Svenske myndigheter er maktesløse overfor de såkalte bilmålvaktene. Flere av dem har flere tusen biler registrert på seg, bilene blir brukt av andre som dermed ikke trenger å følge lover og regler. Illustrasjonsfoto: Scanpix. 
Svenske myndigheter er maktesløse overfor de såkalte bilmålvaktene. Flere av dem har flere tusen biler registrert på seg, bilene blir brukt av andre som dermed ikke trenger å følge lover og regler. Illustrasjonsfoto: Scanpix. 

Svensk mann skylder 56 (!) millioner i P-bøter

Kronofogden er maktesløs mot svindlerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Såkalte "bilmålvaktar" er blitt et stort problem i Sverige. Dette er personer som har et stort antall biler registrert på seg – biler som blir brukt av andre.

Bilmålvakten er som regel en person som ikke eier nåla i veggen – og som dermed ikke har mulighet til å gjøre opp for verken parkeringsbøter eller bompasseringer.

Slik kan de som disponerer bilen parkere og kjøre gjennom bomringer uten å bry seg om å betale.

I praksis blir det i stor grad benyttet av kriminielle, og svenske myndigheter har så langt ikke klart å finne noen effektive mottiltak.

42.280 P-bøter

Den svenske avisen Metro har nå sett nærmere på de som skylder aller mest i ubetalte parkeringsbøter.

Øverst troner en 31 år gammel mann som har fått 42.280 parkeringsbøter de siste årene, han skylder den svenske Kronofogden til sammen over 56 millioner kroner. Penger det i praksisk skal være umulig å inndrive.

Han er absolutt ikke alene om dette. Hele seks svensker skylder over ti millioner kroner, på grunn av ubetalte parkeringsbøter.

LES OGSÅ: Fikk P-bot på 40.000 kroner

Organisert kriminalitet

Politiet i Sverige har rett til å beslaglegge biler som har mer enn 5.000 kroner i ubetalte parkeringsbøter, men det er ikke nok til å stoppe verstingene.

Regelen er også slik at parkeringsbøtene må kreves inn i løpet av fem år, etter dette er de i praksis foreldet.

Flere bilmålvakter eier i dag – på papiret – flere tusen biler. Dermed dreier det seg naturligvis om organisert kriminalitet. Problemet skal være størst i det sørlige Sverige, der særlig Malmø sliter med store kriminelle miljøer.

Her kan du lese mer om en lignende sak: Eieren av BMW-en over skylder syv millioner i parkeringsbøter.

Parkeringen går IKKE etter planen, se video under: