Ryddet dobbelt så mange romleireR:

Oslo kommune måtte ansette egen person til å plukke avføring

I 2015 ryddet Oslo kommune 53 romleirer i byggesonen i Oslo. I fjor var tallet 107.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser et notat fra Oslo kommune som TV 2 har fått tilgang til. Der står det også:

«I hele sommersesongen har Bymiljøetaten bestilt en dedikert person hos entreprenør til å plukke avføring etter mennesker i sentrumsanleggene».

Kommunen anslår at de i 2016 brukte totalt mellom 2,5 og 3 millioner kroner på å løse utfordringer relatert til tilreisende romfolk. Pengene har blant annet gått til vakthold i parker, samt beskjæring av busker og kratt for å gjøre det vanskeligere å gjøre fra seg.

I tillegg brukes politiets ressurser når romleirer blir ryddet.

150 leirer på to år

Mens kommunen ryddet 53 romleirer i byggesonen i 2015, økte tallet til 107 i fjor. Bare i løpet av to år har de funnet over 150 ulike camper. Disse spredt over alle Oslos 15 bydeler.

Flere steder, blant annet på Grünerløkka, har foresatte rapport om romfolk som sover, og gjør fra seg, nær skoler og barnehager.

Til å være så tidlig på året, rapporterer nå kommunen at de har fått uvanlig mange klager fra innbyggere. Klagene handler om forsøpling.

En av de som har klaget er Ole Petter Knutsen som bor på Ekeberg. Skogsområdet med utsikt over Oslo, er et populært sted å oppsøke for romfolk som trenger et sted å sove.

– Vi har ikke lenger lyst til å bruke turområdet. Det er ikke hyggelig i det hele tatt, sier han.

Rydder til ingen nytte

Når vi møter ham i skogen på Ekeberg, er det bare noen dager siden kommunen var her og hadde en opprydning.

Allerede har folk begynt å flytte tilbake. Vi finner en liten romleir og enkelte steder ligger avføring og papir.

– Det er ingen god løsning å rive leirene og bortvise dem. De kommer tilbake uansett, sier Knutsen, som skulle ønske at det fantes strengere virkemidler.

– De skulle kanskje vært bortvist, bøtelagt og til og med utvist. Det de gjør er ikke lovlig, sier han.

Har ikke noe alternativ

34 år gamle Florian har vært i Norge i fire år. Han selger magasinet «Folk er Folk» i Oslo sentrum. Han forteller at han hjemme i Romania har en åtte år gammel sønn.

Florian er blant dem ofte må sove ute fordi det ikke finnes et alternativ.

– Har du et godt liv i Norge?

– Det er ikke et godt liv, men det er bedre her enn hjemme, sier han.

Florian forsøker å bruke offentlige toaletter når han kan, men de finnes ikke overalt – for eksempel i skogen. Han mener at kommunen kunne ha gjort mer.

– De kunne satt opp noen offentlige toaletter. Et for menn og et for kvinner. Det ville vært helt naturlig å gjøre det, sier han.

Vil ha tiggeforbud

Byens øverste politiske ledere anerkjenner problematikken med romfolk.

– Situasjonen er alvorlig. Det blir et større og større problem. Det var en stor økning i 2016 og alt tyder på at det blir en ny kraftig økning i 2017, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg.

– Vi ser med bekymring på at det er mange villcamper og at vi er avhengig av å sette inn ekstra ressurser for å rydde opp, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap).

Høyre Frp ønsker å innføre et tiggeforbud i Oslo.

– Et tiggeforbud vil redusere tilstrømmingen av bostedsløse som kommer til Oslo, men det ønsker ikke flertallet i bystyret, sier Solberg.

– Fattige mennesker har også en rett til å forsøke å livnære seg. Det er det som har vært vår holdning til dette, sier Johansen om hvorfor byrådet ikke ønsker et tiggeforbud.

Også Krf og Venstre er imot å innføre tiggeforbud.

Uakseptabel pengebruk

Solberg og Johansen er skjønt enige om at kommunen er nødt til å bruke mer penger og ressurser på å rydde opp i byen.

– Men det går samtidig utover ressurser som vi kunne brukt på andre ting, sier Solberg.

TV 2 spør Raymond Johansen om hva han synes om at Oslo har måttet ansette en dedikert person til å plukke avføring. Slik svarer han:

– Jeg tror jeg synes akkurat det samme som deg.

– Hva er det?

– At det er uakseptabelt og forferdelig. Samtidig er helt avhengig av å rydde opp for å holde byen ren, sier byrådslederen.