TV 2s eksperter spår utfallet av bunnstriden i Premier League

Over halvparten av lagene i Premier League står fremdeles i fare for å rykke ned.
Se hvem vår ekspertise tror må bite i det sure eplet.

Se hvordan det gikk med Hull og Omar Elabdellaoui i forrige Premier League-runde i vinduet øverst!

Lørdag går vi inn i april, og dermed er det kun to kalendermåneder igjen av Premier League-sesongen 2016/2017.

Det gjenstår ni, ti eller elleve kamper for samtlige lag, og i teorien kan faktisk over halvparten av lagene i ligaen rykke ned.

Se Premier League igjen i helgen - med Liverpool-Everton som første kamp - lørdag fra 13.00 på Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Sannsynligheten for at dagens nier, Stoke, på sine 36 poeng per dags dato, skal gå ned er dog liten, og de fleste ser nok kun på lagene som i dag er på nedre halvdel når de skal spå potensielle nedrykkskandidater denne sesongen.

TV 2s Premier League-eksperter har fått utfordringen som det er å spå hvem som rykker ned til slutt, og to av dem har fått den umulige oppgaven som det er å spå resultatet i samtlige kamper for noen av klubbene.

Brede Hangeland tror de tre lagene som er under streken i dag også blir de som rykker ned til slutt, og tok for seg alle de tre lagenes gjenstående kamper for å spå potensielle sluttpoengsummer.

Ekspertenes tips for bunnlagenes poengfangst:

Brede Hangeland:
Hull fra 24 til 35
Middlesbrough fra 22 til 30
Sunderland fra 20 til 26

Petter Myhre:
(Swansea fra 27 til 39)
(Crystal Palace fra 28 til 38)
Hull fra 24 til 36
Middlesbrough fra 22 til 29
Sunderland fra 20 til 27

– Jeg har tilbrakt nesten hele min Premier League-karriere med å slåss i bunn. Alt det handler om er å maksimere sin egen situasjon, for det er det du har kontroll over. De lagene som har noenlunde ro og harmoni internt, og som har et konsept som virker, har mye større sjanse til å klare seg enn de der det kun er kaos, sier han.

Hangelands kollega Petter Myhre spådde resultatet i de samme kampene, og tok i tillegg for seg det gjenstående kampprogrammet til de nærmeste rivalene Crystal Palace og Swansea.

Konklusjonen blir den samme: De tre lagene som akkurat nå ligger under streken rykker ned.

Både Hangeland og Myhre tror «norske» Hull, med Omar Elabdellaoui, Adama Diomandé og Marcus Henriksen i stallen, er det laget av de tre som har best muligheter, og begge tror tigrene tar over ti poeng totalt på sine ni siste kamper.

Petter Myhres tips:

28. runde
Middlesbrough-Sunderland U
Crystal Palace-Tottenham B

30. runde
Watford-Sunderland U
Swansea-Middlesbrough H
Hull-West Ham H
Chelsea-Crystal Palace H

31. runde
Leicester-Sunderland H
Hull-Middlesbrough H
Swansea-Tottenham B
Southampton-Crystal Palace U

32. runde
Sunderland-Man. United B
Middlesbrough-Burnley H
Man. City-Hull H
West Ham-Swansea H
Crystal Palace-Arsenal B

33. runde
Sunderland-West Ham H
Middlesbrough-Arsenal B
Stoke-Hull H
Watford-Swansea U
Crystal Palace-Leicester H

34. runde
Arsenal-Sunderland H
Bournemouth-Middlesbrough H
Hull-Watford H
Swansea-Stoke H
Liverpool-Crystal Palace H

35. runde
Sunderland-Bournemouth U
Middlesbrough-Man. City B
Southampton-Hull H
Man. United-Swansea H
Crystal Palace-Burnley H

36. runde
Hull-Sunderland H
Chelsea-Middlesbrough H
Swansea-Everton U
Man. City-Crystal Palace H

37. runde
Sunderland-Swansea U
Middlesbrough-Southampton H
Crystal Palace-Hull H

38. runde
Chelsea-Sunderland H
Liverpool-Middlesbrough H
Hull-Tottenham B
Swansea-West Bromwich H
Man. United-Crystal Palace H

– Hull har, som Swansea og Leicester, vist sitt toppnivå etter managerbyttet. Det synes jeg ikke verken Middlesbrough eller Sunderland har gjort, til tross for at Sunderland hadde den ene kampen mot Crystal Palace der de vant 4-0 og alt klaffet, sier Petter Myhre.

