Nederland tok sjansen på en 17-åring i midtforsvaret. Det skulle de kanskje ikke ha gjort

Stortalentet ble byttet ut i pausen i Nederlands pinlige bortetap for Bulgaria. Nå får landslagssjef Danny Blind kritikk for sin behandling av spilleren.

Bulgaria-Nederland 2-0

Se scoringene i videoen øverst, med tillatelse fra Eurosport.

Til tross for at han bare har spilt seks toppserie-kamper, to fra start, for Ajax fikk Matthijs de Ligt (17) sjansen fra start for Nederland i VM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria.

1999-modellen fikk imidlertid ingen god opplevelse, for allerede etter sju minutter var han direkte involvert i Bulgarias ledermål.

– Marerittstart for Nederland og absurd dårlig forsvarsspill fra de Ligt, skriver den anerkjente the Times-journalisten Gabriele Marcotti om Spas Delevs 1-0-scoring etter fem minutter.

Og vondt skulle det bli verre.

Samme mann doblet ledelsen til 2-0 i det 20. minutt. Også det baklengsmålet var De Ligt involvert i.

Byttet ut til pause

Så tok landslagssjef Danny Blind spilleren ut ved pause til fordel for Wesley Hoedt. Den nederlandske landslagssjefen får så hatten passer for sin behandling av stortalentet, mens De Ligt får sympati.

– Han er 17 år og har spilt seks kamper i toppdivisjonen. Hvorfor i alle dager ville Danny Blind starte med ham i en VM-kvalik, skriver Marcotti videre.

– Avgjørelsen om å starte med de Ligt viser hvor uerfaren, og våger jeg si det, arrogant Blind er, skriver journalisten James Rowe som følger nederlandsk fotball tett.

«Arme gutt» og «barnemishandling» er ordene som brukes av nederlandske twitter-brukere.

– Det er lett å si i etterkant at det var feil å bruke ham fra start. Han blir syndebukken i ettertid, og slikt sett ser det jo ikke bra ut, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Uansett er det merkelig å starte med en så urutinert spiller i en så vanskelig bortekamp. Nå er de i trøbbel i gruppen, og de var heller ikke med i EM. For et land som Nederland så er det krise.

Han er imidlertid trykk på at de Ligt ikke vil ta skade av hendelsen på sikt.

– Han får muligheten fordi de har veldig stor tro på ham. Det er en fremtidens mann for Nederland, sier Mathisen.

– Jeg tror han etterhvert vil se tilbake på dette som god læring, og bare en fartsdump på veien. Det vil sikkert føles litt røft og tøft noen dager, men på lang sikt tror jeg unge spillere vokser på slike opplevelser.

Yngste siden 1931

De Ligt er utvilsomt et kjempetalent, men det spørs om ikke dette var for tidlig for gutten som i tillegg til seriekampene har spilt begge Europaliga-kampene til Ajax mot FC København.

17-åringen har stort sett spilt kampene sine for Jong Ajax på andre nivå i Nederland. Jong Ajax ligger på andreplass i Jupiler League, og de Ligt har spilt 17 av lagets kamper denne sesongen.

Med sine 17 år og 225 dager ble han den yngste landslagsspilleren for Nederland, et land kjent for sin talentutvikling, siden 1931.

Bulgarias seier over Nederland er godt nytt for Sverige, som etter sin 4-0-seier over Hviterussland lørdag ligger på andreplass i gruppen.