Utrolig bakoversalto-straffe forbløffer ekspertene: – Tar det til et nytt nivå

Espen Smeplass (18) med akrobatisk superstraffe.

I førstedivisjonskampen mellom opprykksklare Nøtterøy og nedrykksklare Herkules, ble publikum i fullsatte Nøtterøyhallen servert en ny og spektakulær straffevariant. Herkules-spiller Espen Smeplass klinte nemlig til med en bakoversalto-straffe!

Se saltostraffen over! (Video: Nøtterøy håndball: Henning Østrem/Igor Koprivica)

– Jeg visste at jeg skulle prøve på den straffen, og jeg ble ekstremt nervøs. Hele kroppen rista mens jeg gikk bort, og når jeg endelig kom frem, så jeg hvor stor keeperen var. Jeg var sikker på at jeg kom til å bomme, sier Smeplass til TV 2 dagen etter at han ikke bommet på straffen.

Et nytt nivå

TV 2s håndballekspert Harald Bredeli blir for en gangs skyld ordknapp rett etter han har sett straffen til Smeplass. Når han får samlet seg, kommer han med en rekke lovord om straffescoringen.

– Det der har vi ikke sett før! Vi har sett en del triks og kunststraffer etterhvert, men det der er et nytt nivå. Dette er det høy vanskelighetsgrad på. Det er nesten et sirkussnummer, sier Bredeli.

Herkules-spilleren kan fortelle at det ligger mye trening bak «sirkusnummeret».

– Jeg har øvd på det i 2 måneder, men har ikke gjort det så mange ganger. Det krever mye plass på treninga, så jeg ikke treffer noen. Jeg har nesten aldri scoret på det heller, jeg har sikkert bommet 70 prosent av gangene, sier Smeplass.

Salto-kontring som 14-åring

For fire år siden imponerte også Smeplass Håndball-Norge. Da scoret den daværende Pors-spilleren på en salto-kontring.

Nå begeistrer Skiensgutten igjen, med akrobatikk som var enda vanskeligere enn forover-saltoen.

– Det er vanskeligere å få mål på straffa, fordi det er så begrenset hvor jeg kan klare å skyte. På kontringene kan jeg se alle hjørnene, men på straffen må jeg nesten skyte rett frem, sier Smeplass, som legger til at saltostraffen ble tatt godt i mot i Nøtterøyhallen.

– Jeg fikk masse applaus fra publikum, og en egen premie av Nøtterøy. Det var veldig morsomt å få en sånn respons på en «show-straffe», sier Smeplass.

Ellevill straffe

TV 2s Håndballekspert Bent Svele lar seg imponere av 18-åringen som tok straffen på stillingen 8-4.

– Det er moro å se slike elleville straffer. Det er kult at de tenker ut nye ting og at de tørr å prøve, det er flott at de etterstreber det kreative. Bedre enn det blir det ikke, sier Svele.

Smeplass gikk et par år på turn, men mener at han har lært seg akrobatiske triks ved lek og moro.

– Jeg har lært mesteparten av broren min. Rett og slett ved å prøve meg frem på trampoline, sier Smeplass.

Rykket ned med stil

Nøtterøy sikret opprykk til den øverste divisjonen i seieren mot Herkules. De får med seg Sandnes opp i Grundigligaen. Kampen var av mindre betydning for Herkules, som før deres nest siste kamp mot Nøtterøy, ikke hadde noen mulighet til å holde seg i divisjonen. Sammen med Herkules rykker Stord og Viking Håndball ned fra 1. divisjon.

– Vi kan jo i hvert fall si at Herkules rykker ned med stil, avslutter Harald Bredeli.