Dessverre for nordmennene tror TV 2s ekspert allikevel at de må ta turen ned, selv om lite skiller til Swansea som i dag er tre poeng foran.

– Det er vanskelig å skille Swansea og Hull, og begge de har fått en liten opptur med managerskiftet. Men det har ikke vært så store endringer at de kommer til å vinne veldig mange fotballkamper. De vil fortsatt være underdog i mange av kampene, og jeg har gitt dem fire seire hver. Det kan bli redningen deres, sier Myhre.

Hangeland: – Hull har i hvert fall reelle sjanser til å vinne kamper
Den nye stilen under Marco Silva er også hovedgrunnen til at Brede Hangeland gir tigrene håp, men dessverre for dem med hjertet i Hull spår også han nedrykk til slutt.

– Hull har i hvert fall, slik som jeg ser det, reelle sjanser til å vinne kamper. De har et spill som gjør at de er i stand til å score mål. De har skiftet trener og de har en «drive» i laget, men jeg tror det blir for tungt for dem å ta igjen de lagene foran der, sier han.

De to rivalene i nord-øst levnes dog få sjanser, og både Middlesbrough og Sunderland blir spådd poengfangster på enten seks, sju eller åtte poeng. Det blir ikke i nærheten av å nå opp, da de allerede i dag har henholdsvis fem og sju poeng opp til sikker plass.

– Jeg tenker at de to får en veldig lang reise. Sunderland har gjort «great escapes» flere år på rad, men her må det virkelig «great escapes» til. Prestasjons- og resultatmessig har disse to lagene vært dårligere enn de andre over en lang, lang periode, Det gjør at de ikke bare må få en rekke med gode resultater, men det må skje noe radikalt med prestasjonene i tillegg.

– Samtidig så vet vi jo at alt er mulig og at det pleier å skje ting som er uforutsett på slutten. Men jeg må ta utgangspunkt i hva de har prestert så langt og hvilke kampprogram klubbene har igjen, sier Petter Myhre.

– Ingenting tyder på ny «great escape» fra Sunderland
Hangeland har selv spilt i Premier League de siste årene, og observert utrolige Sunderland-comebacks fire år på rad.

– Jeg synes de bare ser dårlige ut, og det har de gjort hele sesongen. Samtidig så har de jo motbevist dette før med å få til «great escapes» igjen og igjen og igjen, men det er ingenting som tyder på det nå, sier han.

De andre rivalene i bunnen har alle byttet manager, og både Hull, Swansea, Leicester og Crystal Palace har tilsynelatende hatt effekt av det.

– Sunderland har ikke byttet, og de har ikke noe momentum. Middlesbrough byttet manager før kampen mot Manchester United, men de scorer ikke mål. Og vinner de ikke kamper, så rykker de ned. Så enkelt er det, sier Hangeland.

Hva tror du? Ta diskusjonen på våre Facebook-sider!

Lagene budsjetterer med hvor de kan og skal ta poeng
Den klassiske frasen om «en kamp av gangen» kommer garantert til å bli brukt mye de neste ti ukene, men Hangeland vet at i samtlige klubber regnes det nå på hvor poeng skal tas den kommende perioden.

– Alle sier utad at de «tar en kamp av gangen», men samtidig ser alle på terminlisten og ser hvor de «skal» ta poengene sine. Det er ikke uvanlig å operere med et budsjett inne i sitt eget hode der man regner seg frem til hvor en skal ta de poengene en trenger.

