unike opptak:

Jan (52) filmet reinsdyrets intense dødskamp

Under frokostkaffen ble Jan Eide plutselig oppmerksom på dramaet som utspilte seg utenfor hyttevinduet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et reinsdyr kom springende, og de så at noe var etter dyret. Det var en jerv som var i ferd med å angripe.

Jan var kjapt oppe med telefonen og filmet dramaet. Filmen viser hvordan jerven angriper reinen med nakkebitt gang på gang. Reinsdyret yter kraftig motstand og klarer å riste av seg rovdyret flere ganger, men et øyeblikk senere angriper jerven på nytt.

Se filmen øverst i artikkelen.

– Veldig rått

Hendelsen skjedde på Rostahytta i Indre Troms ved 09-tiden søndag morgen. Jan Eide sier det var en fantastisk naturopplevelse å bli vitne til jervens angrep.

– Det er stort, men veldig rått å se det som skjer, sier Eide til TV 2.

Spiser byttedyr og kadaver

Om vinteren spiser jerven hovedsakelig reinsdyr, som den enten har funnet som åtsel eller drept selv.

Om sommeren spiser den mer variert og dietten består av fugler, små og mellomstore pattedyr, planter, rein og sau, i tillegg til døde dyr som kan være drept av andre større rovdyr som gaupe, ulv eller bjørn.

Det er også noen få kjente tilfeller hvor jerven har tatt elg.

Kilde: Rovdata.no

52-åringen forteller at han er veldig mye ute i naturen, men jerv har han aldri sett før. Jerven er svært sky og vanskelig å komme inn på.

– Det er veldig sjelden man får lov til å se noe sånt. Å få det på film er unikt, det handler om å være på rett plass til rett tid, sier han.

Jakter gjerne i uvær

Eide forteller at han dro til Rostahytta på «uværstur». Han liker å kjenne på at været er friskt, og søndag morgen var det ordentlig ruskevær. Dette er trolig grunnen til at han fikk se jervens angrep.

Rovdyr jakter gjerne i ly av dårlig vær. Da er det enklere å snike seg inn på byttet, og byttedyrets sanser er ikke på topp. Eide forteller at jerven kom inn på reinen bakfra, mot vinden.

Ifølge Rovviltportalen, Statens naturoppsyns informasjonsside om rovdyr, ble det i 2016 tatt ut syv ungekull av jerv for å redusere skadepotensialet på sau og tamrein.

– Veldig spesielt

Morten Kjørstad i Norsk institutt for naturforskning har jobbet med rovdyr i tyve år. Han har aldri sett en lignende video før.

– Jeg har ikke sett dette filmet før. Det er ikke uvanlig at jerv tar rein, rein er jo et viktig byttedyr for reinen, men det er uvanlig at folk faktisk ser angrepet eller at man får filmet det, sier Kjørstad til TV 2.

– Dette var veldig spesielt, konkluderer forskeren.

Filmen viser hvor liten jerven er i forhold til reinsdyret, men samtidig hvor vanvittig sterk og målrettet den er.

– Jerven ligger vel på rundt 15 kilo, mens reinen er kanskje rundt 100. Jerven er veldig mye mindre, men en muskelklump. Den har voldsom kraft i bittet, sier Eide.

Unnslapp med store skader

Han fikk filmet rundt to minutter av dramaet, men kampen varte minst dobbelt så lenge. Til slutt unnslapp reinen, men den var sterkt skadet.

Da reinen kom løpende gjennom hyttetunet, blødde den kraftig og hadde hodet senket mens jerven spiste på noen skinnbiter den hadde revet løs fra nakken på reinen. Eide tipper at jerven fulgte etter på avstand for å drepe dyret senere.

Videoen, som Jan delte på Facebook, har fått stor oppmerksomhet. 52-åringen mener det er verdifullt å vise hvordan jerven faktisk tar rein og andre byttedyr og hvor sterkt jaktinstinkt den har.

– Jerven tar levende og friske dyr. Dette reinsdyret var sterkt og friskt, sier Eide.