å gi slik behandling, men det har ikke vært aktuelt å innføre i Norge.

– Det med aldersgrenser er faktisk et ansvar foreldrene må ha i forhold til sine barn, det er også et ansvar som hver behandler er nødt til å tenke over men vi har ikke sett det nødvendig å ha noen aldersgrense i Norge, sier statssekretær Erlandsen til TV 2.