Vitneobservasjon etter mystisk brann:

Vitne så to menn forlate boligblokka minutter før Lena (35) ble funnet død

BERGEN (ÅSTED NORGE/TV 2): En nabo observerte to menn forlate blokka hvor Lena Sunde Kvamme (35) omkom bare minutter før brannen ble oppdaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er interessant å få vite mer om. Vi vet veldig lite om hvem disse personene er, og det er et vitne som har stått lenger oppi blokken da rundt klokken 01 om natten, cirka ti minutter før politiet får melding om brannen, sier politistasjonssjef Tore Salvesen i Bergen vest til Åsted Norge.

Les også: Kvinne døde i blokkbrann i Bergen

Dødsbrann

Natt til 7. februar i år evakueres beboerne i Loddefjordvegen 24 i Bergen. Mens beboerne i den 14 etasje høye blokka føres i sikkerhet fra den voldsomme brann- og røykutviklingen, finner redningsmannskaper Lena Sunde Kvamme omkommet i leiligheten sin i fjerde etasje, der brannen startet.

Obduksjonsrapporten konkluderer med at 35-åringen døde av kullosforgiftning. Funn ved leiligheten gjør at politiet i snart to måneder har etterforsket brannen som mistenkelig.

– Vi jobber ut ifra en teori nå, og det er at brannen er påtent av en eller annen, sier Salvesen.

Et av spørsmålene politiet nå forsøker å finne ut av, er hvorfor inngangsdøra til leiligheten sto på vidt gap da brannmannskapene ankom.

– Det er flere teorier om det. Det kan være, det kan være en forsettlig handling eller det kan ha vært en forglemmelse, det vet vi ikke, sier Tore Salvesen.

SKADENE: Dette bildet er tatt etter brannen. Røykskadene vises tydelig utenfor leiligheten i 4. etg. FOTO: POLITIET
SKADENE: Dette bildet er tatt etter brannen. Røykskadene vises tydelig utenfor leiligheten i 4. etg. FOTO: POLITIET

Politiet etterforsker saken ut ifra flere hypoteser. Hovedteorien er at brannen er påtent, men om dette skjedde som følge av en ulykke eller om brannen var en villet handling av 35-åringen selv eller noen andre som befant seg i leiligheten, har ikke politiet konkludert med.

– Vi jobber ut ifra alle disse hypotesene, og den ene hypotesen er per i dag ikke mer fremtreden enn den andre, sier Salvesen.

Leiligheten i Loddefjordveien var delvis svært forbrent, noe som har gjort det vanskelig å finne hva som skjedde brann-natten.

VIL HA TIPS: Politiet har ikke lykkes i å finne ut hvem de to personene som ble sett gående ut av blokka er.
– Dette er personer som ikke trenger å ha noe med brannen å gjøre, men vi er svært interesserte i å komme i kontakt med dem, sier Tore Salvesen til Åsted Norge. FOTO: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE
VIL HA TIPS: Politiet har ikke lykkes i å finne ut hvem de to personene som ble sett gående ut av blokka er. – Dette er personer som ikke trenger å ha noe med brannen å gjøre, men vi er svært interesserte i å komme i kontakt med dem, sier Tore Salvesen til Åsted Norge. FOTO: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE

Politiet har skaffet seg et godt bilde av hvor i leiligheten brannen startet og hvordan, men av etterforskningstaktiske årsaker ønsker ikke politiet å gå ut mer ytterligere informasjon om funnene på arnestedet.

Observasjoner

Flere personer skal ha vært innom leiligheten den siste kvelden Lena var i live, men politiet sier at de kun har en delvis oversikt over hvem disse personene er.

SPERRET AV: Politiet er ikke ferdige med de tekniske undersøkelsene i leiligheten. Bergenspolitiet har fått hjelp av Kripos i etterforskningen.  FOTO: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE
SPERRET AV: Politiet er ikke ferdige med de tekniske undersøkelsene i leiligheten. Bergenspolitiet har fått hjelp av Kripos i etterforskningen.  FOTO: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE

Politiet sier til Åsted Norge at det siste bekreftede livstegnet fra Lena var ved 22.30-tiden mandag 6. februar. Hun skal da ha vært i telefonkontakt med en bekjent. Oppringningen ble gjort inne i leiligheten.

– Det er dette tidsrommet, fra 22:30 og fram til brannen startet, vi konsentrerer mye av jobben på, sier Salvesen til Åsted Norge.

En nabo som bor høyere opp i blokka har meldt ifra til politiet at to personer gikk ut av inngangsdøra på blokka og forsvant nedover Loddefjordveien bare minutter før brannen ble oppdaget.

Vitnet beskriver de to menn, en med rød jakke og den andre med mørk jakke. Politiet har ikke lykkes i å finne ut hvem disse personene er.

– Dette er personer som ikke trenger å ha noe med brannen å gjøre, men vi er svært interesserte i å komme i kontakt med dem, sier Salvesen til Åsted Norge.

ÅPEN DØR: Lena Sunde Kvamme ble funnet død inne i leiligheten i 4.etg. Da brannmannskapene rykket ut til adressen, fant de inngangsdøra åpen. 

– Det er flere teorier om det. Det kan være en forsettlig handling eller det kan ha vært en forglemmelse, det vet vi ikke, sier Tore Salvesen, politistasjonssjef i Bergen vest.
ÅPEN DØR: Lena Sunde Kvamme ble funnet død inne i leiligheten i 4.etg. Da brannmannskapene rykket ut til adressen, fant de inngangsdøra åpen. – Det er flere teorier om det. Det kan være en forsettlig handling eller det kan ha vært en forglemmelse, det vet vi ikke, sier Tore Salvesen, politistasjonssjef i Bergen vest. Foto: FOTO: Bergen Foto og Media.

Levde under trusler

Lena Sunde Kvamme var del av et belastet miljø i Bergen. Kilder Åsted Norge har snakket med sier at 35-åringen skal ha opparbeidet seg en betydelig narkotikagjeld og levde under trusler i tiden før brannen.

Hun skal ha vært engstelig og redd for sin egen sikkerhet. Politiet sier til Åsted Norge at de er kjent med omstendighetene.

– Hvor vidt dette er riktig har vi ikke fått bekreftet, men det er en av de teoriene vi jobber ut ifra. Hvor vidt noen ønsket henne død, er en av de teoriene vi nå har hovedfokus på sammen med det andre, bekrefter Salvesen.

NABO: Eldbjørg Amundsen sier det er utenkelig at 35-åringen tente på leiligheten selv. FOTO: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE
NABO: Eldbjørg Amundsen sier det er utenkelig at 35-åringen tente på leiligheten selv. FOTO: ESPEN STORSVE / ÅSTED NORGE

Pensjonist Eldbjørg Amundsen bor fire etasjer over der brannen startet natt til 7. februar. Hun og Lena har kjent hverandre fra før 35-åringen begynte med rusmidler. Hun kjenner Lena som en omgjengelig og omsorgsfull mor, selv om hun ikke lenger bodde med barna sine.

For Elbjørg er det utenkelig at 35-åringen tente på leiligheten selv.

– Hun hadde sine problemer som var dype nok, men hun hadde to barn som hun var veldig glad i og levde og åndet for, sier Amundsen til Åsted Norge.