PÅ KONTORET: USAS president Donald Trump på det ovae kontor tidligere i år.
PÅ KONTORET: USAS president Donald Trump på det ovae kontor tidligere i år. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix

Omstridt oljerør får godkjenning av Trump

Den omstridte oljerørledningen Keystone XL i USA er godkjent av regjeringen til president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump sa i januar at han ønsket å gi grønt lys både til Keystone XL og den minst like omstridte rørledningen Dakota Access.

Byggingen av siste del av Dakota Access ble gjenopptatt kort tid senere, og fredag fikk Keystone XL godkjenning fra regjeringen.

Utenriksdepartementet har konkludert med at rørledningen er i USAs interesse. Dette er stikk motsatt av det utenriksdepartementet kom fram til da Barack Obama var president.

Godkjenningen er undertegnet av en av departementets statssekretærer, siden utenriksminister og tidligere toppsjef i Exxon Mobil Rex Tillerson har erklært seg inhabil.

Keystone XL skal frakte olje som utvinnes fra felter med oljesand i Canada. Rørledningen vil gå gjennom en rekke amerikanske delstater til Mexicogolfen.

Miljøorganisasjoner har lenge kjempet mot prosjektet, blant annet fordi oljesand-utvinning har svært høye utslipp av klimagasser. Trumps beslutning føyer seg inn i en rekke avgjørelser hvor han har nedprioritert miljøhensyn og bekjempelse av klimaendringene.

Selv om rørledningen nå er godkjent av regjeringen, gjenstår det hindringer som selskapet TransCanada må overvinne. Prosjektet er gjenstand for flere søksmål, og miljøorganisasjoner som kjemper mot det, støttes av urfolksgrupper og lokale landeiere der rørledningen skal bygges.

(©NTB)