INGENIØRBRAGD: Det ble sagt om «Titanic» at hun ikke kunne synke. Her er skipet fotografert idet det forlater Southampton 10. april 1912. (AP Photo)
INGENIØRBRAGD: Det ble sagt om «Titanic» at hun ikke kunne synke. Her er skipet fotografert idet det forlater Southampton 10. april 1912. (AP Photo)

Snart kan du dykke til «Titanic»

Allerede neste år vil et reiseselskap tilby dykkerturer til verdens mest kjente skipsvrak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Turene er riktignok forbeholdt folk med velfylt konto. Prisen for en åtte dagers ekskursjon med dykk i en miniubåt lagd av titan og karbonfiber er 105.000 dollar (892.000 kroner), melder CNN.

«Titanic» gikk på et isfjell og sank på jomfruturen underveis fra Southampton til New York 14. april 1912. Mer enn 1500 mennesker omkom.

Spesialubåt

269 meter lange «Titanic» var det største og teknisk mest avanserte passasjerskipet som noen sinne var sjøsatt. Katastrofen rystet en hel verden og har siden fostret en hel industri av filmer og bøker.

Skipet hviler på 3800 meters dybde i Nord-Atlanteren. Selskapet Blue Marble Private tilbyr nå vanlige folk å besøke vraket i en miniubåt konstruert av selskapet OceanGate.

Mange severdigheter

Turen starter i Newfoundland i Canada og varer i åtte dager. En yacht frakter passasjerene til stedet der «Titanic» sank. Selve dykkene varer i tre timer og lar gjestene utforske dekket, broen, baugen og rommet der skipets imponerende trapp en gang tronet.

– I løpet av dykket kan du også utføre sonarscanninger i 2D og 3D av skipets enorme dampkjeler, propeller og andre kjente deler av dette berømte fartøyet, heter det i en pressemelding fra Blue Marble ifølge CNN.

Flere muligheter

Selv om mange vil oppleve prisen som stiv, skal den første ekspedisjonen allerede være fulltegnet. Den første turen skal foregå i mai 2018, men det er planlagt flere ekspedisjoner året etter.

«Titanic»-fans med et lavere budsjett kan muligens finne glede i å besøke museet i Nord-Irland eller modellen i full størrelse som er under bygging i Kina. Den australske forretningsmannen Clive Palmer er også i ferd med å bygge en fungerende replika av «Titanic», men dette prosjektet skal være utsatt fra 2016 til 2018.