Brede Hangelands tips:

28. runde
Middlesbrough-Sunderland U

30. runde
Watford-Sunderland U
Swansea-Middlesbrough U
Hull-West Ham H

31. runde
Leicester-Sunderland H
Hull-Middlesbrough U

32. runde
Sunderland-Man. United B
Middlesbrough-Burnley H
Man. City-Hull H

33. runde
Sunderland-West Ham H
Middlesbrough-Arsenal U
Stoke-Hull U

34. runde
Arsenal-Sunderland H
Bournemouth-Middlesbrough H
Hull-Watford H

35. runde
Sunderland-Bournemouth U
Middlesbrough-Man. City B
Southampton-Hull H

36. runde
Hull-Sunderland H
Chelsea-Middlesbrough H

37. runde
Sunderland-Swansea B
Middlesbrough-Southampton U
Crystal Palace-Hull H

38. runde
Chelsea-Sunderland H
Liverpool-Middlesbrough H
Hull-Tottenham B

– Samtidig er det nå slik i Premier League at ingen kamper er garantert verken tap eller seier. Du kan ta poeng på uventede steder på en god dag, og på dårlige dager får du ingen poeng uansett hvem du spiller mot, sier han.

Alsaker er enig - Morley overrasker
Øyvind Alsaker er enig med ekspertpanelet. Han slutter seg til teorien om at det blir lagene som er under streken akkurat nå som også må ta turen ned, men at det er Hull som har best muligheter.

– Jeg ser ikke noe håp for de tre som ligger sist idag. Middlesbrough og Sunderland har for dårlige lag. Hull kan klore seg inn foran Swansea, og akkurat det tror jeg blir touch and go, sier kommentatoren.

Trevor Morley tror dog Hull klarer seg, men ikke på bekostning av Swansea. I stedet spår han nedrykk for Sam Allardyce og Crystal Palace. London-klubben skal blant annet møte både Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Manchester City og Manchester United i løpet av sine ti siste kamper.

– Har du sett kampprogrammet deres? Dette er et langskudd, og «Big Sam» rykker jo aldri ned, men kampprogrammet deres er forferdelig. De trenger kanskje ikke mer enn ti poeng til for å holde seg, og de er i god form akkurat nå, men hvor skal de ta de poengene fra? spør Morley.

Spår ren nedrykksduell i nest siste runde
Han tror Palace kan komme til å slite for poengene både mot Leicester og Burnley, i tillegg til mot de seks topplagene, og spår en real nedrykksbatalje i London i nest siste serierunde.

– I runde 37 skal de møte Hull, og det kan bli en helt enorm kamp. For Palaces del kommer den mellom kamper mot Manchester-lagene, og så det kan bli virkelig svære greier. De har et helt «crazy» kampprogram, og hvis de ikke får med seg noe nå fra de tre neste kampene sine, er de fort under streken igjen i løpet av kort tid, sier Morley.

Kampprogrammet var også årsaken til at Myhre tok med Palace i betraktningen da han skulle spå resultatene for lag som potensielt sett kan komme til å dette ned. Fotballeksperten så kun på lagene fra 13. plass og ned.

– Både Burnley og Watford med 32 og 31 poeng har så mange poeng allerede at det er lite sannsynlig at de roter seg inn i det. Burnley har blant annet tre hjemmekamper. Så tenkte jeg i utgangspunktet at både Leicester og Crystal Palace med tre strake seire nå er i så god form at de flyter på det, men Palace har et fryktelig kampprogram. Resultatmessig har de nå sett vesentlig bedre ut enn de andre bunnlagene, men de må tas med i betraktningen, sier Myhre.

Til tross for kammprogrammet ender Myhre altså allikevel opp med Palace på sikker plass, først og fremst takket være tre poeng i den viktige hjemmekampen hjemme mot Hull i nest siste runde.

Morley: – Hva er det motsatte av momentum?
Morley erkjenner at det skal en del til for at hans Palace-tips går i boks, og han tror heller ikke Middlesbrough må avskrives med det første.

– Jeg tror de kommer til å henge med og ha sjanse en liten stund til. De kommer til å kjempe det de er god for, men jeg kan ikke se at de skal score nok mål, så de kommer til å rykke ned til slutt. Hva er det motsatte av momentum? Ingen momentum? Det er det Middlesbrough har, avslutter Premier League-eksperten.

Se Premier League igjen i helgen - med blant annet bunnlagene Swansea og Middlesbrough i aksjon søndag 14.30 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!