Tyrkia-avhopperne snakker ut:

Tror statskuppet i Tyrkia var arrangert

De tyrkiske offiserene er livredde for å reise tilbake til hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken ble det kjent at tyrkiske myndigheter kaller Norges ambassadør inn på teppet, etter at Norge ga asyl til fire tyrkiske offiserer og én militærattaché.

De fem tyrkerne var stasjonert i Norge, men ble tilbakekalt til Tyrkia etter kuppforsøket i landet i fjor sommer. Den tyrkiske presidenten Erdogan mener at offiserene støttet kuppforsøket.

Tyrkerne har derfor vært redde for å reise tilbake, ettersom de frykter fengsling og represalier fra tyrkiske myndigheter.

Mener kuppet var arrangert

Et sted i Norge møter TV 2 fire av de tyrkiske militæroffiserene fredag.

– Jeg føler meg trygg her i Norge, men jeg lurer på hvordan det går med familien min i Tyrkia, sier en av dem.

Avhopperne kommer med kraftige anklager mot tyrkiske myndigheter, og hevder blant annet at kuppforsøket i juli 2016 var arrangert.

– For meg er det et arrangert kupp, eller et «teater-kupp». Jeg vet ikke hvem som planla og organiserte dette, for jeg kan ikke peke ut denne mannen, eller disse myndighetene. Men jeg har spørsmål, sier han.

Takker Norge

De fire avhopperne mener også at Tyrkia er i ferd med å nærme seg et diktatur.

– Jeg tror at mesteparten av det tyrkiske folk fortsatt tror på vestlige prinsipper, verdier og demokrati. Men på grunn av frykten som er i Tyrkia nå, kan de ikke si noe i mot, sier militæroffiseren.

Tyrkias visepresident har uttalt at norske myndigheters beslutning om å gi mennene opphold er svært skuffende – særlig siden Norge og Tyrkia er NATO-allierte.

De tyrkiske offiserene er svært takknemlige for å ha fått opphold i landet.

– Jeg vil få takke Norge og nordmenn for å ha tatt denne vanskelige og veldig alvorlige beslutningen. Det er ikke lett, det vet vi veldig godt. Norge valgte sine verdier, demokrati og menneskerettigheter i denne avgjørelsen. Det betyr mye for oss, sier en av dem.

Den tyrkiske ambassaden i Norge ønsker ikke å kommentere saken.