JODEL: På appen Jodel kan man være helt anonym. Appen blir noen ganger brukt til å komme med trusler. 
JODEL: På appen Jodel kan man være helt anonym. Appen blir noen ganger brukt til å komme med trusler.  Foto: TV 2

Elever ble advart mot å dra på skolen etter trussel

Jodel-meldingen viste et bilde som ga mistanke om skyting.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nok en gang har det kommet en trussel via applikasjonstjenesten Jodel mot en skole på Helgeland, denne gangen i Sandnessjøen. Det skriver Nordland politidistrikt i en pressemelding.

Tidligere har andre skoler på Helgeland mottatt trusler.

Raskt identifisert

Trusselen mot skolen i Sandnessjøen var en tekst som advarte mot å gå på skolen neste dag, i kombinasjon med et bilde som gav assosiasjoner til skyting. Dette ble gjort kjent for politiet torsdag like før klokken 13.00.

– Rask og effektiv etterforskning fra Alstahaug og Leirfjord lensmannskontor, gjorde at personen var identifisert allerede samme dag kl. 16.40, sier lensmann ved Alstahaug og Leirfjord lensmannskontor, Tom Giertsen, i pressemeldingen.

– Vi slår hardt ned på trusler

Politiet oppsøkte den mistenkte, som var en ungdom på 16 år. Ungdommen har erkjent forholdet og forklart at truslene ikke var alvorlig ment, og at det ikke var planlagt å utføre noe kriminelt. Giertsen sier ungdommen må stå til rette for sine handlinger.

– Det slås hardt ned på trusler som fremsettes i sosiale medier, og som er egnet til å spre frykt i samfunnet, sier Giertsen.

Reaksjonen på truslene som ble fremsatt via Jodel i Mo i Rana og i Mosjøen i januar 2016 førte til fengsel i 20 dager.

Dommen ble gjort betinget, med en prøvetid på 18 måneder og ungdomsoppfølging i konfliktråd i 6 måneder.

– Vi ønsker ikke å gå i detalj om innholdet i trusselen eller gå noe lengre i stedsplassering eller opplysninger om personen. Det som er viktig for politiet å presisere er at denne typen utspill i sosiale medier blir tatt på alvor.

Lensmannen sier politiet setter inn sine ressurser for å oppklare saken, og at politiet varsler kommune og andre samarbeidsaktører.

– Det får alvorlig etterspill for den eller de som står bak. Vi anmoder om at foreldre, skoler og ungdomsmiljøene selv på nytt tar opp dette temaet, sier Giertsen.