Trump trekker forslaget om ny helsereform

Republikanerne trekker forslaget om en ny helsereform.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Republikanerne trekker forslaget om ny helsereform. Det bekrefter USAs president Donald Trump.

– Jeg er overrasket og skuffet. Dessverre fikk vi ikke helt nok stemmer for forslaget, sa Trump under en pressekonferanse i det hvite hus fredag kveld.

Trump og hans apparat har jobbet hardt for å få flertall de siste dagene.

– Kanskje var dette det beste som kunne se. Nå vil alle se at Obamacare eksploderer, også vil vi ende opp med å få gjennom en bedre helsereform i fremtiden, sa han.

Holdt pressekonferanse

Flertallsleder Paul Ryan i Representantenes hus dro fredag til Det hvite hus for å informere president Donald Trump om at det ikke var flertall for helsereformen.

– Obamacare kollapser, den fungerer ikke, og vi trodde på at dette var veien å gå, men vi kom ikke dit vi ville. Vi står nå igjen med Obamacare framover, sa Ryan under en pressekonferanse fredag kveld.

Han uttrykte at han frykter Obamacare bare vil gjøre helsesituasjonen for amerikanere verre og verre.

– Nå vil vi fortsette med andre ting vi skal jobbe med. Vi skal sørge for sikre grenser, vil komme med en skattereform og har store planer, sa han.

Ryan understreket at de har jobbet med dette i syv år, men at de dessverre ikke greide å få flertall for lovforslaget fredag.

– Vi var nesten der, men ikke helt. Alle er enige om at Obamacare må erstattes, spørsmålet er bare hvordan det skal gjøres, sier han.

Kommentator: – Vantro

I flere dager har Trump og folkene hans jobbet intenst med å vinne stemmer nok til å kunne få gjennom reformen, et alternativ til Obamacare. De siste dagene har det pågått harde forhandlinger og intens tautrekking mellom de ulike fløyene i det republikanske partiet, i et forsøk på å komme fram til et kompromiss.

– Dette er dealmakeren som ikke har fått i land en deal, selv om han ikke har flertall i sitt eget parti, sier USA-kommentator og rådgiver i tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, til TV 2.

Han er overrasket over at Donald Trump, som via sin forretningskarriere er kjent som en nesten uovervinnelig «dealmaker», ikke klarte å få gjennom avtalen.

– Jeg sitter igjen med litt vantro. At et parti som har stemt over dette seksti ganger, som har makt i begge kamre, og som ikke har noe annet press på seg enn det de har laget selv, ikke klarer å få dette i havn, sier han.

– Vi ser kanskje en president som ikke har så mye makt som han nødvendigvis trodde han hadde. Han hadde trengt denne seieren, sier Steinhovden.

Stor motstand

Trumps forslag til en erstatning for Obamacare har møtt motstand ikke bare hos demokrater, men også hos konservative republikanere som mener at det må kuttes enda mer i de føderale utgiftene.

Mer moderate republikanere er også skeptiske og frykter at velgerne vil reagere negativt på de dramatiske kuttene det legges opp til i Medicaid-programmet og fordi helseforsikringen for eldre blir dyrere.

De siste dagene har det pågått harde forhandlinger og intens tautrekking mellom de ulike fløyene i det republikanske partiet, i et forsøk på å komme fram til et kompromiss.

(TV 2/NTB)