GIGANT: Et fly fra selskapet United Airlines på Newark Liberty International Airport i New Jersey. Nå befinner selskapet seg i hardt vær etter en episode på flyplassen i Denver. Foto: AP Photo/Mel Evans
GIGANT: Et fly fra selskapet United Airlines på Newark Liberty International Airport i New Jersey. Nå befinner selskapet seg i hardt vær etter en episode på flyplassen i Denver. Foto: AP Photo/Mel Evans

Flygigant nektet jenter å gå om bord fordi de brukte tights – kjendisene raser

United Airlines befinner seg i kraftig Twitter-turbulens etter at to unge jenter ble nektet å fly fordi de hadde på seg tights. – Neste gang skal jeg bare ha på jeans og et skjerf, tordner Chrissy Teigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

United Airlines-representantens beslutning om å nekte to unge jenter ombordstigning fordi de hadde på seg tights, har ført til massive reaksjoner mot selskapet.

Nå forsøker den amerikanske flygiganten å roe gemyttene.

Det var søndag at tre jenter ble stoppet ved gaten på flyplassen i Denver i den amerikanske delstaten Colorado. Årsaken var at de hadde på seg tights, noe som blir bekreftet av en talsmann for selskapet. Dette skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Én av jentene slapp imidlertid om bord i flyet, som skulle til Minneapolis, etter at hun hadde skiftet. De to andre ble stående igjen på flyplassen.

I løpet av det siste døgnet har den noe spesielle hendelsen fått stor oppmerksomhet i amerikanske medier.

– Sexistisk

Blant de som fikk med seg opptrinnet var Shannon Watts, som også står bak Moms Demand Action, en grasrotbevegelse mot amerikansk våpenpolitikk.

– Den kvinnelige agenten forklarte at de unge passasjerene at de ikke kunne gå på flyet fordi de hadde på seg Spandex, sier Watts til den Minneapolis-baserte avisen Star Tribune.

Hun sier at den yngste jenta, som slapp om bord etter at hun hadde skiftet, var rundt ti år gammel.

Watts tok kontakt med selskapet på mikrobloggtjenesten Twitter.

– En gate-agent fra United nekter jenter i tights å gå på flyet fra Denver til Minneapolis fordi Spandex ikke er tillatt? skrev aktivisten.

Deretter fulgte hun opp med en rekke andre meldinger om tights-nekten, og fikk raskt svar fra United offisielle konto. Selskapet viste til at de har rett til å nekte passasjerer å gå om bord dersom de er barbeint eller ikke ordentlig kledd.

Watts var imidlertid ikke fornøyd med svaret, og fortsatte å hamre løs.

– Denne oppførselen er sexistisk og seksualiserer unge jenter. For å ikke nevne at familiene ble ydmyket og brydd, fortsatte hun.

Strengere retningslinjer

United-talsmann Jonathan Guerin sier til New York Times at de to jentene som ble nektet ombordstigning hadde spesielle standby-billetter som lar de reise gratis fordi de er slektninger av en ansatt i selskapet. De blir sett på som representanter for selskapet, og er derfor underlagt strengere retningslinjer.

– Det er ikke det at vi ønsker våre standby-reisende å komme iført dress, slips og den slags ting. Vi vil at folk skal være komfortable når de reiser, så lenge det er pent og passer inn i miljøet, sier han til avisen.

– Har reist uten bukser

Forklaringen har imidlertid ikke hindret en rekke profilerte personer fra å bli fly forbannet på selskapet. Blant de som har tatt til tastaturet er den norskættede modellen Chrissy Teigen.

– Jeg har fløyet United før med ingen bukser i det hele tatt. Bare en topp som en kjole. Neste gang skal jeg bare ha på jeans og et skjerf, skriver hun.

Skuespiller Patricia Arquette deler også gjerne sin frustrasjon.

– Forstår dere at dere nettopp har gjort minst halvparten av deres kunder veldig sinte?

Den amerikanske komikeren og skuespilleren Sarah Silverman mener hun har et godt råd til selskapet.

– Jeg foreslår at dere vurderer å oppdatere deres regler for venner og familie siden de ser ut til å bare gjelde to kvinner og er utdatert, skriver hun.

– Dine tights er velkomne

Reaksjonene har vært så mange at United Airlines har lagt ut en uttalelse på sine nettsider hvor de forsøker å forklare situasjonen.

– Når du tar nytte av denne fordelen (gratisbillettene, journ.anm.), alle ansatte og andre anses som representanter for United. Og som de fleste selskaper har vi en kleskode som vi ber ansatte og passasjerer om å følge.

– Til våre vanlige kunder, dine tights er velkomne, skriver United Airlines.