REDNINGAKSJON: Guttene på fem og seks ble fløyet til Ullevål sykehus i Oslo.
REDNINGAKSJON: Guttene på fem og seks ble fløyet til Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Theo Aasland Valen

Gutt (4) løp og hentet hjelp da kameratene falt i elva

Politiet er i ferd med å tegne seg et bilde av hva som skjedde da to gutter på fem og seks år ble livstruende skadd i en drukningsulykke i Skien søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 18.09 søndag fikk politiet melding om drukningsulykken i Falkumelva i Skien. To gutter på fem og seks år hadde falt ut i vannet.

De ble hentet opp og fraktet til Ullevål sykehus i Oslo. Ved 10-tiden mandag morgen er tilstanden deres fremdeles livstruende, opplyser stasjonssjef på Skien politistasjon, Annie Sandersen.

Politiet vet jobber nå med å finne ut hvordan og hvorfor de havnet i elva.

– Vi vet at de var tre gutter som lekte sammen, to på fem år og en på seks år. Da to havnet i elva, løp den tredje og varslet pappaen sin om det som skjedde, forteller Vidar Aaltvedt i Sør-Øst politidistrikt til TV 2.

Hentet på tre meters dyp

Nødetatene ble varslet, men før de rakk å komme til stedet, iverksatte frivillige en redningsaksjon.

Den ene gutten ble hentet opp av kajakkpadleren Atle Stensrud (54), mens den andre ble tatt opp av Røde Kors sine dykkere. Sistnevnte ble funnet på cirka tre meters dyp.

– Både politiet og helsepersonell vil rose innsatsen som de frivillige gjorde før vi kom til stedet. Det ble igangsatt livreddende førstehjelp umiddelbart, sier Aaltvedt.

Dro opp barnet

Bare 150 meter fra ulykkesstedet, satte Atle Stensrud og kona kajakkene sine på vannet. De begynte å padle, og ble oppmerksom på flere personer som viftet med armene og ropte etter hjelp på andre siden av elva.

– Det var 20 grader og sol. Vi var ute for første gang med de nye kajakkene våre. Så hører vi at de roper «hjelp, det er barn i vannet», sier Stensrud til TV 2.

Først så han ingenting i vannet, og han padlet rundt for å lete. Så oppdaget han et barn som han fikk dratt opp i kajakken. Etter noen minutter fant konen det andre barnet.

– Det kom en ambulanse og dykkere raskt, sier han.

Foreldrene ivaretas

Selv har Stensrud erfaring fra forsvaret, og han er også vant til å jobbe med barn.

– Der og da oppfattet jeg ikke situasjonen som så dramatisk, fokuserte bare på det jeg skulle gjøre. Det er jo først i etterkant at man reagerer, sier han.

Han kjenner ikke til barna eller dem som sto på andre siden og ropte om hjelp.

– Men jeg håper så inderlig at det går bra med barna. Jeg håper av hele mitt hjerte at de klarer seg gjennom dette, sier han.

Foreldrene til de skadde guttene blir nå ivaretatt av helsepersonell. Aaltvedt forteller at drukningsulykken skjedde i nærheten av et boligfelt.

– Det tyder på at de tre var ute og lekte sammen, og at minst en av dem bodde i nærheten av elva, sier operasjonsleder Aaltvedt.