Justisministeren besøkte Oslo Øst:

– Et stort gap til «svenske tilstander»

– Vi jobber trygt over hele byen, men vi har utfordringer, vi skal ikke skjønnmale situasjonen, sier politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig var justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen (Frp) ute med politiet på patrulje, for å bli kjent med hovedstaden.

– Det er for å få direkte input fra de som har skoene på til daglig. Det betyr mye, sier Amundsen til TV 2 mens han er på «patrulje».

«Svenske tilstander»: – Vi er ikke der i det hele tatt

Amundsen var ute på natten med politioverbetjent Jan Erik Bresil, som jobber i gatepatruljen i Oslo. Sammen besøkte de Holmlia og Mortensrud, steder som har blitt heftig debattert den siste tiden. Bresil er klar på hvilke tilstander vi har i hovedstaden, også på steder som Holmlia.

– Når det gjelder den sammenligningen som vi har sett med «svenske tilstander», så er vi ikke der i det hele tatt. I Oslo by så har vi ingen såkalte «no go-soner» hvor vi som politi ikke kan gå inn og jobbe. Vi jobber trygt over hele byen, men vi har utfordringer, vi skal ikke skjønnmale situasjonen, sier Bresil.

Også justisministeren er enig.

– Da handler det om at på noen områder så har politiet utfordringer og setter inn ressurser for å håndtere det godt. Men derifra til å si at vi har «svenske tilstander», det er et stort gap, sier Amundsen.

Bresil har jobbet i ti år med forebyggende arbeid blant barn og unge, og rundturen med justisministeren startet på Grønland i Oslo.

– Dette er jo et av de mest belastede områdene i Norge. Fra 10-11-tiden om morgenen og frem til godt ut på natten nå, så vil det fort være 10-20-30 aktive selgere her, til enhver tid, sier Bresil mens de to står under Vaterlandsbroen.

På den guidede turen møter Bresil og justisministeren plutselig noen 13-åringer i et belastet område. De ble raskt sendt hjem.

– Når man er 12-13 år, klokken er ett og man er her nede og vaser rundt, og man ikke er på vei noe sted, da blir politiet ordentlig bekymret, sier Bresil.

Gradvis nedgang, så oppgang

Selv om ungdomskriminaliteten i Oslo har gått opp det siste året, viser statistikken en gradvis nedgang fra 2009 til 2015 i hovedstaden. Ifølge politiet har de brukt mye ressurser på å bekjempe gjengkriminalitet, blant annet på Tøyen.

– Det er ikke mange år siden det hang ungdomsgjenger på alle disse stedene du ser rundt her. 10-15 ungdommer brukte oppgangene på blokkene som sto rundt her til å selge narkotika, sier Bresil mens han peker rundt for justisministeren.

40 prosent er gjengangere

I en ny rapport fra Politidirektoratet (POD) kommer det frem at den registrerte kriminaliteten blant barn og unge fortsetter å gå ned. Antallet barn og unge fra 10-22 år som har vært mistenkt, siktet eller domfelt for straffbare forhold har sunket med 20 prosent siden 2012.

I fjor ble nærmere 23.500 barn og unge mistenkt, siktet eller domfelt for minst ett straffbart forhold. 40 prosent av disse, 9500, karakteriseres som gjengangere. De er registrert med tre eller flere forhold.

Blant gjengangerne var 87 prosent gutter, og 90 prosent av gjengerne er norske statsborgere.