Lars Lagerbäck foran landslagsspillerne på trening, dagen før kampen mot Nord-Irland.
Lars Lagerbäck foran landslagsspillerne på trening, dagen før kampen mot Nord-Irland. Foto: Pedersen, Terje

Drillo om Nord-Irland–Norge:

Dette er Lagerbäcks største utfordring

Se hvem Drillo absolutt ville gitt en plass på laget - og hva han forventer av Norge.

NORD-IRLAND–NORGE

Kampen er spesiell på flere måter. Med ny landslagssjef med andre tanker enn forgjengeren er nysgjerrigheten og forventningene ekstra store. Når kampen i tillegg er helt avgjørende for hvordan resten av kvaliken vil se ut, betyr det rett og slett at vi ikke snakker om en vanlig landskamp.

Hvis vi ikke vinner kampen, er kvaliken slutt i den forstand at håpet om å bli nummer to i gruppen, er ute. Vinner vi derimot, mener jeg mulighetene for å vinne hjemmekampene mot Aserbajdsjan, Tsjekkia og Nord-Irland er store, ikke minst på grunn av det «kicket» vi vil få etter å ha slått Nord-Irland borte.

Etter beskjedne/dårlige resultater under Høgmo, var det mange som stilte spørsmål om vi hadde gode nok spillere. Det er lett å forstå spørsmålet, og jeg er enig i at vi ikke har gode nok spillere til å bli Europa- eller verdensmestere, men vi har GODE NOK spillere til å bli nummer to i gruppen.

Vi har en keeper og en spiss (Jarstein og King) som holder meget høyt nivå.

Vi har mange spennende midtbanespillere som gjør at konkurransen er stor. Utfordringen blir å komponere midtbanen slik at vi både får defensiv løpstyrke og kreative løsninger offensivt. I så måte vil Sander Berge og Stefan Johansen kunne være et sterkt par sentralt. På kantene er konkurransen stor, men jeg ville hatt plass til Mats Møller Dæhli.

Den største utfordringen ligger i den bakre fireren.

Her har Lars en jobb å gjøre, ikke bare når det gjelder uttaket, men også når det gjelder å drille den til å bli et sterkt kollektiv. God struktur og evne til å forflytte seg fort kan kompensere for manglende ekstreme individuelle ferdigheter, men dette vet Lars alt om.

Spørsmålet er om han har tid nok, ei snau uke med trening er ikke mye. Likevel forventer jeg å se et norsk lag som ikke mister ballen på egen halvdel, og som defensivt jobber strukturert i sone både i bakre firer og i midtbaneleddet. Her er det lov å være optimist.

Skal vi vinne kampen, er det ikke nok å være solide defensivt. Vi må score mål. Da må vi utnytte den spisskompetansen vi har for alt den er verdt, farta til King, duellstyrken til Søderlund (hvis han velges) og kreativiteten til Stefan Johansen og Sander Berge. Dessuten vet jeg at Lars Lagerbäck legger stor vekt på dødball, kanskje vi får en overraskelse her.

I motsetning til Norge har Nord-Irland hatt mye å glede seg over de siste årene. De stiller for første gang som knappe favoritter i et møte med Norge. Det er en fordel, og at de spiller på hjemmebane gjør at de ikke kan være fornøyd med uavgjort. De må våge mer framover. Det kan høres ut som et paradoks, men jeg mener Norges sjanser er større enn om kampen hadde gått på Ullevål.

Da gjenstår det å se om den positive stemningen i laget fører til en god prestasjon på søndag kveld. Nå kan det jo hende at vi presterer bra, og likevel ikke vinner. Tilfeldigheter kan også avgjøre fotballkamper.

Da skal Lars Lagerbäck få den tid han trenger til å være enda bedre forberedt når neste kvalik starter.

Drillo