SEKUNDA VARE: Fancy olivenolje er ikke alltid det den utgir seg for å være. Illustrasjonsfoto: Alfred Nesswetha/Colourbox.com
SEKUNDA VARE: Fancy olivenolje er ikke alltid det den utgir seg for å være. Illustrasjonsfoto: Alfred Nesswetha/Colourbox.com

Danmark: Eksklusiv olivenolje «uegnet som menneskeføde»

Danske matmyndigheter gjorde foruroligende funn da de sjekket olivenolje i landets supermarkeder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske Fødevarestyrelsen tok ut 35 typer extra virgin olivenolje og testet oljene ved et laboratorium i Spania for å undersøke om forbrukerne får det de betaler for. Resultatene var nedslående, skriver EkstraBladet.

Bare seks av oljene var faktisk extra virgin olivenolje. Av disse var fem merket i strid med reglene.

15 var alminnelig virgin olivenolje, mens 12 oljer var av så dårlig kvalitet at de ikke skal selges til forbrukere.

De siste to oljene er også av dårlig kvalitet, men myndighetene må analysere dem for å finne ut hva de faktisk inneholder.

– Ikke bra

– Det ser absolutt ikke bra ut. Faktisk står det meget dårlig til. Vi har tatt ut 35 typer extra virgin olivenolje til laboratorieanalyse og smaksanalyse på et spansk laboratorium. Kun seks var faktisk extra virgin olivenolje, forklarer Michael Rosenmark i Fødevarestyrelsens utrykningsenhet til EkstraBladet.

Extra virgin olivenolje skal holde en mye høyere kvalitet enn annen olivenolje, og prisen er atskillig høyere. Undersøkelsen fra Danmark viser at folk blir svindlet når de blar opp for å kjøpe et produkt som skal være av høy kvalitet.

Extra virgin olivenolje skal være feilfri. Virgin olivenolje har en feilmargin opp mot 20 prosent. Det innebærer at oljen kan komme fra oliven som har vært utsatt for frost eller ligget på bakken. Vanlig olivenolje har en feilmargin på 25 prosent.

Kan bli ødelagt i butikken

En ekspert på olivneolje sier til EkstraBladet at både prispress mot leverandørene og feil oppbevaring av oljene i butikken kan forringe oljens kvalitet. Det er ingen holdepunkter for å hevde at danske butikker bevisst forsøker å svindle kundene.

Etter aksjonen har danske matvarekjeder fjernet flere typer olje fra sine hyller. Dette dreier seg blant annet om merkene Grøn Balance, Gestus og San Leandro. TV 2 kjenner ikke til om disse olivenoljene selges i Norge.

Svært vanskelig å spore

Den italienske avisen La Repubblica skrev i 2011 om omfattende svindel med kostbar italiensk olivenolje. Billig olivenolje fra Hellas, Spania, Marokko og Tunisia blandes med den finere italienske oljen i en lite transparent bransje.

Olivenolje er milliardindustri i Italia, og det er svært vanskelig å spore oljens opphav. Ved å blande inn billig olje kan bakmennene tjene store summer.

Denne oljen bør du bruke til steking og baking: