ENSFORMIG: Bildene av Trumps arbeidsgruppe med helsereformen viste en homogen gruppe mennesker; eldre, hvite menn.
ENSFORMIG: Bildene av Trumps arbeidsgruppe med helsereformen viste en homogen gruppe mennesker; eldre, hvite menn. Foto: Cliff Sims/Twitter 

De skal avgjøre helsefremtiden til kvinner – men én ting mangler

Bildet av den republikanske arbeidsgruppa får flere til å riste på hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump og hans administrasjon jobber for tiden på spreng for å få på plass en helsereform som erstatter tidligere president Barack Obamas «Obamacare».

Torsdag møtte Trump en av arbeidsgruppene som jobber med reformen, Freedom Caucus – en arbeidsgruppe bestående av svært konservative republikanere i Kongressen.

Dette er en av gruppene Trump må overbevise for å få gjennom en helsereform.

Reagerer på bildet

Nå reagerer flere på bildene fra møtet, og mener det er påfallende at arbeidsgruppen utelukkende ser ut til å bestå av eldre, hvite menn.

«Kun menn, alle hvite, som fjerner svangerskapsomsorg. Helter...», skriver én.

Også Emily's List, en interessegruppe for å få innvalgt demokratiske kvinnelige politikere, reagerer sterkt på bildet.

«Dette er gruppa som møtte i Det hvite hus i dag for å diskutere å kutte støtten til mammografi, prevensjon, svangerskapsomsorg og abort. Ser du noen som mangler?» spør de.

Avstemning utsatt

Avstemningen i Representantenes hus skulle opprinnelig gå av stabelen torsdag, men ble utsatt til fredag.

– Avstemningen vil skje fredag morgen for å unngå å gjøre det klokken 3 i natt. Vi synes dette bør gjøres når det er dagslys, og ikke i de små nattetimer. Vi er overbevist om at loven vil bli vedtatt på morgenen, sier en kilde i Det hvite hus.

Det hvite hus forsøker dermed å tone ned antydninger om at Trump ikke har klart å ro helsereformen i land. Utsettelsen kan likevel ses på som et slag for Trump og hans administrasjon, som har satt stor prestisje i å få gjennom en reform som kan erstatte den såkalte Obamacare.

Ifølge New York Times planlegger rundt 30 til 40 republikanere å si nei. Trump har kun råd til å miste 22 av disse for å fortsatt kunne få gjennomslag.

– Vi er klar for å bli her til vi får gjennomslag. Så om vi stemmer i kveld, i morgen, om fem dager, så skal presidenten vinne fram, sa republikaneren Mark Meadows torsdag.

Ultimatum fra Trump

I et lukket møte med republikanske politikere torsdag skal Trumps budsjettsjef Mick Mulvaney ha gitt et ultimatum til republikanere som fortsatt stiller seg kritiske til forslaget.

– Presidenten har sagt at han ønsker en stemme i morgen, ja eller nei. Om forslaget ikke slår gjennom så legger vi denne ballen død, skal Mulvaney ha sagt, ifølge republikaneren Chris Collins som var på møtet.

Trump tyr til Twitter med klar beskjed til republikanerne:

– Katastrofale Obamacare har ført til større kostnader og færre muligheter. Det vil kun bli verre. Vi må oppheve og erstatte. Godkjenn forslaget.

Obama positiv

Tidligere president Barack Obama har også uttalt seg om endringene til helsereformen han selv innførte.

– Jeg har alltid sagt at vi skal bygge videre på denne loven, akkurat som amerikanere fra begge parti jobbet med å forbedre sosialtrygd, legebehandling og Medicaid gjennom årene. Så om Republikanerne mener de kan senke kostandene samtidig som de utvider dekningen til de som trenger det, og om de er forberedt på å samarbeide med Demokratene og objektive utredere for å finne løsninger for å oppnå disse målene – så er det noe vi alle burde ønske velkommen.

Millioner kan stå uten dekning

Ifølge en rapport fra Kongressens budsjettkontor vil 14 millioner amerikanere miste helseforsikringen sin neste år hvis Trumps reform blir vedtatt. Innen 2026 vil antallet ha økt til 24 millioner, anslår budsjettkontoret CBO.

I rapporten anslås det også at prisen på forsikringspremiene kommer til å øke med 15–20 prosent i snitt i 2018 og 2019 for individuelle forsikringstakere.

Samtidig går det fram at underskuddet på USAs statsbudsjett vil minke med om lag 337 milliarder dollar, som tilsvarer 2.887 milliarder kroner, i løpet av det neste tiåret som følge av omleggingen.

Innsparingen kommer først og fremst fra reduserte utgifter for Medicaid, et program for lavinntektsfamilier, og fordi det blir slutt på subsidiering av helseforsikring. Begge to er kjennemerker på Obamas politikk. Innsparingen regnes som relativt liten gitt den enorme størrelsen på amerikansk økonomi.

(TV 2/NTB)