GRUSOMME OVERGREP: Mange hundre barn er blitt drept og voldtatt i Sudan i løpet av de siste årene. Bildet er tatt i sørlige Darfur. Foto: AFP/NTB SCANPIX. 
GRUSOMME OVERGREP: Mange hundre barn er blitt drept og voldtatt i Sudan i løpet av de siste årene. Bildet er tatt i sørlige Darfur. Foto: AFP/NTB SCANPIX. 

FN: Over 500 barn er blitt drept i Sudan

FN kan dokumentere at barn har blitt drept, voldtatt og vervet som barnesoldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten ble offentliggjort sent fredag kveld etter å ha blitt overlevert til FNs sikkerhetsråd. Rapporten dekker perioden fra mars 2011 til desember 2016 og dokumenterer omfattende brudd på barns rettigheter i delstatene Darfur, Sør-Kurdufan, Den blå Nilen og Abyei.

FN har dokumentert drap på 519 barn, blant dem 369 i Darfur, og vold mot 780 barn, blant dem 602 i Darfur. Dødsfallene og skadene har i hovedsak oppstått som følge av krigshandlinger, inkludert luftangrep, mellom regjeringsstyrker og opprørere.

FN dokumenterer videre 335 tilfeller der barn ned i 13-årsalderen har blitt rekruttert som barnesoldater og annen støtte for hæren eller opprørsgrupper. Mesteparten av rekrutteringen har skjedd i Sør-Kurdufan, Den blå Nilen og Abyei, som ligger langs grensen mot Sør-Sudan i den første fasen av konflikten. Noen ganger har også barn blitt rekruttert av væpnede grupper som har krysset grensen fra Sør-Sudan.

Seksuelle overgrep fremheves som spesielt bekymringsfullt i Darfur, der det er dokumentert 372 tilfeller av voldtekt mot barn. Flesteparten av ofrene ble voldtatt mens landsbyene de bodde i ble angrepet, eller mens barna var ute for å hente mat og vann nær leirer for sivile drevet på flukt. Mange av overgriperne tilhørte regjeringsstyrkene.

Sudan har siden styrket lovverket for å beskytte barn, og lanserte en handlingsplan i mars 2016.

– Jeg oppfordrer regjeringen til å fortsette arbeidet med å implementere denne planen fullt ut, og til å vurdere å styrke registrering av nyfødte i konfliktfylte områder som et tiltak for å sikre gode rutiner for å verifisere alder og som preventivt tiltak, sier FNs spesialutsending Leila Zerrougui.

(©NTB)