FINKJEMMER TERRORISTENS LIV: Britisk politi har hittil gjort 2700 beslag i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepet. Foto: AFP/Adrian Dennis
FINKJEMMER TERRORISTENS LIV: Britisk politi har hittil gjort 2700 beslag i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepet. Foto: AFP/Adrian Dennis

politiet har ikke funnet bevis:

– London-terroristen har ingen tilknytning til IS eller Al-Qaida

Britisk politi har ikke funnet noe bevis for at Khalid Masood (52), som sto bak forrige ukes terrorangrep i London, er tilknyttet en terrororganisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag forrige uke ble Khalid Masood (52) skutt og drept etter at han hadde kjørt ned fotgjengere på Westminster Bridge og deretter knivstukket og drept en politimann utenfor Parlamentet.

I tillegg til politimannen ble tre mennesker drept og flere titall såret.

Politiet fant ingen umiddelbare tegn på at 52-åringen stod på noen terrorliste, og britiske myndigheter skal heller ikke ha hatt etterretningsinformasjon som tydet på at han planla et angrep.

IS har påtatt seg ansvar for terrorangrepet, men nyhetsbyrået AP melder mandag kveld at politiet ikke har funnet noen bevis for at han var tilknyttet IS eller Al-Qaida. Men hvorvidt det var noen kontakt mellom ham og IS, er fortsatt uvisst.

Politiet opplyser imidlertid at han var svært opptatt av jihad.

Nyhetbyrået Reuters melder at politiet heller ikke har funnet bevis for at han ble radikalisert i fengselet da han sonet i 2003.

– Jeg er sjokkert

Mandag kveld snakket terroristens mor, Janet Ajao, for første gang om hendelsen.

– Jeg er sjokkert, trist og nummen, sier hun til BBC.

– Jeg tar avstand fra handlingene hans og jeg støtter ikke troen han hadde som førte til at han begikk den grusomme handlingen, sier Ajao til Sky News.

Voldsomt temperament

Trebarnsfaren Masood var født i Storbritannia og het opprinnelig Adrian Russel Elms og brukte navnet Adrian Ajao, hans stefar Philips etternavn, da han gikk på skolen. Senere skiftet han navn til Khalid Masood da han konverterte til islam. Han var kjent for å ha et voldsomt temperament og hadde kriminelt rulleblad.

I 2000 skar han en mann i ansiktet på en parkeringsplass utenfor en pub etter en opphetet krangel.

Den britiskfødte mannen har jobbet som engelsklærer i Saudi-Arabia, hvor han hadde jobbvisum. Han besøkte første gang Saudi-Arabia som engelsklærer i ett år fra november 2005 til november 2006, og deretter fra april 2008 til april 2009. Det siste besøket varte i seks dager i mars 2015, opplyser den saudiarabiske ambassaden i London.

Ambassaden legger til at Masood ikke hadde kriminelt rulleblad i Saudi-Arabia og at han heller ikke ble holdt under oppsikt av sikkerhetstjenesten.

Omfattende etterforskning

Britisk politi forsøker nå å finne ut om Masood handlet på egen hånd eller sammen med andre. Totalt ble elleve personer, både kvinner og menn, arrestert etter terrorangrepet, men flere er nå løslatt.

Én av tingene politiet nå jobber med å finne ut av, er om Masood brukte meldingstjenesten WhatsApp rett før den fatale kjøreturen over Westminster Bridge. Det er rapportert at Masood var aktiv på sosiale medier kort tid før angrepet.

Politiet opplyser at de har tatt beslag i 2700 gjenstander fra 21 ulike adresser. Materialet omfatter blant annet store mengder data.